Berta Sándor

Hivatalos: lesz internetcenzúra a pekingi olimpián

Eldőlt, hogy a pekingi szervezők akarata érvényesült és marad az online cenzúra az idei nyári olimpiai játékok idején. A döntést Sun Weide, a szervezőbizottság szóvivője jelentette be a kínai fővárosban.

"Az intézkedések nem érintik az olimpiai játékokról szóló tudósításokat. A céljuk egyedül a különböző tiltott oldalakhoz, például a Falun Gong szektával kapcsolatos tartalmakhoz való hozzáférések blokkolása. Az egyes honlapok blokkolásáról nincs információm. A sajtóközpont korlátozott internetes hozzáférését ugyanakkor megfelelőnek értékeljük és az újságírók számára a szükséges sávszélesség rendelkezésre fog állni. Mi egyébként korábban is csak azt ígértük, hogy a külföldi tudósítók az olimpia ideje alatt - a munkájuk végzéséhez - szabadon használhatják majd az internet" - közölte a szóvivő.

"A Falun Gong egy gonosz szekta, amelyet betiltottak hazánkban. Az egyes portálok elérhetőségéről nincs információm. A média képviselőinek híradása akadálytalanul működik, a netes hozzáférés pedig kielégítő lesz a játékok alatt" - jelentette ki Szun Vej-Csia (Sun Weijia), a BOCOG sajtófőnöke. A cenzúra többek között az Amnesty International, a Human Rights in China (HRiC), az Asianews katolikus hírügynökség, a BBC, a Deutsche Welle, a hongkongi Apple Daily, a tajvani Liberty Times honlapjait, valamint a Radio Free Asia (RFA) rádióadót érinti. Mindez azt jelenti, hogy a kínai szervezők nem tartották be a korábban tett ígéretüket, amellyel szabad internetezést ígértek a külföldi tudósítóknak.

Kevin Gosper, a NOB sajtóügyekért felelős vezetője elismerte a tárgyalások kudarcát és elmondta, hogy a szabad internetezés kizárólag az olimpiai sajtóközpontra és a sporttal kapcsolatos hírekre vonatkozik. A sporthíreket ugyanis nem fogják cenzúrázni. "Az én fő feladatom és felelősségem annak megállapítása és biztosítása volt, hogy a riporterek szabadon tudósíthatnak az olimpiai játékokról. Ez pedig megvalósul" - kommentálta a szervezők bejelentését Kevin Gosper. A NOB eddig kitartott amellett, hogy a cenzúra nem érinti a Pekingbe érkező mintegy 25 ezer médiamunkást, akik közül több mint ötezren fognak dolgozni a fősajtóközpontban.

Az Amnesty International, az egyik legnagyobb emberijogi szervezet "az olimpiai értékek elárulásának" nevezte a cenzúrát, amellyel szerinte sérülnek az alapvető emberi jogok. "Ez egy újabb be nem tartott ígéret, amely aláássa a reményt, hogy a játékok javítja majd az emberi jogi helyzetet Kínában" - fogalmaz az AI közleménye. Mindenesetre csak remélhetjük, hogy a kínai olimpia nem a cenzúráról, hanem a versenyről, a kiemelkedő sportteljesítményekről és a minél több magyar érem miatt marad majd emlékezetes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Naridar #35
    A Magyar Rádiót onnét lehet felismerni hogy működik, hogy hazudoznak. Rossz vége lesz ennek az internetcenzurűnak: reméljük, emberéletet nem fog követelni (ha az a szekta terrorista lenne - amit erősen kétlek, ráadásul szerintem nem is rosszak).
  • Turdus #34
    Ma reggel 7:30-kor bemonták a Magyar Rádió 1-en, hogy nem lesz cenzúra.

    Akkor most hazudik ez a cikk, vagy cenzúrázzák a Magya Rádiót?!?
  • RecoPhile #33
    ...meg amerika
  • hypno #32
    Mikor volt az már?
    Politikai foglyok meg mindenhol vannak a világban, legfeljebb letagadják, vagy az mondják rájuk, hogy terroristák, vagy találnak valami foximaxi köztörvényes okot, amivel lecsukják őket mint a malacot.
    A nagy port meg nem a kínaiak keverik az olimpia körül, hanem megint a nyugati sajtó lihegi túl a dolgot.
    Tetszik vagy sem, Kína a világ legnagyobb és leggyorsabban bővülő piaca. Vagyis aki ott akar lenni, az a kedvükben jár. Persze közben megy a piár duma az emberi meg a szabadságjogok megsértéséről, amit a birkák be is szopnak gond nélkül.
  • Molnibalage #31
    "A világ népességének legalább egyharmada ott él és megfelel neki az amit kap."

    Biztos viccből tartanak fogva másként gondolkodókat és a tienanmen téri százezres tüntetés is csak majális volt unalmukban....
  • hypno #30
    Ismét a nyugati fehér ember arroganciája.
    A távolkeleti kultúrák értékrendje teljesen különbözik a miénktől. Nem jobb, nem rosszabb, csak más.
    Mindegy, hogy melyik főokos mit hőbörög. A világ népességének legalább egyharmada ott él és megfelel neki az amit kap. Beleértve a párt vezető szerepét is. Ha meg nem felel meg nekik, akkor oldják meg a problémáikat maguk. Ugyan mi közünk hozzá?

  • JMáté #29
    Szerintem meg mindenki hülye
  • Franky25 #28
    Szerintem meg az hülye, aki még húsz év után is beveszi, "Ha rám szavazol jobb lesz,"
    Ebben az országban nem cenzúra, van hanem kollektív tudatlanság.
    Ki az, aki ma magyarok érdekét képviseli ma Magyarországon? A Fidesz, vagy az MSZP, vagy az MDF? Dehogy, ők a saját érdekeiket képviselik...
    Az a hülye, aki elhiszi hogy rossz és rosszabb közt kell választani, és nem követel magának jobbat.
  • Molnibalage #27
    De, az aki még büszke rá...
  • Sanyix #26
    "Molnibalage: lehet hogy olyan hülye voltam hogy az MSZP-re szavaztam, de azért annyira mégse vagyok hülye hogy a FIDESZ-re szavazzzak"

    nyugodj meg, a vörösökre szavazóknál hülyébb nincsen :)