Gyurkity Péter

Google: ingyen zenekereső Kínának

Kijut a jóból az ázsiai ország lakosainak: a Google ingyen zenekeresővel lepte meg a felhasználókat, amely mindössze a reklámbevételekből igyekszik kompenzálni a tartalmakat féltő kiadókat.

A Google bejelentése szerint a kínai felhasználók a jövőben továbbra is ingyen kereshetnek rá a különböző jogvédett zenei tartalmakra hazájukon belül, ám ezt immár a keresőcég új oldalán tehetik meg. Első körben több tízezer kínai alkotás között keresgélhetnek az érdeklődők, a letöltéseket pedig egy helyi portálon keresztül valósítják meg. Kínán kívülről azonban nem lehet igénybe venni a szolgáltatást.

A szolgáltatás következőképpen működik: a Google lehetővé teszi a jogvédett tartalmak keresését az országon belül található szervereken, az ily módon megtalált alkotásokat pedig a felhasználók a Top100.cn oldalon keresztül tölthetik le. Mivel a zeneszámok teljesen legálisak, a kiadóknak jár a jogdíj, amit azonban a két újdonsült partner az oldalon elhelyezett reklámokból, pontosabban az azokból befolyó bevételekből fedez majd. Így a kiadók is jól járnak, és mivel az országban jelenleg óriási a kalózmásolatok aránya, ez a megoldás valószínűleg nem vált majd ki túlzott ellenállást.

A szolgáltatás nyilván elsősorban a szintén kínai Baidu ellen irányul, amely hazáján belül jelenleg uralja a piacot, a Google ugyanis itt kénytelen beérni a második hellyel. Riválisuk szintén lehetővé teszi a zeneszámok közötti keresgélést, rengeteg illegális másolatot téve ezzel elérhetővé az internetezők számára, hosszú távon azonban mindenképpen a legális modell kerülhet ki győztesként a versenyből, tekintettel arra, hogy az országra egyre nagyobb nyomás nehezedik a jogsértések magas aránya, a kalózmásolatok uralma miatt. Előbb-utóbb minden eddiginél komolyabb lépésekre kerülhet sor, ezzel pedig a magát minden oldalról bebiztosító Google csak jól járhat.

Az biztos, hogy nem lesz könnyű a jelenlegi 26 százalékos részesedést a Baidu adatának közelébe emelni, erre azonban csak hosszú távon kaphatunk választ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ps1ch0 #4
  aranyos kislany az egyszer biztos
 • Szobber #3
  Mar 2x nekikezdtem a cikk olvasasanak, de a csaj mindig elvonja a figyelmem
 • bakagaijin #2
  Nem valószínű, hogy egy törvény lenne a mérvadó. Sokkal inkább a szándék, a fellépés és a bevett gyakorlat. Mármint hogy mely törvényeket akarnak egyáltalán betartatni, és mely van a "mi mindent megtettünk, de" kategóriában. Pl. van törvény termékhamisítás ellen, de ezt a saját olimpiai merchandise előtt nem igazán használták. Kivéve ha valamely külföldi cég nagyon "pattogott", ekkor kimentek, látványosan bezárattak egy kis üzemet, és minden ment tovább a maga útján.
 • Tetsuo #1
  Amig torveny nem valtozik, addig Baidu a kiraly.