MTI

Lazít az internetes szigoron Kína

Kína feloldotta több internetes honlap elérhetőségének tilalmát. A kínai elnök, Hu Csin-tao "objektív" tálalást vár a külföldi sajtótól a jövő héten kezdődő nyári olimpiai játékok idején.

Kína feloldotta több internetes honlap elérhetőségének tilalmát, de továbbra sem lehet elérni a világhálón sok címet az ötkarikás játékok médiaközpontjában. Újságírók azt tapasztalták, hogy hozzáférhetővé vált az Amnesty International emberjogi szervezet, valamint a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet honlapja, ugyanakkor továbbra sem lehet megtekinteni a BBC kínai nyelvű oldalának a disszidensekkel és a Tibet-pártiakkal foglalkozó oldalait. Giselle Davies, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője jó jelenek minősítette, hogy feloldották a kínai kormány által érzékenynek tekintett egyes honlapok tilalmát.

Hu Csin-tao kínai államfő maga is találkozott a Pekingben dolgozó külföldi újságírókkal. A szokatlan eseményen elismerte, "elkerül­hetet­lenek a nézetkülönbségek" a világ minden táján élő emberek között, arra kérte a média munkatársait: "ne politizálják" a játékokat, mert az szerinte ellentétes az olimpiai szellemmel. Hu Csin-tao megerősítette, hogy a kínai hatóságok biztosítják a külföldi újságírók számára a munkájukhoz szükséges struktúrákat és eszközöket, ugyanakkor elvárják tőlük, hogy alkalmazkodjanak a kínai törvényekhez és szabályokhoz. Reményét fejezte ki, hogy az olimpiai játékokról szóló tudósítások "objektívek lesznek".

Hu Csin-tao a sajtótalálkozón leszögezte: Kína azért ad otthont a játékoknak, hogy bebizonyítsa, nem jelent fenyegetést a világ többi része számára. "Hosszú időn át Kína természettől fogva védekező katonapolitikát folytatott. Soha nem fog hegemóniára törekedni. Kína fejlődése semmiképpen nem fogja sem sérteni, sem fenyegetni más országok érdekeit" - mondta a kínai elnök, aki szerint az ország az olimpia után folytatni kívánja az "átfogó politikai és gazdasági reformokat". Hu Csin-tao úgy vélekedett, hogy így lehet biztosítani az ország gyors gazdasági és társadalmi fejlődését, és meggyőződését fejezte ki, hogy a játékok "szellemi öröksége" tartósan jótékony hatást gyakorol Kínára.

Korábban heves tiltakozással fogadták a Kínában dolgozó külföldi tudósítók, hogy a pekingi olimpia szervezőbizottsága (BOCOG) a korábbi ígéretek ellenére mégsem biztosított szabad internethasználatot az újságírók számára. "Ez a kontroll ellentmond a BOCOG és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi ígéretének, miszerint a korábbi játékokhoz hasonlóan itt is szabadon dolgozhatunk. Több ezer sajtós érzékeli most azt a cenzúrát, amelyet a helybéli kollégáknak mindennap el kell viselniük" - hangsúlyozta a tudósítók szervezetének (FCCC) állásfoglalása. Az FCCC egyszersmind felszólította a szervezőket, hogy függesszék fel a korlátozásokat.

Az ötkarikás médiaközpontba telepített számítógépekről nem lehetett elérni többek között a nemzetközi emberjogi szervezetek, a száműzetésben élő tibetiek vagy a Falunkung (Falon Gong) meditációs mozgalom honlapjait, továbbá egyéb Kínát bíráló portálokat. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a bejelentés után kénytelen volt elismerni, hogy a kínai hatóságok valójában soha nem ígérték azt, hogy az akkreditált külföldi sajtónak teljesen szabad internetes hozzáférést biztosítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #24
    Errol a Bush megiteleses dologrol van egy erdekes tortenetem. Epp egy parkban uldogeltem es vartam a kocsimra a szerviznel, mire 2 oltonyos fiatal csoka odajott hozzam. Sztem ismeri mindenki ezt a felekezetet, "ELDER" feliratu kituzok voltak a skacokon, nem magyar anyanyelvuek voltak, de egesz jol tortek a magyart. Az egyik amcsi a masok kanadai srac volt. Elkeztek volna puhitani Jezussal meg stb, mire Bush-ra tereltem a szot es az Iraki haborura. Erre a rendkivul kedves sracok teljesen atfordultak, majd az egyikuk beszelt tovabb, es latszott rajta, hogy nagyon nehezen turtozteti magat, majd ennyit mondott: "Nagyon messze elek en Amerikatol(!), hogy megiteljem mi is tortenik Irakban. Bush egy jo elnok. Az irakiak megmentokent neznek az amerikai katonakra."
  • uniu #23
    sztem pedig nem olvastad azt az oldalt, ugyanis ezzel a nevvel sosem talaltad volna meg: kurucz.info
    Uszitas ? Ugyan miert lenne az ? Ha egy olyan cikket olvasol melynek az a cime, hogy: "A megfelemlitett romak nem mernek dolgozni" es alatta van egy ilyen kep:
    http://magyargarda.hu/index.php?q=img_assist/popup/1850
    Ez miert lenne uszitas ?
  • uniu #22
    De kb ugy tudjak, ahogy kis hazankban a media is tajekoztat. A Het ev Tibetben c. konyv nagyszeruen leirja ezeket. Az elott ahogy lerohanta Kina Tibetet, 1000 etettek a kinai nepet, hogy Tibet Kina resze es minden tibeti ezt szeretne csak a csunya es gonosz dalai lama nem engedi nekik. Ugyan ezeket az adasokat Tibet fele is sugaroztak. Roviden: a buta es hiszekeny emberekre tamaszkodnak.
  • rigidus #21
    1. Muszaj ideszpemmelni?
    2. Olvassal mielott osztod az eszt! Amennyit a xerobank segit az ujsagirokon az olimpia idejere annyit egy nyugati orszagokban felallitott 1 vagy tobb proxy is. A lenyeg pedig amit illene mar vegre megerteni: Az ujsagirok nem kapnak a munkaallomasaikhoz rendszergazdai jogosultsagokat!
  • vajon kiki #20
    mostmár lazítgathatnak... szorítgathatnak... ezzel elkéstek: XeroBank.com
  • rigidus #19
    Ez nem "eros" hanem "sokkolo". Es nem sportag, nem egy "eros cikk" - amire az ember hirtelen asszocialna - hanem alig huszevesek brutalis kivegzeserol keszult kepsorozatok.

    Nem az a baj, hogy belinkelted, hanem eloszor is az, hogy az "eros" meg a "brutalis" kozott eleg eles kontrasztok vannak, masfelol pedig ennel lenyegretorobben kelle felhivni ra figyelmet, hogy kepek es kivegzes. Ha ezt odairod hetszentseg, hogy nem nezem meg, de latni egy huszonpareves lanyt kepkockakon keresztul elotte es utana felig leszkadt fejjel kurva mod nem hagy aludni az ejjel - nem beszelve arrol, hogy arcra a menyasszonyomra hasonlit...
  • Tetsuo #18
    uj kinai sportag az olimpia szellemeben:
    http://www.freerepublic.com/focus/f-news/1350794/posts
    Vigyazat eros!
  • cateran #17
    "Ez az egvilagon semmit nem valtozott evezredek alatt, csak a technika fejlodott hozza."
  • rigidus #16
    > de volumenében ezek közül egyik sem felel meg a kinainak

    A kinai cenzuraban nincsen semmi ami rendkivulibb lenne mint a tobbiben. A kulonbseg csupan abban van, hogy errol mi tudunk, a kinaiak meg nem, vagy legalabbis nem 100%-ig vilagos nekik, hogy miert kell ilyen-olyan programokat telepiteniuk nekik szallodakban, stb. (nyilvan nem spyware-nek hivjak a kinai mediak) A masik meg, hogy ott az emberek evezredek ota arra vannak nevelve, hogy a mindenkori hatalom az szent es serthetetlen.

    Biztosan emlekszel az elozo rendszerbol (szandekosan nem hivom 'kommunizmusnak' mert az nem az volt, minthogy a kinai sem az) mikor egy parlamenti kozvetites zajlott mennyiben kulonbozott a maitol. Meg volt rola vicc is, hogy ugy bologatnak egymas felszolalasara mint a hatsoablakba a pluss kutya a mogottunk jovoknek. Ennek az volt a lenyege, hogy amikor a paraszt bacsi bekapcsolta a TV-t es latta azt a sok "bolcs" legenyt, goze nem volt hogy mirol beszelnek, de ami vilagos volt, hogy rohadtul egyet ertenek.

    Ahogy az oktatas kiszelesedett a 'rendszervaltas' utan ez amolyan orszaghazi szappanoperava formalodott. Szepen el lett magyarazva az embereknek, hogy az 'uj' rendszer azert jo mert ellentetes erdekek iranyitjak. Osszessegeben talan meg szarabb mint volt, mert egy dolog, hogy ha az ember eleg hangosan kiabal van ra esely, hogy a problemaja az orszaggyules ele kerul, de hosszutavu programokat keptelenseg veghez vinni ha az ott konkurrens erdekeknek hatranyt okoz. Ha a letszam is meg van akkor leszavazzak es megy a kukaba. Magyarul, a lenyeg ugyanaz: a kisembernek tovabbra is kuss a neve.

    Es akkor vissza Kinara! Ott a miniszterelnokot ugy emlegetik: 'A Mindannyiunk Atyja'. Ne rohogj, az USA-ban a tomeggyilkos George Bush-t tomegek eljenzik, ha ellatogat egy-egy varosba. Meg azok is kimennek megnezni akik nem szeretik. Miert? Egyszeru balvanyimadas. A mediak kepesek barmilyen troger surmobol nemzeti host, sztarenekest, sztarszineszt csinalni, csak ido kerdese. Ez az egvilagon semmit nem valtozott evezredek alatt, csak a technika fejlodott hozza.

    Kinaban a szabadsag fogalma homalyos. Nem is beszelnek rola a mediak. Ha a mediak nem beszelnek rola, akkor az embereknek eszebe sem jut, hogy ilyesmin gondolkodjanak. Lasd: bankrendszer, nyugati pelda. Kinek jutna eszebe olyasmin gondolkodni amit a media nem programozott bele? Az emberek gondolatai, erzelmei hatarok koze vannak szoritva a media manipulativ iranyitasaval. Ha a hatarok elegendoen szelesek es lefedik a legtobb kulonbozo erdeklodessel rendelkezo ember fantaziavilagat is, akkor feltetlen bizalmat sugaroz felejuk es nagyon mocskos jatekokat lehet emberekkel, emberi sorsokkal jatszani.
  • Vorpal #15
    Na most ezt a kurucz.info t nem gondoljátok komolyan - ez valami vicc a részetekről.
    Ilyen alapon a tömeggyilkost is meg lehet buksizni mert elvégre jogos tartani kiskalapácsot - ez itt egy nagy félreértés.
    Az a lap nyiltan uszitott és emberi mocsoknak állitott be csoportokat.
    Nemshiszem, hogy életemben láttam volna brutálisabb gyűlöletkeltő oldalat.
    A szólásszabadság is csak addig terjed amig mások ... blabla - de hisz ezt tudjátok. Tényleg hozzuk vissza?

    Természetesen minden országban van cenzúra ezt elismerem - de volumenében ezek közül egyik sem felel meg a kinainak - a CNN es zavargások meg egy ostoba félreértés - de sok minden mást jól mutat ebben egyetértek.