MTI

Kína sosem ígért szabad internetet

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) illetékese beismerte, hogy a jövő pénteken kezdődő olimpiának otthont adó Kína sosem ígért szabad internethasználatot az újságíróknak.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke soha nem adta áldását arra, hogy a kínai hatóságok cenzúrázzák az internetet az olimpia idején - jelentette ki szombaton pekingi sajtótájékoztatóján Kevan Gosper, a NOB végrehajtó bizottságának tagja. Az ausztrál sportdiplomata, aki egyben a NOB sajtóbizottságának elnöke is, elmondta: személyes biztosítékot kapott Rogge-tól arra vonatkozóan, hogy nincsen semmilyen megállapodás a NOB és a kínai szervezők között az ellentmondásosnak ítélt portálok semlegesítéséről. Gosper egyben megismételte a testület álláspontját, mely szerint a médiának teljes hozzáférést kell biztosítani az internethez, hogy megfelelően tudósíthassak a játékokról.

Elmondta továbbá, hogy munkacsoportot hoztak létre a NOB és a kínai szervező bizottság illetékeseiből, hogy áttekintsék a megnyitandó portálok listáján. Gosper reményét fejezte ki, hogy sikerül megegyezésre jutni, ugyanakkor hozzátette: valószínűleg mindig is lesznek viták arról, hogy miként lehet egyeztetni egy ország jogi követelményeit a nemzetközi elvárásokkal.

A héten Pekingbe érkező külföldi újságírók kellemetlen meglepetésként tapasztalták, hogy ellentétben a NOB-nak korábban tett ígéretekkel, bizonyos, a kínai hatóságok által "érzékenynek" minősített internetes oldalak hozzáférhetetlenek még a legnagyobb sajtóközpontból is. Pekingi szervek előbb azt közölte, hogy nem másítják meg döntésüket, pénteken azonban részlegesen feloldották a cenzúrát. Így például elérhető lett az Amnesty International, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) és a BBC kínai nyelvű adása is, ugyanakkor továbbra sem láthatják a külföldi sajtó munkatársai a kínai ellenzéki, emberi jogi vagy Tibet-párti portálokat.

"A szervezők mindvégig csak elegendő hozzáférést szavatoltak Pekingben" - jelentette ki Hein Verbruggen, a NOB koordinációs bizottságának elnöke, noha Jacques Rogge NOB-vezető korábban többször is azt hangoztatta, hogy a házigazdák cenzúramentes világhálót ígértek a médiának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #34
    És minden Tecnikai újdonságot "lenyulnak" és saját maguk kezdik el gyártani
  • chuky123 #33
    Gazdasági fejlődés igen, de mien áron mikor kinába szarér hugyért dolgoznak az emberek többsége. Nem csoda lenyomják a világot mikor több 1 milliárdan vannak.
  • Adenoma #32
    már az olimpiát is a pénz mozgatja, vajon miért nem fogom nézni?
  • Sanyix #31
    Csak ők olyan hülyék hogy még csak meg se próbáltak komolyan fellázadni vezetőik ellen...
  • Amergin #30
    Ha úgy gondoljátok, hogy a kínai elnyomásnak hozzánk magyarokhoz semmi köze nincs, akkor tévedtek.
    [URL=http://tv2.hu/2008-04-23/Az_ujgurok_bojkottalnak_az_olimpiat_-_VIDEO/]Ujgur "terroristák"[/URL]
    Az ujgurok 20 milliós nép kína ÉK-i részén és a velük való genetikai rokonságunk bizonyított.
  • Molnibalage #29
    Nem az átlagkínai a szemét, hanem a vezetőik...
  • JMáté #28
    "Én Qi Xiaochaomiau vagyok és a poén az, hogy akármennyire is azt mondjuk hogy az a helyzet ami Magyarországon van az rossz, az ott élő emberek teljesen hasonultak már azzal a környezettel és ideológiával. Ha azt mondják nekik hogy háború, simán Irakba mennek az USA seggét nyalni."
    Viccet félretéve, a világ nem, fekete-fehér. Olyan gazdasági fejlődés mellet, mint ami Kínában van, engem nem érdekelne a cenzúra. Erőszak és gyilkolás pedig mindenhol van, a különbség csak annyi, hogy "felvilágosult" országokban ez etnikai alapon történik.
  • vajon kiki #27
    a heizet az , hogy szeretnétek csak ti olyan nyomorban és diktatúrában élni , mint amilyen Kínában van.... én jártam ott és a világ nagyobbik része legfeljebb cipőt pucolhat náluk, úgy ámblokk az élet minden területén...
  • szedRick #26
    A poén az hogy akármennyire is azt mondjuk hogy az a helyzet ami Kínában van az rossz, az ott élő emberek teljesen hasonultak már azzal a környezettel és ideológiával. Ha azt mondják nekik hogy háború simán háborúba mennek és azért sokan vannak. Persze van ott is olyan kínai aki nem ért mindennel egyet de szerintem az elenyésző a kommunista ideológia miatt. Szerintem ha lesz III. vh kína élharcos lesz a nyugat ellen és akkor lesz ám ne mulass...
  • Vorpal #25
    Ne itélkezz elsőre - ugye szerinted is jobb, hogy most megmutatjuk nekik a külföldi emberek diverzitását és eszméit, mint hogy 2 jól irányzott bombát dobunk a Kinai Komcsi Párt épületére?

    A progresszió lassú folyamat - a nyitásra Kinának is idő kell - és ez most igy is progressziv.