Gyurkity Péter

Jövőre jönnek az új elsőszintű domének

Az ICANN az előzetes híreknek megfelelően elfogadta az elsőszintű domének rendszerét kibővítő javaslatot, amelynek révén a vállalatok, szervezetek és városok is jelentkezhetnek - az egyes országok megtartják saját doménjeiket.

A szervezet most lezajlott párizsi ülésén döntés született a doménrendszer kiterjesztéséről. Ennek részleteiről már a hét közepén beszámoltunk, így nagy meglepetés nem érheti az olvasókat, a lépés hordereje mégis kellő visszhangot kavarhat, különösen az új címekre pályázók körében. Ez utóbbit ugyan igyekeznek minél inkább leszűkíteni, ám néhány elemző egyfajta internetes aranyláztól tart, amely visszásságokhoz vezethet.

Az ICANN nem véletlenül nevezi a döntést az internet elmúlt negyven éve egyik legfontosabb változásának: ennek révén a jól ismert végződésekhez az új jelöltek egész sora csatlakozhat, így a .hu, .com és .org mellett jöhet a .intel, .budapest, vagy akár .sex is. A javaslat lényege éppen az volt, hogy a vállalatok, különböző csoportosulások és városok szintén megkaphassák saját elsőszintű doménjeiket, így a jövőben - a kellő összeg befizetése után - az arra jogosultak is hozzájuthatnak a kívánt címekhez.

Ez az összeg pedig némileg megemelkedett az elmúlt napokban, több szakértő ugyanis a korábban emlegetett 30-50 ezer dolláros tartomány helyett immár 50 és 100 ezer dollár közötti számra tippel, ha az új domének kerülnek szóba. Ez már nyilván nagy biztonsággal távol tartaná az esélyteleneket, megtoldva azzal, hogy a bejegyzett védjegyet birtokló vállalatok nagy előnnyel indulhatnának a nevezésen. Ezzel egy időben az offenzív neveket is igyekeznek majd kiszűrni, bár kérdés, hogy például a .sex esetében hogyan járnak majd el.

Az ICANN a tervek szerint 2009 második negyedévében vezeti be az új rendszert, a kezüket dörzsölő és vastag pénztárcával bíró érdeklődőknek addig várniuk kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #8
    ez dehüyeség.
  • smv #7
    Bárki is törölte a hozzászólásomat gratulálok hozzá...
  • BártfaiB #6
    Szerintem ezt nem szabadna. Az egész csak egy nagy üzlet a multicégek számára. Gyakorlati haszna semmi, mert a cégek részére ott van a .com, városoknak meg jobb ha országvégződésük van, mert például van egy Budapest nevű város az USA-ban is, és nagyon mérgesek lesznek a mostani teszetosza városatyák, hogy ők gyorsabbak és bőkezűbbek lesznek.
    Persze tíz év múlva majd rájönnek, hogy nem lett volna szabad, de akkor már késő lesz.
  • Petka #5
    A beütéssel még nem lesz gond, de megjegyezni a weblapcímeket ezután még nehezebb lesz...
  • JL666 #4
    szerintem sincs sok értelme
  • Lavigne #3
    ez üzlet, természetesen. ha elolvastad volna a cikket, és a benne szereplő árat, rájöttél volna. :)
  • avengir #2
    Elég nagy szellemi problémáid lehetnek sajnos, ha már az is bonyolult, hogy .hu helyett .bp üss.
  • Tetsuo #1
    ez most mire is jo?! Konnyebben megtalalok vmit? Nem, talan meg nehezebben.
    egyedi vegzodes, minek? Az egyedi cim nem eleg??