Gyurkity Péter

Doménkáosztól tartanak az ICANN döntése miatt

Az üzleti szféra szereplői, jogászok és piaci elemzők szerint nagy kavarodást eredményezhet a szervezet azon döntése, amely lehetővé teszi az egyéni elsőszintű domének regisztrálását.

A héten két alkalommal is beszámoltunk arról, hogy az ICANN berkeiben milyen fontos változtatásra készülnek. Csütörtökön megszületett a döntés a párizsi ülésen, így a tervek szerint 2009 elejétől megindulhat az egyéni TLD-k, azaz elsőszintű domének bejegyzése. Az egyes országok megtartják saját végződéseiket, ám a regisztrálók között immár vállalatok, szervezetek és városok is megjelenhetnek.

A problémát a szakértők és az érintett üzleti szereplők szerint az jelenti, hogy a szabályozás túlságosan nyitott, gyakorlatilag szabad kezet ad a rendelkezéssel visszaélni szándékozóknak. A szervezet egyetlen feltételhez kötötte a regisztrálást (a magas áron túl), ez pedig a maximum 64 karakter használata. Ennek figyelembevételével nyilatkozzák most az érintettek, hogy nehezen megjegyezhető, káoszt okozó domének jelenhetnek meg, amelyek ráadásul a divathullám miatt felesleges kiadásokra kényszeríthetik a vállalatokat.

A ZDNet brit részlege által csokorba gyűjtött válaszokból nagyjából ez a vélemény szűrődik le: a jogászok, piaci elemzők és a termékmenedzserek mind kisebb káosztól tartanak, amely maga a paradicsom a jogszabályt kijátszani akaró internetezőknek. Az egyes rövidebb reklámszlogenek mindenféle változtatás nélkül doménné alakulhatnak, a vállalatok jó része pedig kénytelen lesz beszerezni saját doménjét, ha nem akar hátrányba kerülni. A felvásárlási hullám pedig nem hozza majd meg azon előnyöket, amelyeket egyesek remélnek tőle. Jó példa erre a .uk domént felügyelő Nominet szóvivőjének véleménye, szerinte ugyanis valami hasonló játszódott le a .eu esetében is, amikor sokan kénytelen-kelletlen mégiscsak regisztrálták a doméneket.

A szakértők szerint több kárt okozhat a döntés, mint amennyi előny származhat belőle - jövőre kiderül, hogy az ICANN miként kívánja elkerülni ezt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mcsiv #7
    Úgy látom mindenki a cola-t hozza fel mint példa:)
  • Mcsiv #6
    Jelen pillanatban, arra nem tér ki a módosítás, hogy a tld-t kötelességük megosztani, kötelességük elérhetővé tenni másoknak. Vagyis ha a cola beregisztrálásra kerül, akkor lesz egy coca.cola, viszont pepsi.cola nem lesz. Ez így gáz, akárhogy is nézzük, aztán majd jönnek a nagy harcok, stb stb stb
  • tothadam923 #5
    Tuti, hogy feltámad az internet második legnagyobb hiánahordája: a domain-név kereskedő.
  • egyember1 #4
    nyilvan nem. azert veszed meg a szuper domaint. h mas ne hasznalja...
    eleg buta otlet lenne ha a coka regelne a .cola-t de utana barki regelhetne ala mast. akkor mivegre ez a szuper ujitas??
  • Charybdis #3
    Ez tényleg egy faxság. Ilyen domainek fognak megjelenni:

    coca.cola
    ubuntu.linux
    hulye.vagy
    h.264

    Ennek mi értelme azon túl, hogy valaki zsebre tesz érte egy csomó pénzt?

    Meg ha én regisztrálok egy új TLD-t, akkor ahhoz csak én reggelhetek domaint, vagy utána bárki? Tehát ha regisztrálja a Coca-Cola a .cola TLD-t, akkor a Pepsi reggelheti a pepsi.cola domaint?
  • egyember1 #2
    rinya. mindenki rinyal.
  • smv #1
    Nekem sem tetszik ez a döntés. De a pénz beszél...