Gyurkity Péter

Elkészült a Dell mini laptopja - netbookkörkép

A Dell saját oldalán már elérhető az Inspiron Mini 9, az Asus vadonatúj sorozatába már GeForce grafikus chipeket szerel, az OLPC pedig ősszel újraindítja adományozó programját, mégpedig az Amazonnal karöltve.

A fenti mondattal foglalható össze az a híráradat, amely az utóbbi napokban érkezett a mini laptopokkal, netbook készülékekkel és egyéb kezdeményezésekkel kapcsolatban. Mivel ilyen hírekből mostanság nincs hiány (mondhatni túl sok is van belőlük), igyekeztünk összefoglalni a fontosabb információmorzsákat.



Elsőként a Dell érdemel említést, amelynek korábban bejelentett készüléke immár elérhető a vállalat hivatalos oldalán. Az Inspiron Mini 9 (más néven az Inspiron 910) 8,9 hüvelykes kijelzőt kapott 1,6 GHz-es Atom processzorral, amit 4 cellás akkumulátor, valamint az első körben Windows XP operációs rendszer egészít ki. A megoldás ára 430 és 500 dollár között mozog a pontos összetevőktől függően, hiszen a hivatalos oldalon - amint az a Dell esetében az észak-amerikai vásárlók számára megszokott - mi magunk állíthatjuk össze a fontosabb komponenseket. A cég valamivel későbbre ígéri az Ubuntu Linux 8.04 disztribúcióval szállított változatot, ez nyilván valamivel olcsóbb lesz majd.



Ami az Asus újdonságait illeti, itt az N10 jelzésű készüléket kell kiemelnünk, amely bár kis kijelzőt és olcsó komponenseket kapott, mégsem az Eee PC család tagjaként jelenik meg. Az ASUS World 2008 rendezvény alatt elhangzott ismertetőkből kiderült, hogy a megoldás 10 hüvelykes kijelzővel és 320 GB-os, 2,5 colos merevlemezzel, Atom processzorral, valamint egy HDMI-csatlakozóval érkezik, ám az igazi érdekesség az integrált grafikus chipkészlet hiánya, ezt ugyanis egy GeForce 9300 GS vezérlő helyettesíti 256 MB saját memóriával. Ez sem egy erőmű, de mindenképpen erősebb az integrált megoldásoknál, amire ára is felhívja a figyelmet - ez utóbbi 600 dollár felett lesz az első beszámoló szerint. Több változat érkezése várható, egyes típusok Windows Vistával jelennek majd meg.

Az OLPC sem tétlenkedik, a napokban ugyanis jelezték, hogy összel folytatják a Give One, Get One (GOGO) programot, amelynek keretében a nyugati vásárlók 2 példányért fizetnek, ebből a második viszont automatikusan egy fejlődő országba kerül. Ezúttal az Amazon segédkezik majd a végrehajtásban, amit az alapítvány azzal indokolt, hogy egyszerűen nincs elég embere a lebonyolításhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • alsidam #9
    sziasztok,

    Néhány napja ráakadtam egy érdekes weboldalra, ahol notebook vagy iPhone/iPod skineket (vinyl fóliákat) lehet rendelni. Többszáz kép közül lehet válogatni, de akár saját képet is beküldhetsz. Ha elérhető áron akarod optikai tuningban részesíteni a gépedet, ami ráadásul meg is védi a karcolásoktól, nézz körül itt:

    http://skinzone.hu/?affiliate=553ae
  • ocsieu #8
    Ne is mond... Megyek, olvasok inkább story.hu -t.
  • gosub #7
    Milyen jó, hogy a címben a Dell van, aztán a két kép pedig Asus :( ennek mi értelme van?
  • Tetsuo #6
    ez a szegmens a gyartoknak csupan marginalis..
    15,4"-ost adnak el legtobbet, ugyanis az hasznalhato a legszelesebb korben.
    Hogy a 3. vilagot meg ilyen elektronikai hulladekkal bombazzak az csak marketing, ahol nincs elegendo ivoviz es orvosi ellatas ill aram, oktatas, szervizhalozat, veszelyeshulladek gyujtes.. ott ez qrvara nem erdekes.
    Az egesz 1 nagy LOL, de inkabb Cry.
  • chronos75 #5
    #2 ..mivel most erre koncentrálnak a gyártók.
    szerintem sem laptoppal kellene szórni az éhező afrikaiakat hanem kajával.. de legalább lesz egy szép zöld pcjük mielőtt meghalnak..
  • Rexhawk #4
    miről beszéltek ti?
    Az OLPC egy non-profit szervezet, amit Nicholas Negroponte indított 2005ben, hogy minden gyerek lehhesen laptopja a fejlődő és fejletlen országokban (más kérdés, hogy nagyobb szüksége van a timbuktuban élő gyereknek kajára, meg gyógyszerre, mint laptopra)
    és mivel az alapítványnak számtalan tagja van, biztos van aki leellnörzi, hogy oda megy ahova kell.
    ez államoktól független, tehát nyugat továbra is kihasznál mindenkit :)
    http://en.wikipedia.org/wiki/OLPC#Summary_of_laptop_orders
  • Romel #3
    "Az OLPC sem tétlenkedik, a napokban ugyanis jelezték, hogy összel folytatják a Give One, Get One (GOGO) programot, amelynek keretében a nyugati vásárlók 2 példányért fizetnek, ebből a második viszont automatikusan egy fejlődő országba kerül."

    Na persze, nekik még véletlenül se legyen profit kiesés... Megvetetik veled dupla áron, hogy majd valami szegény ország lakója megkapja, közben jót mulatnak rajtad, hogy duplán akasztottak rólad... Vagy talán az orrodra fogják kötni, hogy biztosan odaadták valakinek? Nem hinném, túlságosan nagy macera lenne vele. Ez megint csak egy a sok beetetés közül amit a jóindulatú emberekkel ki is használnak. Adományozni valakinek, aki rászorul, az egyik legszebb dolog. Én is szoktam, de soha nem látatlanba. Egy szó mint száz, a GOGO projectet feldughatják magukba a zsidók...
  • Tetsuo #2
    Udvozoljuk a 8000. minilaptop hirt az sg-n, foleg annak fenyeben, h 'normalis' laptoprol meg nem is irt semmit..
  • Aspirin #1
    Valamiért lelkifurdalást érez a Nyugat azokért akiket kihasznál?