Gyurkity Péter

2010-ben jön az OLPC második laptopja

Az alapítvány sorrendben második olcsó fejlesztése csak 2010 első negyedévében jelenik majd meg a piacon, vagyis addig bőven van idő az első generáció elterjesztésére a fejlődő régiókban.

Ezzel az érdekes információval Matt Keller, az OLPC EMEA-régióért, vagyis Európáért, Afrikáért és a Közel-Keletért felelős igazgatója szolgált. Elmondása szerint bár a készüléket már idén bemutatták, a hivatalos megjelenésre még várni kell - hogy miért, azt nem árulta el, nyilván a fejlesztési munkálatok folytatása és az esetleges kapkodás elkerülése szerepel kiemelt helyen az okok között.

A téma iránt érdeklődők örömére napjainkban folyamatosan érkeznek a hírek az olcsó, pontosabban a netbook és nettop kategóriába illeszkedő fejlesztésekről. Ez persze nem mindenkinek tetszik, ám arról sem feledkezhetünk meg, hogy az OLPC mostanában nem sok érdekességgel szolgált és annak ellenére, hogy az egész mizériát ők, vagyis Nicholas Negroponte indította el, egy kissé háttérbe szorultak. A GOGO-program közeli újraindulásán kívül nem igazán tudhattunk meg további adatokat az új fejlesztésről, kivéve a májusi első bejelentést, amelyből kiderült, hogy ezúttal az e-könyv olvasóról van szó, amely érintőképernyővel jelenik majd meg.

Most viszont megtudhattuk, hogy az alapítvány szerint a belépő szintű laptopok esetében az e-könyvek olvasása számít a legfontosabb tevékenységnek, ezért is esett választásuk a fenti megoldásra. Az egyelőre XO-2 kódnéven szereplő készülékek megjelenése 2010 első negyedévében várható, addig tovább tökéletesítik a két érintőképernyővel érkező megoldást, amely a hagyományos billentyűzetet is ezzel helyettesíti. Érdemes megjegyezni, hogy a készülék az első generáció képviselőjéhez képest is picike, annak alig felét teszi ki terjedelemben, így népszerű hordozható eszközzé válhat az elmaradott régiókban.

Az egyik legfontosabb tényező persze az ár: az XO az eredetileg tervezett 100 dolláros ár helyett most még kétszer annyiba kerül, ami annak köszönhető, hogy egy példány előállítása költsége még mindig 204 dollárt kóstál. A tervek szerint azonban az XO-2 esetében ez mindössze 80 dollár lesz, így elérhetőnek tartják a 75 dolláros ár bevezetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Harakiri576 #1
    Legalabb mar tudjak, mi var rajuk. Sz*ptak eleget az XO-val. :)