Berta Sándor

A mobilok kameráira is számítanak a New York-i hatóságok

A New York-i 911-es segélyhívó rendszer és a metropolisz hivatalainak forródrótjai egyaránt képesek a digitális fotók és videók fogadására.

A helyi hatóságok azt remélik, hogy ezáltal sok hasznos információt kapnak majd a lakosoktól és így könnyebbé válhat a súlyosabb bűncselekmények vagy a balesetek körülményeinek a felderítése. A később akár bizonyítékként is felhasználható felvételek elküldésére lehetőség lesz többek között számítógépről, laptopról, PDA-ról, tábla-PC-ről vagy kamerás mobiltelefonról. Ez a szolgáltatás egyedülálló az Egyesült Államokban. A rendszert a jövőben azonban még tovább akarják fejleszteni, így a digitális képeket és a videókat akár az egyes járőrautók is megkaphatják majd, ami még inkább megkönnyítheti és meggyorsíthatja például a forró nyomos üldözéseket.

"Ez a technika minden jövőbeni potenciális bűnözőt nyugtalanítani fog, hiszen jelentősen megnő számukra a gyors lebukás veszélye" - mondta Michael Bloomberg, New York polgármestere. A szolgáltatás azonban nem csak a 911-en keresztül érhető el, a fotók és a videók elküldhetők szinte bármelyik helyi hivatalnak is. Hogy mindez megvalósulhasson a város több mint 12 000 új számítógépet szerelt fel a közintézményekben és a járőrkocsikat szintén ellátták a vételhez szükséges készülékekkel. A rendszer szoftverének fejlesztése 18 hónapig tartott.

Amennyiben valaki azzal hívja fel a jövőben a 911-et vagy a hivatalokat, hogy bűncselekményt akar bejelenteni, az eset azonnal automatikusan egy különleges kódot kap a rendőrségi számítógéptől. Ezután felveszik az adatokat, rögzítik az információt és elkérik az illető telefonszámát, majd - amennyiben szükséges - a nyomozók segítenek neki a fotó vagy videó elkészítésében. A rendőröknek így lehetőségük nyílik arra, hogy gyakorlatilag valós időben pontos helyzetképet kaphassanak bármilyen eseményről, legyen szó rablásról, gyilkosságról, utcai randalírozásról vagy közlekedési szabálysértésről, cserbenhagyásos gázolásról, illetve balesetről. Ezáltal a központ munkatársai azonnal tudják, hány járőrt, mentőst vagy éppen tűzoltót küldjenek a helyszínre.

Raymond Kelly New York város rendőrfőnöke úgy vélte, hogy a képek és videók hasznosabbak lehetnek és többet segíthetnek egy bűnöző elfogásában, a bűnözés visszaszorításában, mint több tucat szó. A szolgáltatásnak köszönhetően az emberek maguk is aktívan bekapcsolódhatnak a bűnözők elfogásába és gyakorlatilag minden kamerás mobillal rendelkező személy valós idejű szemtanúvá válhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Epikurosz #7
  Az épületen való átlátásban nem vagyok annyira biztos, de a többi stimmt.
  Unom már, hogy hülyénk néznek minket, ezért írom le, hogy tudják ők is, hogy én tudom, hogy ők figyelnek. :-)
 • Tetsuo #6
  Az amcsi megfigyelo szat-rendszer valoszinuleg centimeteres felbontasal rendelkezik, joval szelesebb spektrumban mint a lathato feny (idojarastol fuggoen nem all mindig rendelkezesre a teljes spektrum) es 1, max 2perc alatt barhova iranyithato, jarmuvek folyamatos kovetesere alkalmas, mas rendszerekkel kiegeszitve szemelyeknel is alkalmazzak. Epuleteken (valoszinuleg) meg nem lat at, de a hokibocsatast figyeli.. Foldi egysegek a szatelitrendszert kiegeszitve mar kepesek atlatni epuleteken, ott szemelyeket kovetni. Legalabb 60 muholdbol all.. Bizonyos esetekben mas orszagok titkosszolgalatai is igenybe vehetik a szolgaltatast, ill mas orszagok is epitenek hasonlo rendszereket de 1ik sem ilyen fejlett.
 • Polllen #5
  Már réges-régen fellőtték azokat a műholdakat, de csak katonaság és nemzetbiztonság használja...
 • Epikurosz #4
  Bekamerázott városban nem sok értelmét látom ennek. Egyszerűen oda kell fókuszálni a térfigyelő kamerát, és élőben megy a "műsor".
  Településen kívül már van értelme, bár ott is sok helyen van kamera.
  A másik:
  Ha a Gugli fel tudott lőni mindent látó műholdat, nem értem, hogy egy állam miért nem tud fellőni on-line fotókat készítő geostacionárius műholdat.

  Azonnal lehetne látni mindent.
 • kvp #3
  Mondjuk ennek talan annyi ertelme van, hogy ha a mentoket es a tuzoltokat hivjak egy balesethez, akkor egy foto alapjan valamivel konnyebben fel tudnak keszulni, mintha a hivo probalna leirni, hogy mi tortent. A rendszer egyebkent egy haloztra kotott esetkezelesi nyilvantartast igenyel, ahol az ugyhoz hozza lehet rendelni mindenfele adatot. Gyakorlatilag mint egy forum, csak a hozzaszolasokat az iranyitok keszitik. Egy ilyen jol jonne itthon is, csak draga lenne az a csomo vedett halozatra kotott laptop amivel el lehetne erni a kozponti szervert. Cserebe a hatekony kommunikacio is megoldodna, mivel a szoveg, a gps adatok es a fotok/videok melle befer a voip is.
 • halgatyó #2
  Ez a bűnözés olyan, mint Vietnam.
  Az idősebbek emlékeznek még a viccre, ami a 70-es években született: melyik a világ legnagyobb országa? Hát Vietnam. Miért? Mert a ... (ide bármelyik fél beleillik a hányingert keltő győzelmi jelentéseivel) már évek óta nyomul előre, és még mindig nem érte el a végét....

  Nos, ez a bűnözés is olyan, hogy állandóan SZORUL VISSZAFELÉ, de valahogy úgy érezzük, hogy még mindig nagyon sok van belőle...

  No persze ha a világ rongyőrségei nem a bűnözés ellen harcolnak igazán, hanem az autósok és a filecserélők ellen...
 • avengir #1
  király :D