COMPUTERWORLD

A kamerás mobilok kiszorítják az olcsó digitális fényképező­gépeket

A kamerás mobilok hamarosan kiszorítják a piacról az olcsó digitális fényképezőgépeket - derül ki az ABI Research felméréséből.

Egyre inkább terjednek az 1 megapixelesnél nagyobb felbontású optikával szerelt kamerás telefonok, a jövő év elején már több fogy belőlük, mint a VGA-felbontású változatokból. Az elkövetkező évek során, ahogy érkeznek a 2, 3 vagy akár 4 megapixeles mobiltelefonok, felváltják a kisebb felbontású modelleket, illetve az olcsó digitális fényképezőgépeket. "Két éven belül a mobiltelefonokba épített kamerák olyan minőségű képeket csinálnak, hogy a vevőknek nem lesz szüksége digitális fényképezőgépre. Ez drámaian befolyásolja majd az eladásokat" - mondta Kenneth Hyers vezető elemző.

A dél-koreai LG Economic Research Institute tavaly közzétett előrejelzése szerint a digitális fényképezőgépek és a kamerás mobiltelefonok közötti verseny utóbbiak gyors fejlődésével egyre éleződni fog, míg 2008-ra a nagy felbontással rendelkező mobilok a fényképezőgépek piacának akár 40 százalékát is elemészthetik. Mire a felbontás eléri a 4-5 megapixelt, a mobiltelefonok a digitális kamerák teljes értékű helyettesítőjévé léphetnek elő. "Az újabb csúcsmobilok olyan képességeket tartalmaznak, mint az autofókusz vagy az optikai zoom, melyek korábban csak a digitális kamerákat jellemezték" - áll a jelentésben.

Bár a digitális fényképezőgépek piaca egyelőre továbbra is növekszik, beigazolódni látszanak azok az előrejelzések, miszerint rövid időn belül akár egyszámjegyűre csökkenhet a nö­ve­ke­dés üteme. A piac bővülése már most is jelentősen elmarad az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az IDC friss adatai szerint az Egyesült Államokban 9,7 millió digi­tális kamera talált gaz­dára 2005 első félévében, 20%-kal több, mint az előző év hasonló időszaka alatt. A tavalyi év azonos időszakában a növekedés még 50 százalékos volt.

Ezek a számok nem tartalmazzák az utóbbi időben egyre jobb minőségű kamerákkal szerelt mobiltelefonok eladási mutatóit, pedig ez akár tanulságos is lehetne; egyes vélemények szerint az eladások csökkenő ütemének ugyanis ez az egyik fő oka.

Az IDC szerint legtöbben még mindig úgy tekintenek egy digitális kamerára, mint egy PC-perifériára, kiegészítőre, így a digitális képrögzítő eszköz nem érheti el végső célját, a filmes kamerák leváltását. A felhasználók már nem a megapixelek számát figyelik egy új digitális fényképezőgép megvásárlásakor, a hangsúly az egyre csökkenő árra helyeződött át. Az átlagos eladási ár az elmúlt év végi 340 dollárról 295 dollárra csökkenhet 2005 végére, 2009-ben pedig már csupán 200 dollár körül alakul majd.

Az ABI előrejelzése szerint a kamerával felszerelt mobiltelefonok piacán is ki fog alakulni egyfajta minőségi sorrend a gyártók között. A piackutató cég úgy véli, míg a Motorola elsősorban az alsóbb árkategóriában lesz versenyképes, az olyan cégek mint a Nokia, a Samsung vagy a Sony Ericsson a felső kategóriában kínálják majd készülékeiket jobb minőségű optikával, több szolgáltatással. Az ABI szerint a jövőben fontos döntés lesz a mobiltelefonok vásárlásánál az optika minősége vagy a beépített képfeldolgozó szoftverek képességei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lenny #27
    Hehe, ez jó 5let!
  • Tetsuo #26
    DSLR-be kéne telót építeni, akkor nem lenne probl. :)
  • LiDoCaiN #25
    azér érzitek így harmadszorra
  • LiDoCaiN #24
    nabazmeg ez nem az én napom :) szóval utoljára :) http://lipstick.atw.hu/DSC00052.JPG
    http://lipstick.atw.hu/DSC00056.JPG
  • LiDoCaiN #23
    bocsbocs http://lipstick.atw.hu/Dsc00056.JPG http://lipstick.atw.hu/Dsc00052.JPG
  • LiDoCaiN #22
    http://lipstick.atw.hu/Dsc00052.jpg
    http://lipstick.atw.hu/Dsc00056.jpg
  • Damon #21
    Nos, nekem egy Nikon D70-es DSLR-em van. Az azzal készített képek után a mobilos képek... nos, nem a legszebbek. De ha Te elégedett vagy vele, akkor az jó!
  • LiDoCaiN #20
    nekem SE k750em van és lehet h túl modern vagyok de nappal a kamerája családi fotokra tokéletes a media lejáccó része pedig úgy szól mint az mp3 lejáccóm pedig az se volt olcsó :)
  • KDOG #19
    heh :) mobilal fotozni max valami hirtelen dolgot. (pedig moto 3g-s pda telefonom van).
    Ha valaki fotozni akar akkor fegyen egy fuji s7000 et :) 5500 at :). Lehet hogy a csinkacsunka nyokia 6 megapixeles képet csinál, de az otpika minösége ?!?! szerintem 1mpixel böven sok egy mobilba.
  • ViperNet #18
    Szerintem az tény, hogy nagyon sokan fognak majd 3mpixeles mobilt venni, alsókategóriás fényképező helyett, de a középkategóriás, és felsőkategóriás fényképezőgépek megmaradnak a sokkal jobb optika, és képminőség miatt.