Berta Sándor

Tartalom­lopások kamerás mobilokkal

Új divat terjed elsősorban Ázsiában. Az embereket érdeklik az újságcikkek és a regények, azonban ahelyett, hogy megvennék a magazinokat és a könyveket, inkább lefényképezik a tartalmukat a mobiltelefonjaikkal.

A mozikban általánosan elterjedt jelenség a filmek videózása, nos, valami ilyesminek számít az újfajta tartalomlopás is. A szakemberek az új őrületet, ami a Felkelő Nap országából indult hódító útjára és ami már Kínában is megfigyelhető, elnevezték Digital Shoplifting-nek. Arról ugyanakkor megoszlanak a vélemények, hogy ez a tevékenység bűncselekmény-e vagy sem. A szerzői jogvédők egyszerűen csak digitális bolti lopásnak minősítik az eseteket. A Digital Shoplifting először 2003-ban Japánban tűnt fel, majd elterjedt Dél-Koreában is.

"A digitális bolti lopások egyre komolyabb problémát jelentenek azóta, hogy egyre több mobil készüléket látnak el kamerával" - nyilatkozta a Japán Újságkiadók Szövetségének képviselője. Az új divatnak elsősorban a fiatal japánok hódolnak, akik rájöttek, hogy ha csak egy magazin egyetlen oldala érdekli őket, akkor nem kell megvenniük az egész kiadványt, hanem elég a kamerás mobiljukkal lefotózni az őket érdeklő oldalt. A képeket aztán később továbbküldik a barátaiknak, ismerőseiknek is.

A problémára a Japán Újságkiadók Szövetsége először egy az egész országra kiterjedő plakátkampánnyal próbált meg reagálni. A posztereken felhívták az emberek figyelmét, hogy a tartalmak lefényképezése illegális. A Digital Shoplifting nem sokkal később elérte Dél-Koreát, de rövid időn belül ott is megjelentek a plakátok és tiltó feliratok. Dél-Koreában elsősorban a hallgatók élnek a lehetőséggel, mert így próbálnak meg a diplomamunkáikhoz olcsón különböző illusztrációkhoz jutni.

A digitális bolti lopás újabb áldozata Kína. Sanghájban az újságárusok eddig tolerálták a furcsa és a számukra jelentős bevételkiesést hozó hóbortot, azonban a Shanghai Book City menedzsere szerint a kamerás mobilokkal elkövetett szerzői jogsértések egyre komolyabb problémát jelentenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #18
    A #11 biztos h a #8ra ment?? Mert akkor, te nem vagy 100as. Qrvára elbeszélsz mellette, semmi értelme válaszként..
  • rigidus #17
    En mar latom a matriat azuj mobilokon.
  • stremix #16
    Te nagyon hülye! Hogyan élnek az ELADOTT lapokból ha nem veszik meg őket? Ha?
  • Gerygrey #15
    Én például nem vennék 2000 Ft-ért újságot. Ha ingyen van elolvasom, ha nincs ingyen úgysem venném meg, úgyhogy nem okozok kiesést.
  • kanduhr #14
    Te agyas, és szerinted a cikkírók, a boltosok miből élnek? Az eladott lapokból, nekik sem nyalják ki a seggüket otthon.
  • mikloss #13
    Aszittem a japcsik nem szorulnak rá és zsebből kipengetnek egy újság árát de úgylátszik tévedtem. Kis sárha sóherek.
  • Feriboy #12
    most ha tényleg csak 1-2 oldalt fényképeznek le egy újságból (vagy épp csak 1 képet illusztrációnak vhová mint a cikkben is irják) akkor ezzel sztem semmi gond. Most komolyan, 1-2 érdekes oldalért ki venne meg egy mondjuk egy 100 oldalas újságot??? Elárulom: senki. Szóval ez sztem tök rendben van. Sőt talán még egy kis reklám is az adott újságnak. (Hé te ezt melyik lapból fotóztad? Az xyz-ből. Lehet én is megnézem mi van benne)
  • stremix #11
    Te aztán tényleg nem van 100-as. Ugye téged eltartanak haver? Majd ha a saját pénzedből kell élned akkor talán nem mondasz ilyen marhaságot. Simán éhen halnál ha nem kapnád meg a lét a munkádért ...és az már fájna neked, ugye? Te lennél a legjobban felháborodva.
  • brueni #10
    zacsiba minden újságot és könyvet...
  • irkab1rka #9
    kezd elegem lenni, hogy egyesek csorbítani próbálják a jogaimat amit a modern technika biztosít számomra.
    Legközelebb bolti lopás lesz, ha megnézel egy cimlapot az ujságárusnál, és nem veszed meg.