Alex

A mobiltelefonokban alaptartozék lesz az optikai nagyítás

Egy iparági felmérés szerint a mobiltelefongyártásban is alapkövetelménnyé válik az optikai zoom beépítése a készülékekbe.

A Digitimes Research jelentése szerint az 5 megapixeles mobilok alaptulajdonsága lesz az optikai nagyítás biztosítása. Ilyen nagy felbontású kamera még csak a felsőkategóriás készülékekben van, de ezek gyártói már nem tekinthetnek el a digitális zoom okozta pixelesedés, képromlás kiküszöbölésére szolgáló eszköztől. Az emelkedő alapkövetelmény csak a 2006-os trendet követi, ekkor kezdtek el a cégek tömegméretekben olyan telefonokat piacra dobni, melyeknél a 3 megapixeles kamerát autofókusz is kiegészíti.


A legtöbb kamerás telefon csak digitális nagyításra képes, mely csupán annyit jelent, hogy a kép egy kiválasztott részét kivágják, majd digitálisan felnagyítják. Ez katasztrófa a képminőségre nézve, semmilyen esetben nem ajánlható a használata. Ezzel ellentétben az optikai nagyításnál lencsék használatával érik el a téma közelebb hozását, így eleve a nagyobb képet vetítik a telefon képérzékelő szenzorára.

A jelentés szerint 2008-ban a világpiaci eladások több, mint felét beépített 2 megapixeles kamerával rendelkező típusok fogják adni. 2009-re viszont már a 3 megapixeles telefonok részesedése nagyobb lesz, mint a 2 megapixeleseké, és a készítők szerint 2010-re már a 3 megapixelesek adják majd a forgalom 66%-át. Mindent összevetve: 2008-ban a világon eladott mobiltelefonok 82%-ban már lesz kamera, ami jelentős növekmény az idei, 2007-es év 72%-hoz képest, így mivel már közel telített piacról beszélünk, a növekedés némileg lassulni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ak22 #15
    jaja
  • Cat #14
    aha, az ne is zavarjon, hogy már most is olyan picik az érzékelők, és az azokon lévő képpontok, hogy gyengébb optikával párosulva azért tökéletesen értelmetlen emelni a megapixelek számát, mert egyszerüen egybeolvad az információ, azaz az chipen az egymás mellett lévő képpontok ugyanazt az adatot tárolják el, ugyanazt a fotont több egymás melletti helyen érzékelik. Ha a mostani 2 megapixeles érzékelőt 100ra növelnék, egyszerüen UGYANANNYI információt tárolnának el 50szer akkora helyen... Ennek kiküszöbölésére növelni kellene az optika nagyságát, hogy több fény haladjon át a lencséken. Egyszerü fizikai okok miatt ezt nem lehet sehogyse megkerülni.
  • akyyy #13
    én 6230asomba analóg zoom van az a legjobb-.-
  • duke #12
    Nem akarok vitazni :)),de bizony EGY megapixel marad.Az egyszeruseg kedveert vegyunk 10,000x10,000 pixel felbontasu kepet(ez 100 mega) ha 10x szeresen nagyitod,akkor 1,000x1,000 pixel marad.
  • beef #11
    "100 megabol 10x nagyitas utan meg mindig marad 1 mega."

    Jó lesz az 10-nek is :)

    Már nagyon várom az 5.1-es hangzást és a 3m-es kép vetítésére alkalmas projektort a mobilokba. Hajrá >:)
  • duke #10
    "hogy a kép egy kiválasztott részét kivágják, majd digitálisan felnagyítják. Ez katasztrófa a képminőségre nézve,"

    Hat ez nagyon egyszeru megoldani,nagyobb felbontasu erzekelot kell bele tenni.Egy 100-200 megapixeles kepet mar egesz turhetoen lehet nagyitani.100 megabol 10x nagyitas utan meg mindig marad 1 mega. Ugye milyen hulyek,hogy ez nekik nem jutott idaig eszukbe ?
  • hodobaj #9
    Ja hát a mobiltelefon átváltozik szépen lassan levált midnen más hordozható eszközt elég ha csak szétnézünk karóra téren ma már 10 emberből 8 a mobilján nézi az időt. Újabban már az mp3 lejátszó is megy ki a divatból mert a mobilodon van mp3 lejátszó lehet hogy nagy meg a 50rugos walkman mobilba anyi memoria van mint egy 5 rugos mp3 lejátszoba de ha már van használod.
    Ez a helyzet a mobilos fényképezővel ha már van használod.
  • Sparrow79 #8
    Váá de durva! Kell egy ezüst színű. :)
  • kernerster #7
    Attól hogy te olyat veszel még nem fognak elterjedni gyorsabban.
  • Lame #6
    Tessek.
    http://www.arenait.net/2006/10/12/samsung-b600-10mp-gsm/
    http://www.telefonguru.hu/keszulekek/keszulek-guru_samsung_B600.asp
    http://www3.ma.hu/page/cikk/ac/0/144064/1
    http://blog.tmcnet.com/blog/tom-keating/gadgets/samsung-b600-10megapixel-camera-phone.asp

    Ez radasul mar nem egy mai darab.
    Mondhatni elavult. :)

    Egyebkent meg nem vagom miert kene 2010-ig varna a 3Mp-s telcsik elterjedesere.
    Iden vett N73-asom mar az es gondolom jovre nem fognak visszafele fejlodni a telcsik.