Kruza Richárd

A kamerás mobilok kiszorítják a fényképezőgépeket

A Schneider Kreuznach felmérése szerint a kamerás mobilok ki fogják szorítani az olcsóbb digitális fényképezőgépeket.

A fényképezőgép ipar ismét nagy változás előtt áll. Míg az 1990-es évek elején a digitális gépek elkezdték átvenni filmes társaik helyét, most új helyzetnek nézünk elébe: a Schneider Kreuznach által készített reprezentatív felmérés alapján arra lehet következtetni, hogy a kamerával felszerelt mobiltelefonok felválthatják a digitális fényképezőgépeket.

A cég Németországban, Kínában, Indiában és az USA-ban 1000 embert kérdezett meg fotózási szokásaikról. Négy megkérdezett közül egy azt jelezte, a jövőben kizárólag mobiltelefonjával szándékozik fotózni. Bizonyos feltételek mellett 43% kicserélné fényképezőgépét mobiltelefonra, és a megkérdezetteknek csupán 32%-a ragaszkodik hagyományos fényképezőgépéhez. Kínában az emberek különösen nyitottak a változásra: a megkérdezettek 79%-a, tehát 10-ből 8 ember fényképezős mobiltelefont szeretne. Érdekes, hogy Indiában és Kínában az emberek több mint fele, az USA-ban az emberek negyede máris rendszeresen fotózik mobiltelefonnal, miközben Németországban csupán 12% "mobiltelefon fotós" van, 59% viszont soha nem használja mobiltelefonját ilyen célra.

A mobiltelefonok képminőségét mind a négy országban közepesnek tartják, és ez a fő oka annak, hogy sokan hagyományos fényképezőgépet használnak. A mobiltelefon gyártók persze felismerték a képminőség javításának szüségességét. Jobb minőségű szenzorokra és lencsékre van szükség, és itt jönnek be az erre specializált gyártók. A jövőben ezekenk a cégeknek dontő szerepük lesz a fényképezős mobiltelefonok fejlesztésében.

A Schneider Kreuznach nem mai cég, 1913-ban alapították Németországban, és világszerte összesen 600 alkalmazottat foglalkoztatnak. Olyan ismert márkák tartoznak hozzá mint az Angulon, Symmar, Xenar, Xenon, Variogon, Cinelux, és B+W Filter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lateralus #34
    Ugyanerről beszélek. Egy ma 35-40-be kerülő használt Canon G2-höz évekig oda sem szagolnak még a mobilok. Nem megapixelben, hanem képminőségben.
  • Benoke #33
    Nem. Amit ma 40k körül megveszel azt távolról sem közelítik meg a mobilos fényképezőgépek. Egy öregebb gép esetében aminek a zajosodása überel minden mai gépet azt az életben nem érik utól. Ha csak emlékszük a jó öreg Canon A60 vagy A70 -re. A maiak közül kimondottan pl a Canon A530 -ra gondolok ami 40k.
    Hol melyik telefon tud akár csak hasonlót produkálni.
    Nem a Megapixelt kérdezem, hanem a minőséget.
  • Penge4 #32
    Ha már valamit integrálnak egy másik valamibe, akkor az olyan legyen, mint az eredeti, nem egy szar "éppen a célnak megfelelő" másolat. Azért van "állítólag" a telefonban kamera, hogy ne kelljen cipelni a digigépet. Aki haverokat, cicákat, kutyákat akar fényképezni az nem fog 80-90 000-et kiadni egy 2-3 megapixeles minőségi kamerásnak számító telefonért, amikor 20-30 000-ért már vesz egy sokkal faszább Tesco Gazdaságos fényképezőgépet, ha csak nem akarja, hogy ne kelljen külön azt is magánál hordania. Az össze-vissza tapogatott objektívre is rájöttek az idők folyamán, hogy csúsztatható "kamerasapka" kell, de ehhez is idő kellett a szakembereknek.
    És akkor még nem is ejtettem szót a mai telefonok "DVD minőségű videóiról".
  • Flashy #31
    épp ezért nem hülyeség, mert nem a holdfogyatkozást akarják lefényképezni, hanem azt hogy milyen hülye pofát vág a haverjuk, hogyan lóg ki a kutya nyelve miközben alszik, vagy mekkorát hányt be valaki a vécé mellé. erre bőven, de még a szokásos sohatöbbet meg nem nézett családi szülinapi fotókhoz is elég lesz egy 2-3 megapixeles, a néhány évvel ezelőtti igazi digitális gépek minőségét elérő fényképező a telefonban, és ezt már tudja a maiak közül is sok. a felhasználási cél a lényeg.
  • huuu #30
    Na ez a cikk és cím óriási hülyeség.
    Egy zsebben koszolódó összevissza tapogatott mákszemnyi "objektív"
    -el aztán jó kis fényképek születnek.
    Parasztvakításból jeles!
    Éppen tegnap kaptam lencsevégre a holdfogyatkozást. Nem mobillal!:)
    Schneider Kreuznach! Igazuk van valamiből nekik is finanszírozni kell a fejlesztéseket.
  • Flashy #29
    asszem világosodik, thx! :)
  • Lateralus #28
    Távcsőnél igaz a lencseátmérő/gyutáv, mert ott a szabad nyílás átmérője megegyezik a frontlencséjével.

    De ezért pontosabb a szabad nyílás kifejezés (vagy nevezzük hasznos átmérőnek), ami nem egyenlő az objektív, vagy valamelyik lencséjének fizikai méretével. Látszólagos méret, ami a gyújtótávolság (a lencsetagok helyzetének) változásával, szintén megváltozik. A 70-200/4 objektívnél 70mm-en 17,5, 200mm-nél 50mm. A lencsék fizikai mérete, az objektív méret, de még az apertúra átmérője is ugyanakkora marad közben. Sőt az is lehet, hogy ez a látszólagos szabad átmérő nagyobb, mint pl. a frontlencse (pl. 50mm F0,9 objektív). Ha az utóbbi esetre is rávetítjük a lencseátmérő/gyutáv képletet, akkor ez azt jelentené, hogy a lencseátmérő nagyobb saját magánál. :)

    Igaz, hogy minél nagyobb a (front)lencse átmérője, annál nagyobb fényerő várható, de kizárólag a frontlencse méretéből nem adódik a fényerő. Ezért összetett lencserendszerekre pontatlan a lencsátmérő/gyutáv=fényerő képlet.
  • Flashy #27
    ahogy én képzelem: egy objektív eleve kicsit más mint egy sima lencse (bár bizonyos számításokhoz adott fókusztávon egy sima gyűjtőlencsének tekinthető), a zoom obi meg mégjobban más, mert egy lencsesor tagjainak a pozícióiknak változtatásával érik el a látószög csökkenést, az átmérő a legnagyobb fókusztávhoz van méretezve, kisebb fókusztávnál ahol elég lenne kisebb átmérő, egyszerűen nem használja ki az egész átmérőt, talán mert a világ oda eső része nem lenne megfelelő minőségben leképezve. nekem ez azt jelenti hogy egy 70-200 f4-es obinak a 70-es végén a fizikai átmérő még kiadná a nagyobb fényerőt, de a rengeteg lencsetag eredőjéből rossz minőségű kép jönne ki. minden fókusztávon az átmérőhöz van köze, csak zoom obinál nem lehet tudni hogy a hasznos átmérő adott távon épp mennyi.
    igazából az eredeti kérdés onnan jött, hogy telefonoknál miért szar a kép. nem változtathatunk túl sok paramétert: az érzékelő mérete, az érzékelő távolsága a lencsétől meglehetősen szűken változtatható, a lencse(sor) átmérőjének növelésével lehetne több fényt belecsalni.
  • turul16 #26
    Kit erdekel a megapixel ettol sokkal fontosabb tulajdonsagi is vannek egy optikanak, vagy egy image-sensornak -nak. Parasztvakitas a kobon.

    #1: Igen fizikai okai vannak a nagy optikanak.
  • Lateralus #25
    na mégegyszer:
    Változtatható gyújtótávolságú (zoom) objektívnél, a teljes tartományban állandó fényerővel, mennyivel fog nőni a lencseátmérő?