Berta Sándor

Bizonyítékok lehetnek a mobilokkal készített fotók

A brit rendőrség szerint a londoni merényletekben a túlélők, illetve a szemtanúk által digitális fényképezőgépekkel és kamerás mobiltelefonokkal készített felvételek sokat segíthetnek később a tettesek kézre kerítésében.

Brian Paddick, a brit rendőrség szóvivője megkérte a lakosságot, hogy a brit fővárosban történt terrortámadások után készített felvételeiket bocsássák a hatóságok rendelkezésére. A brit rendőrök nem titkolják, hogy sokat remélnek ezektől a fotóktól. Paddick példaként említette a merényletek után felállított terrorellenes forródrótot, amelyet néhány nap alatt több, mint 1700-an hívtak fel, és többen is igen hasznos információkkal segítették a hatóságok munkáját.

A BBC is felhívást tett közzé, amelyben hasonló cselekedetre szólította fel a lakosságot és a cég jó példával elöl járva több tucat felvételt adott át a rendőrségnek. Eddig már több mint ezer fotó és húsz amatőrvideó gyűlt össze.


Paddick elmondta hogy reményeik szerint a terrorcselekmények után küldött SMS-ekben és az elektronikus levelekben szintén találnak nyomokat a tettesekre vonatkozóan. A mobil- és az internetszolgáltatókat felszólította a rendőrség, hogy egyelőre ne töröljék a forgalmi adatokat. Paddick ugyanakkor elismerte, hogy semmilyen joguk nincs az adatok kiadásának követelésére.

Időközben felbukkant az interneten a terrortámadásokkal összefüggő első kártevő is. Az e-mailben terjedő féreg egy amatőrvideó megtekintésére csábítja a felhasználókat, de a levélhez mellékelt csatolt fájlra való kattintással csak egy trójai települ fel. A MessageLabs biztonsági cég tájékoztatása szerint az elmúlt napokban több ilyen elektronikus levél is felbukkant világszerte. A féreg képes arra, hogy a fertőzött számítógépekről e-mailben továbbküldje magát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Roli #13
    a cikk képét vajon mikor és mivel csinálták? biztos nem mobillal
  • hmhm #12
    a felbontás nem mindig mérvadó.
    ezek a lyuk kamerák egyszerűen nem helyettesítik a fényképezőt. egy normál digit fényképezővel készített 640*480 as kép jobb mint a mobilos, nagyobb felbontású képek. tisztább, élesebb, színteltebb, stb.
  • burninhell #11
    a terrorista is fotózhatott 1-2-t h meglegyen neki a trófeagyűjteményében :)
  • hopp #10
    most mit kell flamelni? engem személy szerint az idegesít, mikor valaki -al-t meg -el-t használ -val meg -vel helyett, de ha minden alkalommal beszólnék ezért, akkor elkopna a kezem.. helyette inkább megyek és játszom a kutya-al :P
  • AS #9
    Az uj mobilokal már 1034-768-as méretü fénykép minöségü képket lehet produlálni pl : legjobb mist a piacon a SE k750! na az már roszabb mint a kém fotozás!
  • RpPRO #8
    Valymi keves az eseje annak, hogy most hejesen irok. Valahogy felcserelodtek a j-k es a ly-k. Valyon miert?
  • Hedgehunter #7
    ....."esetleg pont a robbanás helyén tartózkodnak, az már nyomot szolgáltathat." Aki ott volt az mar nem mesel, sot meg a telefonja sem.....
  • ncswork #6
    gyanús 3 pixel
  • MacrosTheBlack #5
    Nem biztos hogy mindenki csak a porfelhőt fotózta. Nyilván olyat se várnak amin a terroristák pózolnak a kamerának. Viszont véletlenül szerepelhetnek a képeken, és ha több helyen is ugyanaz(ok) gyanúsan viselkednek, esetleg pont a robbanás helyén tartózkodnak, az már nyomot szolgáltathat.
  • jefferson83 #4
    A vajont bebuktam, de nem szándékosan
    Az én telefonom elavult egy kicsit, mert ha fényes nappal fényképezek csak akkor éri el a türhető szintet. Igaz T310-es a teló,de láttam jobb telefonok képeit is és azok sem voltak olyan fantasztikusak.