Berta Sándor

Megjelent az Opera 9.20

A bétatesztelések lezárása után azonnal kiadták a norvég fejlesztők az Opera böngésző legújabb, 9.20-as verzióját, amelynek legfőbb újdonsága a Speed Dial nevű funkció.

A Speed Dial lehetővé teszi, hogy a gyakran látogatott weboldalakat előnézeti képekként tekintsük meg. Ez a funkció az Opera Mini böngészőből származik, amelyben legfeljebb kilenc könyvjelzőt hívhatunk elő közvetlenül a mobiltelefon gombjainak segítségével. Amikor megnyitunk egy új üres ablakot vagy oldalt, akkor először kilenc üres mező jelenik meg, ezeken jeleníthetjük meg a korábban lementett Speed Dial kedvenceket méghozzá úgy, hogy az egyes bejegyzéseket húzd-és-dobd módszerrel ráhúzzuk az üres mezőkre. Persze lehetőség van arra is, hogy a kilenc ablak által megjelenített honlapok közül a felhasználók csupán az egyiket frissítsék.


Egyszerre kilenc weblap aktuális képét láthatjuk, megnyitásuk pedig csak egy gombnyomás

A Speed Dialnál megjelenik egy Yahoo keresőablak is, a beállítási lehetőségek között azonban ezt megváltoztathatjuk és természetesen alkalmazhatunk más keresőt is vagy akár ki is kapcsolhatjuk ezt a funkciót. További újdonság, hogy a címjegyzékbe kerülő bejegyzések esetén amennyiben egynél több szót adunk meg, az Opera automatikusan átvezeti a kifejezéseket egy keresőbe. Ezenkívül a böngésző új változatában elérhető egy fejlesztői csomag is, ami megkönnyítheti a weboldalak létrehozóinak, fejlesztőinek munkáját.

A norvég fejlesztőcsapat kijavított néhány kisebb biztonsági hibát is, melyek közül a legsúlyosabb azután is lehetővé tette egy szkript futtatását, ha a felhasználó az érintett oldalt már bezárta. Emellett orvosoltak egy FTP-hibát és egy XMLHttpRequesttel kapcsolatos problémát is. Az Opera 9.20 és a hozzá tartozó magyarítás már egyaránt elérhető Windows, Linux és MacOS X operációs rendszerek alá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bagoly007 #31
    En is opera fan vagyok, bar egy ideje FFezek is, es azt kell mondanom mindegyikben van valami plusz es valami minusz, ez a speed dial egesz jo funkcio, de mar keszuloben van a speed dial kiegeszito firefoxhoz, a sandbox reszben mar benne van, ki lehet probalni.
  • Sanyix #30
    lol tényleg :) tényleg kéne mennem aludni :D
  • cousin333 #29
    Hmmm, ez az elírás nekem fel sem tűnt... Alt+Enter tényleg az adathalász cuccot hozza be, és mindig is Ctrl+Enter volt a Wand, meg tudom erősíteni.
  • Kingfisher #28
    Hm szerintem a kitöltés elég régóta ctrl+enter. Legalábbis nem emlékszem valaha is alt+enter lett volna 9.x-ben.
  • Sanyix #27
    Mindennél ahol meg van jegyezve a jelszó/felhasználónév, pedig itt van hogy eszközök/beállítások/haladó/biztonság, és az adathalászat elleni védelem engedélyezése nincs kipipálva.
  • cousin333 #26
    Melyik oldalnál volt ez (vagy mindegyiknél)? Adathalász védelem elég régóta ki van kapcsolva alapértelmezésben (nem tudom, miért...)
  • Sanyix #25
    Omg mi ez az hülye baromság gyors felhasználónév/jelszó kitöltéskor ebben a végleges 9.20-ban? Nyomok egy alt-entert ahogy eddig, hogy írja be a felhasználónevet jelszót, erre előjön valami fos adathalászat elleni védelem ablak, amiben azt írja hogy !ki van kapcsolva!, ezen kívül lehet ellenőriztetni az oldalt, okézni, amikor is eltűnik az ablak, de nem tölti ki amit kéne, ezen kívül még van súgó. És ez a szar védelem tényleg ki van kapcsolva a beállításoknál, akkor mégis ez mi? Bétában még nem volt ez a hülyeség tehetem vissza azt?
  • cousin333 #24
    "nem hozza be többségbe jó az oldalalakt" <-> "igaz elég ritka a problémás"

    Itt van némi ellentmondás. Kétségkívül van ilyen gond, de csak ritkán és egy részük megszüntethető.

    "ff ,meg ie ilyen probléma nincs"

    Ez így azért nem igaz, nézd meg pl. ezt az oldal Operával, majd FF-el...
  • Zenty #23
    az opera téleg jobb újitásokba ,de mai napig vn a probléma ,hogy nem hozza be többségbe jó az oldalalakt( igaz elég ritka a problémás) de ff ,meg ie ilyen probléma nincs! Erre kéne inkább már gyurnijuk!
  • cousin333 #22
    Konkrétan milyen esetben? Mentsd el jegyzetbe, azt később könnyedén beszúrhatod.