Dojcsák Dániel

IMAX - Ha leharapja a fejed egy dínó

A mai naptól Budapest is büszkélkedhet a mozizás technológiai csúcsával, egy IMAX teremmel, ahol a háromdimenziós filmek mellett nem elhanyagolható tény az sem, hogy az ország legnagyobb vetítővászna feszül a nézők előtt. Kár, hogy a filmpaletta nem olyan széles, mint az óriásvászon.

Az IMAX szó jelentése Image Maximum, azaz maximális kép, ami meg is felel a valóságnak a szó minden értelmében. Először is a normál mozitekercsekkel ellentétben az IMAX formátum nem 35mm-es, hanem 70mm-es filmmel dolgozik, ráadásul a képaránya sem a megszokott szélesvásznú, hanem 4:3-as. A budapesti terem esetében ez 24 méter széles és 18 méter magas vásznat jelent, ami valóban óriási. Nagyságrendileg akkora, mint egy szabvány kosárlabda pálya (ami 28 x 15m). A 70mm-es filmnek köszönhetően azonban ekkora méretben is tűéles képeket kapunk. A saját gyártású 3D filmek mellett 2002. óta hollywoodi filmstúdiókkal is egyezkednek, így elméletileg egyre több blockbuster léphet ki a közeljövőben a síkból. Jelenleg a Mátrix trilógiát, a Harry Potter legújabb részének egyes jeleneteit, a Beowulf-ot, a Batman Begins-t, a Superman Returns-t és a Pókember harmadik részét lehetséges megtekinteni ilyen formában.

Klikk ide!
23 terem, 3888 szék - csak elég lesz

Persze egyelőre nem itthon. A pesti IMAX jelenleg a T-Rex és az Into the deep című filmekkel nyit, illetve később nyilván rotálódik az a 216 film, amit eddig kifejezetten IMAX formátumra álmodtak meg, de tudni kell, hogy ebből mindössze 26 háromdimenziós. Annak ellenére, hogy ezek mind szépek és jók, az IMAX nagy halála, hogy amint látszik nagyon kevés tartalom készül rá. 23 év alatt legalábbis 26 3D film az nem számít bőséges kínálatnak. Ennek elsősorban nem az érdektelenség az oka, hanem az igen magas gyártási költségek, illetve az is, hogy korábban egy egészestés mozifilm vetítése nem is lett volna lehetséges az IMAX gépeken, egyszerűen azért, mert nem fért volna fel a tekercs.

Klikk ide!
Igen Houston, látom!

Nem is lehetne mértéktelenül forgatni filmeket, mert jelenleg mindössze 21 IMAX (15/70mm formátum) kamera van a világon. Ezek között találunk 2D és 3D kamerákat, könnyebbeket, gyorsabbakat, ezek némelyikét szerelték már vadászgépre, küldték ki az űrbe, mentek vele szafarira, és néhányat leengedtek 100 méter mélyre az óceánba. Mindegyik kamera iszonyat nehéz, a 3D felvételeket készítő darab filmmel betöltve például 97,5 kg. Emellett ha valaki esetleg IMAX film forgatásra adja a fejét, akkor számolni kell azzal is, hogy egyetlen képkocka 7 centiméter átmérőjű, így három perc alatt elpörög a 300 méteres szalag, amennyit egyszerre bele lehet tenni ezekbe a masinákba.

Ha valaki esetleg IMAX filmet szeretne forgatni, akkor vegyen egy logisztikai céget és egy filmtekercs gyárat is, mondjuk a Kodak-ot, akik gyártják a muníciót ezekbe a felvevőkbe. Ha esetleg a súly és az alapanyag igény nem szolgált volna elég ellenérvvel, hogy miért nem forgattak ilyen filmeket százával, akkor el kell mondani azt is, hogy a kamerák sok száz milliós értéket képviselnek. Persze lehet őket bérelni is, de a bérlet is elvinné két magyar film költségvetését magában.

Klikk ide!
Befűzve

Mivel a 70mm-es film közel tízszer akkora, mint egy 35mm-es, ezért a rendezés sem lenne olyan egyszerű, hiszen minden egyes fűszál részletesen látszik a képen, ezért teljesen biztosra kell menni, hogy a jelenetekben minden a helyén van. Ez főleg azért érdekes, mert a nagy felbontásnak köszönhetően a nézőteret jóval közelebb lehet vinni a vászonhoz. A bevett gyakorlat szerint nem is ül messzebb senki a képtől, mint amekkora a vászon. Erről egyébként a sajtó a saját szemével is meggyőződhetett, mikor a nagy fehér lepedőt felszerelés előtt a nézőtér üléseire terítették ki és nagyjából stimmelt is a méret.

A megalománia persze a nézők háta mögött is megvan. A vetítőterem a hűtőberendezéssel és mindennel együtt körülbelül egy kisebb másfél szobás lakás méreteivel rendelkezik, s maga a vetítő is olyan óriási, hogy a beszerelést megelőzően toronydaruval kellett 12 darabra szétszedve bepakolni. A szerkezet 1,8 tonna (!!!), emellett 178 centi magas és 195 centiméter hosszú. A világításért felelős két izzó sem éppen egy hétköznapi energiatakarékos típus. A két 15 000W (igen, t-i-z-e-n-ö-t ezer Watt) teljesítményű lámpákban 25 bar nyomású Xenon gáz van egy vékony réteg kvarccal megfűszerezve.

Nem érdemes IMAX vetítőlámpa cserélőnek sem jelentkezni, hiszen nem véletlen, hogy a csere idejére egy teljes testpáncélt öltenek magukra a szerelők. Ha az égő felrobban, akkor a 25 bar nyomástól szétrepülő szilánkok halálosak lennének a gyenge emberi testre. Ezek miatt a lámpák miatt kell egyébként vízhűtést telepíteni minden projektor mellé, ami szintén egy komolyabb szekrénysor méreteivel büszkélkedhet. Ha a Kerepesi úton lakóknak esténként ingadozik kicsit az áram, akkor nem kell megijedni, csak kezdődik a vetítés a plázában. (sic!)

Klikk ide!
Repül a projektor

A teljes felszerelés vetítővel, hangrendszerrel, vászonnal, mindennel pedig nem kevesebb, mint 1,8 millió dollár, azaz 310 millió forint. Emellett egy darab film kópiájának a legyártása közel 43 ezer dollárba, tehát 7,5 millió forintba kerül, míg egy sima 35mm-es kópia alig párszázezret kóstál. Épp ezért a filmen nem is rögzítenek hangsávot, hanem azt külön szinkronizálják a vetítéskor digitális forrásból, így a kópia az egész világot bejárhatja, másképp nem érné meg. A szemüvegek is nagyon drágák, darabonként 15 000 Ft-ba kerülnek. Így sajnos ezeket nem is lehet hazavinni, de ne is próbálgassa senki, mert mindegyikben elektronikus lopásgátló van, a kijáratoknál meg egy érzékelő kapu.

Ezek az árak viszont elrettentik tartalomfejlesztőket: még a 2002-ben leszerződött Warner Brothers terjesztési igazgatója, Dan Fellman is azt mondta, hogy amennyiben az IMAX szeretne növekedni, akkor át kell térniük digitális formátumra.

Klikk ide!
Larry O'Reilly, az IMAX főnök (jobbra) nem aggódik, amíg Mooky (Cinema City) terjeszkedik Kelet-Európában

A természetfilmek varázslatosak és mindenkinek érdemes megnéznie 1-2 darabot, de az igazi siker a formátum számára az lenne, ha az A+ filmek némelyike is tudna debütálni 3D-ben egyszerre mindenhol. A tengerek élővilága és az őslénybemutató mindig aktuális lesz, ezért nálunk senki nem fog megsértődni, hogy egy 14 és egy 10 éves filmmel akar robbantani a mozi. Ellenben ha egy egész estés játékfilmet szeretnének a világ 300 IMAX termének legalább harmadában egyszerre bemutatni, akkor az vállalhatatlan és soha meg nem térülő költség lenne. Ki is lenne kíváncsi a Pókember 3-ra 2011-ben?

Az imdb.com szerint a legnépszerűbb IMAX filmek egyébként az űrutazással kapcsolatosak. A netezők voksai alapján az első és a harmadik helyen a Holdra szállásnak emléket állító 2005-ös és a nemzetközi űrállomást bemutató 2002-es alkotás foglalja el - igaz alig néhány tíz/száz szavazatból. A mai naptól kezdve kiderül, hogy Magyarország mennyire lesz fogékony az Image Maximum-ra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DJ Boss #52
    Hát megnéztem a "A nagy mélység titkai"-t, és khm... Nem gondoltam, h ennyire természetfilm lesz. Halálosan unalmas volt, egy-két gyönyörű képpel, meg egy rakás unalmassal. Igen, brutál 3D volt, de abban is volt kivetnivaló.
    Pl. néha a kép széle életlen volt, kis mélységélességgel, egy bizonyos sebességű kameramozgatásnál rezgett a 3ds kép, ja meg halk volt.
    Mindezek ellenére elképesztően éles és nagy kontrasztú, gyönyörű színekkel megáldott képanyag volt, IMAX 3D still rulz, ez a 2 film viszont, ami most megy, szerintem szar.
  • DJ Boss #51
    Jut eszembe: sokkal több film mehet IMAX-ben, mint amit Dani kritikusunk írt.
    DMRrel jópár blockbuster látható (volt):
    IMAX DRM
  • DJ Boss #50
    Ja, és azt kihagytam, hogy szerintem még UHDs felbontásban sem tudnánk visszaadni a 70millis szalagot. Közel sem.
    Arról nem is beszélve, hogy így nem ültethetnék közel a népet a vászonhoz, mert látszanának a képpontok... Egyelőre maradjunk a celluloidnál szerintem. ;)
  • DJ Boss #49
    Akkor csak okosan becsüljük meg mekkora is LEHETNE egy 40perces IMAX film digitálisan tárolva.
    Kezdetnek megjegyzem, hogy amit ma elfogadható 35mm-es minőség visszaadására képesnek tartanak (pl. Arri D20, Genesis), 1080pben vesznek fel.
    Az Arri 2880x1620-ról (kb 4,6 Mpx-es szenzor), a Genesis 5760x2160-ról (12,4 Mpx) méretez le 1080p-re. Gyönyőrű a képe, de egyelőre többen vitatják, hogy "hozná" a 35millis filmszalag minőségét, mint akik mellette vannak.
    Ha a 35mm-es film felülete 4,1 négyzetcenti, a 70mm-esé kb 34 négyzetcenti. (összehasonlítás:)
    Azaz kb 8,5x akkora felületről van szó. Ezt akkor mintavételezzük 8,5x akkora felbontással, mint a 35milliset, amit ~2k-val szokás, azaz 27 Mpx-lel.
    1 másodperc így digitálisan tömörítetlenül:
    27000000[pixel]×3[yuv/yiq/rgb@10 bit]×24[fps]=2317MB
    Vegyünk egy szokásos IMAX filmet (40 perc):
    2400sec×2317MB/s=5,3 TB
    Ha 3Ds, akkor 2×ennyi, azaz kb 11 TB.
    H.264-gyel durván 8-adára érdemi veszeség nélkül tömöríthető, 1,35 TB.
    Nem olyan sok az. :D
    Bár egy 27Mpx-es h.264 kép dekódoláshoz egy BlueGene kéne... :) (jó, persze nem)
    Mellesleg ez elméleti számolás, ha elrontottam, szóljatok...
    Ez kb. UHD minőség, amitől ma még messze vagyunk.
    Ami miatt ez ma kivitelezhetetlen:
    * Nem lehet ma ilyen felbontásban digitálisan felvenni.
    * Nem tudunk 70mm-es szalagot ekkora felbontásban scannelni.
    * Nem tudunk digitálisan ekkora felbontást kivetíteni.
    Utóbbitól vagyunk a legmesszebb.

    Remélem fényt vittem oda, ahol még nem volt...
  • Lame #48
    Tenyleg jo lenne, mert akkor mar csak a vetitogep, a vaszon, meg a film kell otthonra :)
  • Rena11 #47
    33 méter :D
  • Rena11 #46
    én tegnap a tengereeset néztem meg én nagyon állat volt jó lenne otthonra 1 ilyen szemüveg mert lehet letölteni imax filmeket
  • Sir Quno Jedi #45
    És kapsz vacsi új saját szemüveget a Beowulfhoz.
  • Lame #44
    Semmi meglepo nincs ebben.
    A digit tech meg nem reg erte el az a szintet, hogy a normal mozifilm minoseget tudja hozni.
    IMAX minoseghez meg kell egy par ev. Hatalmas tarhelyet igenyelne egy film ilyen minosegben digitalisan is. Talan egy nagyobb szerveren elferne :)
    A dekodolasahoz szukseges eroforrasokrol nem is beszelve.
  • daanika #43
    en tegnap voltam a T-Rex eloadason.
    CinemaCity tapasztalatok: miert nem lehet interneten foglalni? telefonon, nemtudod hova ulsz, a diszpecser bena. ez mar eleve egy baromi nagy negativum. Egy kulturalt weblapon ez mind megoldhato: PalaceCinemas no mindegy 12.sor kozepen, ide sikerult. A mozi szep kivulrol, a bejarat, nemmellesleg tenyleg nagyon nagy! tetszik! A jegy atvetelevel mar gondok voltak: a foglalast megtalalta a csaj, de nem nyomtatott a gep. a mellette levo sem. a 3. penztarnal a csaj egesz nap kezzel irta meg a jegyeket, a 4.nel oktatas volt. ossz vissz 8 mukodo penztar volt, de ahogy lattam 2nel ment csak a dolog folyamtosan. mi kb 10 percet vartunk mire jott a "szakember" es megszerelte a nyomtatot.
    IMAX: -bejutasnal sorbanallas van, ezis kb 10 perc volt, ezealatt kiderult, hogy az egyik mozibol elkezdtek kijonni az emberek, mivel jonehany perce lehalt valami es nemment a film :) Szemuvegosztas, bejutas. A vaszon hatalmas. hosszaban. szelteben mar kicsit meglepo volt hiszen mar nagyon hozza lehetunk szokva hogy minden szelesvasznu. IMAX-rol azt hallottam, hogy az egesz latoteredet betoltni. hat... a 12. sorban biztos nem. ahogy nezegettem az elso 3, vagy 4. sor lehet a legjobb valasztas. A film elott valami csajszi eleg felenken felolvasott valami szoveget egy kihangositon keresztul, ami olyanra sikerult mintha 8. altalanos ballagason kellett volna mondania valami szepet. majdnem megtapsoltuk. Aztan elindul a film. Szep, 3d nagyon allat, de latszik, hogy regen keszult. A tortenet annyira bena, hogy reg ereztem ilyen kellemetlenul magam. talan Dzsordzs Klúni Solarisa alatt utoljara. A szineszekrol ne beszeljunk, Baratok Kozt Magdi nenije sokkal jobbat alakit minden este mint ebben a giga osszegbol leforgaott prodikcioban. A film 1998-ban keszult, azaz 5(!) evvel a Jurassic Park utan, es borzasztoan nagy minosegi visszaeses tapasztalhato. A szemuveget eloadas vegen le kellett adni. Ebben talan annyi a rossz, hogy olyan retkesen kaptam meg a szemuveget, hogy 5 percig torolgettem nem tul nagy sikerrel (a feluletebol adodoan). Pedig az elso nap vegen voltam. Milesz igy honapokkal kesobb?
    Volt szerencsem Beowulf-ot nezni 3d-ben Palace-ban. Meg ugyis, hogy nem 3d mozizasra lett kitalalva a palace, sokkal jobb elmenyt nyujtott.