Berta Sándor

Svájcban lesz online tv- és rádiódíj

A svájci államszövetségben a jövőben mindenkinek fizetnie kell az új díjat, aki a számítógépén képes fogni az internetes televíziók vagy rádiók műsorát. A nem fizetők pénzbírságot kaphatnak.

A Svájci Szövetségi Kommunikációs Hivatal (Bakom) döntése értelmében azok is kötelesek lesznek idén szeptember elsejétől rádió- és televíziódíjat fizetni, akik a PC-jükön vagy a notebookjukon nézik az IPTV-k és hallgatják az online rádiók műsorát. Ezenkívül minden olyan felhasználó is a díjfizetők táborába tartozik majd, aki egy internetezésre alkalmas multimédiás készülékkel, például mobiltelefonnal rendelkezik. Kivételt csak azok az eszközök képeznek, amelyekben nincsen beépített rádió, vagy amelyek régebbi modellek és így a fogható műsorok minősége nem hasonlítható össze a hagyományos vevők minőségével.

A számítógépek esetében csak azokra a konfigurációkra vetik ki a díjat, amelyeknek legalább ISDN- vagy szélessávú internethozzáférésük van és amelyekre valamilyen médialejátszó, illetve a televíziós adások vételére alkalmas program telepítve van.

Svájcban a lakosok 90 százaléka fizet rádió- és 95 százaléka tv-előfizetési díjat. A fizetést a Billag AG felügyeli. Amennyiben a cég úgy véli, hogy valaki "feketézik", vagyis nem fizet, akkor értesítheti a Bakomot. A hivatalnak jogában áll házkutatást tartani és ellenőrizni, hogy van-e rádió, televízió vagy multimédiás számítógép az adott lakásban. A nem fizetőkre akár 5000 svájci frankos vagyis átszámítva akár 710 000 forintos pénzbírság is kiszabható. A Billag évente 1,2 milliárd svájci frankot szed be és részben ebből az összegből finanszírozza a svájci rádió- és televíziótársaságot (SRG), illetve támogatja a helyi műsorszolgáltatókat.

Korábban Németországban módosították a Hírközlési Állami Szerződést és így ott tavaly január elsejétől rádió- és televíziódíjat kell fizetni az internethozzáféréssel rendelkező számítógépek és notebookok, valamint az internetezésre alkalmas mobiltelefonok és más mobil készülékek után is.
Az ötlet szintén 2006-ban Ausztriában is felmerült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #21
    LOL, hát akkor örülj, hogy itt élsz, ebben az oázisban, és nem kell kifizetned havi pár frankot a többezer frankos fizetésedből... :PPP
  • gybfefe #20
    Ilyenkor örülhetünk, hogy nem Svájcban élünk, mert ugyan itthon is elkérik a tv díjat azért hogy a pofánkba hazudhassanak, manipuláljanak és elhallgassanak, de legalább az internetre még nem sikerült kivetniük az adóhálójukat :) ... (ki tudja meddig)
  • Vogel #19
    Hát nem tom, de mikor átmentünk svájcba tankolni (német rendszámmal) akkor semmi papírt nem kértek, nemhogy megnézzék mennyi pénz van nálunk. Lehet hogy a keletiekre igaz ez.
  • redfish #18
    "...na ez az igazi atyagatya !!! és a barbárság ! micsoda undorítóó dolog az hogy a szerencsétlenül járt embertársainktól még ezt az egy lehetőséget is megvonják ..."

    Svájcban azért tilos koldulni, mert a szociális ellátás nagyon magasszintű, egyszerűen nincs oka koldulni egy munkanélküli svájci állampolgárnak sem!
    Ott nagyon vigyáznak rá, hogy csak olyan külföldi léphessen be Svájcba, akinek van megfelelő mennyiségű pénze a saját ellátására, illetve olyan rokonához megy látogatóba, aki anyagilag vállalja az ellátását.
    Az a külföldi, akinek megszűnik a svájci munkaviszonya, nem maradhat tovább az országban, haza kell utaznia! (Ezeket a rendelkezéseket mi is átvehetnénk!)

    Barátnőm Németországban él 2 kisgyerekével, elköltözött a pasijától, erre a helyi Önkormányzat 2 szobás (teljesen felszerelt!) szociális lakást adott neki, ahová 1 hónapon belül beköltözhetett. Olyan szociális segélyt és juttatásokat kap, amiből normálisan meg tudnak élni hárman. Ingyenesen biztosítják az ügyvédi segítséget, hogy a német pasijától behajthassa a gyerektartást!

    Amúgy ez az "internetes rádió- és TV-adó díj" Ausztriában 10-20€/hónap összegű lett volna, ami nekik egy nevetséges összeg!! (Ennél még a templomi perselybe is többet dobnak hétvégenként.)

    Mindig ott van a baj, hogy az európai árakat itthon nekünk a balkáni fizetéseinkből kell kifizetnünk. Sőt, nálunk még azokra az árakra is "rátesznek", lassan már a magyar béreinkből olcsóbb lesz Bécsben megélnünk, mint Budapesten...

  • JMáté #17
    Meg se kéne szólalnod. A neved magáért beszél.
  • uberalles #16
    annyi köze van a cikkhez, hogy az ilyen és ehhez hasonló törvényeket feszt az ilyen cickányok sz*rják.
  • uberalles #15
    és a kutyának nem fog hiányozni az az undorító tetves pajeszuk, meg az a fekete sátánista tógájuk, meg az randa girbegurba macskakaparásuk sem
  • JMáté #14
    És miért kell triple postolni?
    Látod én is csak két baromságot írok egymás után.
  • JMáté #13
    Csak én nem értem, hogy mi köze ennek a cikkhez?
  • uberalles #12
    de ílyen tempóval (száz évenként 6 millió) hamarosan ki is fognak halni a ge*ibe.