Berta Sándor

Egyre népszerűbbek a helyi online televíziók

Az internet, a korszerű számítógépek, szoftverek és videokamerák elterjedésével ma már gyakorlatilag bárki műsorkészítővé válhat. Ezt sokan ki is használják és a felhasználók ezrei bizonyítják: az amatőr riportereknek érdemes dolgozniuk.

Maga a stúdió a nagy televíziók stúdióihoz képest aprócska, csupán tíz négyzetméteres szoba és csak két fényszóró van benne. Mielőtt az Emsland Egyes hírműsor elindulna Tanja Braun műsorvezető és mindenes kitessékeli a szobából Lotto és Timmi nevű kutyáit. Amikor az ajtó a két eb mögött becsukódik, kamera elé áll és felolvassa a helyi híreket. Ilyen az, amikor egy tanya médiaközponttá alakul át. A műsorokat idén január óta Alex Backers meppeni médiavállalkozó és kis csapata készíti. A műsorszórás kizárólag online történik.

"Már az első hetekben kialakult a törzsközönségünk" - szögezte le Alex Backers. Egy adást átlagosan naponta 2000-szer töltenek le. A környéken hamar elterjedt az új televízió híre. Ez nem is csoda, hiszen nagy igény van a helyi és a regionális hír- és egyéb műsorokra.


Karl-Heinz Sünkenberg, a Fríz Rádió mindenese 2005 óta készíti a háttérzenével is ellátott műsorokat, a mottója: "Regionálisabb már nem lehet!". Amennyiben Harms gazda elakad a sárban a traktorával, este már mindenki láthatja az erről szóló tudósítását. Az oldenburgi Északnyugati Újság (NWZ) és az aurichi Keletfríz Hírek (ON) szintén regionális műsorszolgáltatókká alakultak át. Mindkét lapnak a honlapján nézhető már online adás.

Eske Meyer, az NWZ-TV vezetője elmondta, hogy az emberek nagyon jól fogadták a műsoraikat. A hangsúlyt elsősorban a regionális témákra helyezik, mivel ezekről más adón nem igazán hallhatnak a nézők. Stefan Dunkmann, az ON főszerkesztő-ügyvezetője szintén növekvő piacot lát a regionális online műsorszórásban és az NWZ-TV-hez hasonlóan ők is szeretnék megvetni a lábukat ezen a területen.

"Az alsó-szászországi kiadók egy kiskaput igyekeznek kihasználni, miszerint a tartományi médiatörvény tiltja jelenleg a regionális kereskedelmi televíziók működtetését, azonban az internetes adásokra - mivel azok hivatalosan nem számítanak televíziónak - semmilyen jogszabály sem tér ki. A helyzet azonban változhat, jelenleg is folynak ugyanis a tárgyalások a regionális rádiók engedélyezéséről" - jelentette ki Andreas Fischer, az Alsó-szászországi Tartományi Médiahatóság igazgatóhelyettese. Stefan Bormann, az Északnyugat-németországi Újságkiadók Szövetségének vezetője hozzátette: a helyi lapok egyelőre szkeptikusak, annak ellenére, hogy sok kiadót érdekelné a regionális televíziók indítása, de inkább még kivárnak.

Tanja Braun és kollégái a hatóságok késlekedése miatt nem zavartatják magukat. A kérdés tisztázásig sok tanyán a kakasszó addig is nem csak a napfelkeltét, de az első hírműsort is jelzi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!