Berta Sándor

Hobnox - a jövő webtelevíziója?

Nem ok nélkül szokta egy oldal elnyerni a Grimme Online Díjat. Így van ez a Hobnox.com esetében is, amely mindenképpen az egyik legérdekesebb projekt.

A Hobnox létrehozói nagy fába vágták a fejszéjüket. Egyetlen platformban akarják ötvözni ugyanis az Arte televízióadó, a YouTube, a MySpace és egy keverőpult előnyeit. Ez nem lehetetlen, azonban közel sem egyszerű feladat. A Hobnox alapját az a három webes televíziócsatorna jelenti, amelyek zenei videókat, filmeket és Urban Culture klipeket kínálnak a nézőknek. A videókat maguk a felhasználók, a Hobnox szerkesztői és bizonyos multimédiás versenyek győztesei készítik.

A látogatóknak azonban nem kell megelégedniük ezekkel a tartalmakkal, hiszen lehetőségük van saját profil létrehozására. A profil nem csak a közösségi oldalakról már ismert hagyományos funkciókkal rendelkezhet, hanem lehetőséget ad akár egy egyedi bemutatkozó webtelevíziós csatorna indítására is. A Hobnox.com-on emellett vannak úgynevezett nox eszközök, amelyek segítségével az internetezők online, a böngészőjükben alkothatják meg a saját zeneszámaikat vagy videóikat. Nem véletlen, hogy a platform máris felkeltette a szakértők érdeklődését, akik iránymutatónak tartják az elképzelést.Adott egy professzionális honlap, amely egyaránt lehetővé teszi a szövegek, a videók és az audioanyagok kreatív feldolgozását, ráadásul az alkotók munkáját egy 70 tagú csapat is segíti. "A Hobnox lehet tíz éven belül a televízió. A televíziózás útja és módja megváltozik. Az egész új értelmet kap az internet megjelenésével, hiszen a nézők immár maguk is részt vehetnek a műsorok kitalálásában és megalkotásában" - nyilatkozta Yousef Hammoudah, a portál társalapítója.

A Hobnoxnak van egy további előnye: egyedülálló. Sehol a világon nincs még egy ilyen projekt. Léteznek IPTV-programok, mint amilyen például a Joost vagy a Blinx által létrehozott BBTV, azonban egyik konkurense sem ennyire sokoldalú, összetett, sok funkciót kínáló. Az egyetlen probléma, hogy jelenleg a platformot még csak kevesen ismerik, az üzemeltetők havonta ugyanis csak 350 000 oldallekérdezést regisztráltak. Ez azonban hamarosan megváltozhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • moikboy #11
  na ja, de pl. a propellerheadtől is ingyenesen letölthető a legendás rebirth...
 • l00ser #10
  Az lehet, de van köztük 449 euro különbség ;)
  Ez nagyon 'profi játékszer', ezt akartam mondani, jó, hogy ingyen odaadták nekünk.
 • moikboy #9
  hát ez kb. egy javas reason koppintás.
 • l00ser #8
  A kép egyébként az Audiotools nevű elképesztően profi és ingyenes flash alapú 'zeneműhelyéből' származik. Érdemes megnézni, kapcsolgassátok, ismerkedjetek, nekem kedvencek között van :)

  http://www.hobnox.com/index.1056.de.html
 • moikboy #7
  én is a roland tb-303-at néztem. de amugy ez egy klasszikus acid techno setup (tb303 + tr909 + torzítópedálok)
 • balee66 #6
  Képen egy Tb-303-as basszus generátor :) és egy TR-909-es dobgép van.
  Ezek hogy jönnek ide? :D
 • ziipp #5
  A web2 esetén az elnevezésre gondolsz, hogy minek ennek külön nevet adni, konferenciázgatni?

  A Hobnox bukhat a bonyolultsága miatt. Úgy értem, túl sok minden van egy helyen, mire ezt kitapasztalja az ember... Inkább bele se kezdek.
 • Sir Quno Jedi #4
  Ennek sincs semmi értelme, mint ahogy a web2-nek sem. Nyilván. De valamiből el kell tartania a gyerekeit a sok webgurunak is...
 • roliika #3
  Élljen mááájus elseje..lálálá, meg a szólás és sajtó szabadság!
 • FoodLFG #2
  Ne fikázd a cikket, mert már múltkor is kitöröltek olyan 5-10 hozzászólást a
  400 GB-os Blu-ray témából -gondolom teljesen véletlenül- .. xD