Gyurkity Péter

100 millió dollárt költ a Microsoft Linux licencekre

A szoftvercég újabb megállapodást kötött a Novell vezetésével, amelynek értelmében újabb 100 millió dollár értékben szerezhetnek meg lincenceket, újraértékesítés, illetve felhasználás céljából.

A hivatalos közlemény ebben az összegben határozza meg a Redmond által felajánlott újabb pénzadagot, amellyel a csaknem két éve megkötött első megállapodást szeretnék tovább erősíteni. A Novell a maga részéről a SUSE Linux Enterprise Server csomagok licenceit adja el partnerének, amely gyakorlatilag szabad kezet kap azok felhasználását illetően.

Minden bizonnyal sokan emlékeznek még a két évvel ezelőtt bejelentett, meglehetősen nagy vitát kiváltó szerződésre, amellyel a Microsoft alapos meglepetést okozott a rajongók és a kritikusok körében egyaránt. Mindenképpen érdekes volt a tény, hogy lepaktáltak a "másik tábor" egy jeles képviselőjével, hiszen korábban redmondi részről többnyire lesajnáló, lekicsinylő nyilatkozatok láttak napvilágot a nyílt forráskódú Linux platformmal kapcsolatban - lett légyen szó akár kisebb önálló kezdeményezésekről, avagy nagyvállalatok által is támogatott, sokak által használt disztribúciókról. Akkor összesen 240 millió dollárt fordítottak a kapcsolat ápolására (évente 70 ezer előfizetői kupon, további 94 millió marketingre és 108 millió pedig a szabadalmi viták elhárítására), a Novell pedig 40 millió dollár kifizetését vállalta az eladásoktól függően.

A felhasználók jó része minden bizonnyal továbbra sem érti, hogy mindez miért éri meg a szoftvercégnek - nos, a hivatalos indoklásban a Windows Server és a SUSE Linux Enterprise Server közötti interoperabilitás javításáról esik szó, olyan cégeket említenek meg ezen a téren, mint a Wal-Mart, a HSBC, a Renault, vagy a BMW. Ezek mindegyike igyekszik összekapcsolni a két eltérő rendszert, megőrizve és tovább tökéletesítve az átjárási lehetőségeket.

További részleteket egyébként az alábbi oldalon találunk az együttműködésről, amely kifejezetten ennek ismertetése céljából jött létre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jezsoadam #41
    A cedega ingyen van? Akkor légyszíves mutass egy linket (ami nem warez), hogy hol lehet ingyen letölteni, mert jól jönne...
    Bár nem tudom, hogy akkor ez mi: http://www.cedega.com/subscription/subscribe.html
  • kvp #40
    "Mivel szerintem csak úgy letölteni nem fogsz tudni egy RedHat Linux-ot,"

    Akkor maradnak a valodi FSF tamogatasu linux-ok, pl. a Debra and Ian's linux (debian) vagy valamelyik leszarmazottja, pl. az ubuntu.

    "Persze az otthoni felhasználó ebből általában nem sokat érez meg, mivel úgyse kell neki a céges változat, a support, ott a közösség, a doksik. Max, ha előfizet a cedegára..."

    A cedega is ingyen van, csak le kell forditani. Erre is van megoldas, tehat a forraskodot kapja meg a felhasznalo, es onnan fordit. Igy mar ingyenes. Vannak olyan linux verziok, ahol alapbol ez a termeszetes megoldas.

    "Szerintem a windows nem a jatekokbol fog megelni a jovoben, arra ottvannak a konzolok, ami mar manapsag olcsobb/jobb mint egy hasonlo teljesitmenyu pc."

    A windows az office ceges futtatasabol el. Viszont a windows live rendszer es az xbox live ugyanazt a megoldast fogja hasznalni, foleg ha a windows is megkapja az xbox360 hypervisor-at. (ez a konzol masolasvedelmi rendszere) A microsoft mindig is kooperalt a szabad forraskodu fejlesztokkel. Fogta az otleteiket es zart forraskodukent adta el oket. A legjobb pelda a windows tcp/ip stack-je, ami a bsd unix-bol szarmazik.

    ps: Ma egy xbox360 teljesitmenyu pc kb. 75 ezer forint, es meg egy otthoni felhasznalasra belott windows-t is adnak melle. A monitor arat nem szamoltam bele, a full hd plazmateve ara sincs benne az xbox360 araban. Arrol nem beszelve, hogy valamiert szinte az osszes mmorpg pc-re jon ki, ami jelenleg a jatekipar egyik legjobban jovedelmezo es legnepszerubb terulete.
  • coolpet #39
    Sanyix:
    Szerintem a windows nem a jatekokbol fog megelni a jovoben, arra ottvannak a konzolok, ami mar manapsag olcsobb/jobb mint egy hasonlo teljesitmenyu pc.
    PC 250 ropi, ps3/xbox 100 ropi(es konzol jatekra van kihegyezve).
    M$nek is ott az xbox-a, de mi a windowsrol beszelunk mostan :)
    Szerintem vagy kooperal a nyilt forraskod fejlesztokel, es hozzateszi o is amit tud(linuxon menni fog minden jatek kitetel nelkul, de persze fizetos szoftverrel), a tobbi bevetele meg a hardwereibol, meg konzolaibol, es egyeb ceges licenszeibol szep summat kapar ossze.
  • jezsoadam #38
    Azért a helyzet annál egy picit bonyolultabb, mint hogy a "Linux ingyen van".
    Turul16 is arra akart rávilágítani, hogy ez nagyban függ a licensz milyenségétől.
    Mert ha azt mondod, hogy a Linux kernel van ingyen (nevezzük inkább szabadon felhasználhatónak), akkor igazad van.
    Viszont ha azt mondod, hogy a Linux disztrók vannak ingyen, akkor már függ attól, hogy fizetős elemeket pakoltak-e bele, supportal adják-e, vagy hogy szép díszcsomagolásban kapod-e meg.
    Mivel szerintem csak úgy letölteni nem fogsz tudni egy RedHat Linux-ot, vagy egy Xandrost, vagy a SUSE Linux Enterprise változatot (warezt hagyjuk).
    Persze a RedHat-nek ott a Fedora, a SUSE-nak meg ott az openSUSE, de ezek nem a cégeknek szánt változatok, és alapból nincs hozzá support. És általában ezek a kísérleti disztrói az "anya változatoknak", mivel ami a nyílt, közösségnek szánt kiadásban beválik és a hibáikat kijavítgatták, azt pakolják bele, a cégeknek szánt változatba.
    És a Linux alá elérhető alkalmazások sem mind ingyenesek (pl.: cedega, crossover, Nero Linux)
    Persze az otthoni felhasználó ebből általában nem sokat érez meg, mivel úgyse kell neki a céges változat, a support, ott a közösség, a doksik. Max, ha előfizet a cedegára...
  • MrImy #37
    Kis tévedés, hogy a Linux ingyen van.
    Minimum az ember idejébe kerül a telepítése, de komolyabb rendszereknél a szakemberek munkáját kell kifizetni és ez így TELJESEN IDEÁLIS!
    Pl. Ha valamit nem tud a kernel azt programozni kell ezt az ember ingyen csinálja és eljuttatja a Linux kernelfejlesztő közösségnek, mert ez KÖTELEZŐ, a licenc miatt vagy fizetnek, hogy megcsinálja - mert nagyon ért hozzá - és DÍJMENTESEN eljuttatja ugyanoda (esetleg publikálja).
    Mindenki örül

  • Sanyix #36
    Dehogynem ellenségek, én ha nem csak kíndózon mennének a játékok, örömtánc közben tüntetném el az m$ szoftverek (nálam az egyetlen a kíndóz) utolsó nyomait is a gépemről, és ezzel vagyunk páran :) Az m$ hatalma meg a játékokra alapszik (igen arra, közvetlenül, és közvetetten is).
  • coolpet #35
    Az en velemenyem: A GNU/Linux es az M$ Windows (ala Microsoft) nem ellensegek, hanem szerintem M$ azert tamogatja a Linuxot, mert a tomegben latja a jovot.

    Cegek, meg mindenki mar hajlik arra hogy minel olcsobban hozzajusson az infrastrukturajahoz szukseges mozgato szoftverekhez, es ha a nyilt foraskod el fog terjedni mas korokben is, akkor a Windows vonalnak nem lesz sok eselye. Kulonbenis milyen nagyobb ujitasokat tudnak meg mutatni? Nem hulyek ok sem es nem 5-10 evre terveznek :)
  • turul16 #34
    Ingyenesek -e üzleti célú felhasználásra a szabad szoftverek?
    IGEN, tehát nyugodtan rajzolhatsz, fejleszthetsz.

    Ha módosítod ki kell -e adni forráskódot?
    Nem

    Ha módosítod és szolgáltatást nyújtasz vele ki kell-e adni forráskódot?
    AGPL: igen
    LGPL,GPL (pl. drupal) ,BSDL: nem

    Ha módosítód és bináris formában tovább adod, akkor mindenki számára elérhetővé kell-e tenni a forráskódot?
    *GPL:, nem csak annak aki számára binárist elérhetővé tetted
    BSDL nem, csak licenset kell mellékelni (benne az eredeti alkotók nevével)

    Ha egy opensource library/programra -ra épül a saját programod akkor annak is nyílt forrásúnak kell lennie?
    GPL,AGPL: igen
    LGPL,BSDL: nem (legtöbb library LGPL licencel jön)

    pl. Ha olyan C programot terjesztel bináris formában, ami mysql(GPL) nélkül működésképtelen akkor kódot kérheti a felhasználó. (php-mysql-es weblapoknál nem kell mysql miatt kódot kiadni)

    pl. Ha Qt library -ra épül a programod, akkor kódot is mellékelni kell, de ha Nokia(TrollTech)-tól veszel (/fejlesztő) drága pénzen Qt commercial Qt licenset akkor nem.

    pl. GTK (LGPL)-re epülő programot írsz akkor nem kell kiadni a kódját, de ha mondjuk magát a GTK-t módosítod és a saját programoddal együtt terjeszted GTK-t ért módosításokat ki kell adni. Ez főleg azért jó, mert nyugodtan fejleszthetsz GTK-ra épülő zárt dolgot is akár, de ha pl. GTK-ban találsz valami hibát, akkor javítást a felhasználóid forráskód formájában is megkaphatják (remélhetőleg így mindenki).
  • rigidus #33
    Nem hiszem, hogy ehhez $100m erteku Novell Linux licenszre van szukseg.

    A WinNT-t is SunOS-en fejlesztettek a 2000 kerneljenek forgatasahoz meg meg gcc-t is hasznaltak (legalabbis fejlesztesi stadiumban). Csak nagyjabol az ezredfordulo utan alltak at 'teljesen' a sajat eszkozeikre.
  • sbela #32
    Biztos azért vette a LINUX-ot mer' azon fejlesztik a WINDOWS7-et!
    Nem ?