Gyurkity Péter

Folytatódik az MS kontra EU per


Emlékezhetünk arra, hogy a 2004 óta tartó pereskedést az Európai Bizottság idén februárban egy 900 millió eurós büntetéssel szerette volna végleg lezárni. Úgy tűnt, hogy ezúttal sikerrel járnak, hiszen az eredeti döntést a szoftvercég még 2006-ban megtámadta, azóta pedig hasztalan ide-oda csapkodás folyt a két fél között. A testület nyilván úgy gondolta, hogy egy újabb, minden eddiginél nagyobb büntetés kiszabása elveszi majd a redmondiak kedvét - nem így történt.

Az Európai Unió Elsőfokú Bíróságának februári ítéletét ugyanis most a Microsoft megfellebbezi, elmondásuk szerint ezzel konstruktív módon szeretnék kifejezni egyet nem értésüket. Részleteket azonban nem hajlandók elárulni a beadvánnyal kapcsolatban, így azt sem tudjuk, hogy pontosan mire hivatkoznak, amikor a büntetés visszavonását szeretnék elérni. Nyilván a házon belüli és a külső fejlesztők szoftverei közötti interoperabilitás, kompatibilitás kérdésében hangoznak majd el újabb érvek, hiszen az európai fél szintén emiatt rótta meg több alkalommal a céget.

Először még azt kifogásolták, hogy a Microsoft igyekezett ellehetetleníteni a riválisokat, mégpedig a kompatibilitás korlátozásával, ezt követően pedig - az interoperabilitást biztosító dokumentáció közzététele után - annak ára és a licencelési feltételek miatt kötöttek bele a cégbe. A kiszabott büntetés mértéke eközben folyamatosan változott, az eredeti 2004-es döntésben még 497 millió euróról volt szó, két évvel ezelőtt 280,5 millióról hoztak döntést, ez ugrott meg az idei évre egészen 900 millió euróig.

Az Európai Bizottság illetékesei korábban jelezték, hogy hajthatatlanok maradnak a kérdésben és mindent elkövetnek az összeg behajtása érdekében - kérdés, hogy a legújabb fejlemény mennyiben befolyásolja majd őket ebben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • arrakistor #32
  "mert így bannolva leszel" - oda ne oldalazzak
 • arrakistor #31
  a zsinagógában
 • finaltrekker #30
  Szerintem arrakistor töröltesd a hozzászólásod (#26), mert így bannolva leszel. És légyszi ha nagyon muszáj, csak akkor írj kommentet, mert nagyon zavaró minden cikk alatt a te primitív barmoságaidat olvasni.. kösz.
 • fade2black #29
  moderátornak hol lehet itt SGn szólni?
 • Sanyix #28
  Pl mit végez? Próbálja korlátozni a piacot, kb ennyi. Ennyit tett le az asztalra. directx se azért készült hogy a felhasználónak jó legyen, hanem aézrt hogy az ms-nek.
 • zpe #27
  Sziasztok
  Symbian oprendszerről írom,hogy az MS igenis megérdemel pénzbüntetést (üű?)!
  PL: directX -ami a Linux igazi gátja
  Én speciel szeretem azt az oprendszert ami LEGO szerűen építhető
  Az is tetszik a Linuxban,hogy stabilabb a bootolási és leállási ideje mint modjuk egy Xp-nek.
  Még 1 dolog: Quake4 demo Winen és Linuxon natív módban tesztelve, érezhetően gyorsabban futott Linuxon. (uhulinux 1.2)
  Cedegával meg frankón ment a Wines játékok minimum 80%-a.
 • arrakistor #26
  MODERÁLVA
 • ozric #25
  "állítólag 67 milliárd dollár"

  vs

  "Microsoft management offers the following guidance for the quarter ending June 30, 2008:
  (...)
  Revenue is expected to be in the range of $66.9 billion to $68.0 billion."
  Microsoft Reports Record Third-Quarter Revenue (REDMOND, Wash. — Apr. 24, 2008)

  "A Microsoft vezetése a következő előrejelzést várja a 2008 június 30-án végződő negyedév végére:
  (...)
  A bevétel 66.9 és 68 milliárd dollár között várható."

  Mindent csak eredeti forrásból szabad elhinni. A média sokszor torzít. ;-)
 • ozric #24
  Kíváncsi voltam milyen gyorsan találom meg az említett tőzsdei doksikat. Most csak a negyedéves pénzügyi beszámolókat találtam meg, amelyik azt állítja 44,583 milliárd dollár volt az utolsó 9 hónap bevétele (eredeti Microsoft pénzügyi jelentés).

  Form 10-Q for MICROSOFT CORP (summary), 24-Apr-2008
 • ozric #23
  "állítólag 67 milliárd dollár, de szerinted mennyi a valós árbevételük, mikor senki nem fizet a windows-ért ?!"

  Ezen jót röhögtem. Tudod, a Microsoft egy amerikai nyílt (tőzsdén szereplő) részvénytársaság, és mint ilyennek kötelező publikus éves és negyedéves előkalkulációkat benyújtani a tőzsdei felügyeletnek. Tehát szerinted jobban tudod mennyi lesz az MS éves árbevétele, mint maga a Microsoft. Ez minősít téged (nem éppen előnyösen). Olvasd el a belinkelt SG cikket, ott több infót találsz.

  A falusi bácsit megkérdezik a túristák:
  - Mondja bácsika, milyen messze van a szomszéd falú?
  - Légvonalban 2 km, de tudok egy rövidebb utat az erdőn át.