Gyurkity Péter

Elkészült a Microsoft űrteleszkópja

A szoftvercég a Google Sky nyomdokaiba szeretne lépni ahhoz hasonló szolgáltatásával, amely betekintést nyújt az internetezők számára az univerzum mélységeibe. Műholdak és obszervatóriumok képeire építenek a fejlesztők.

A WorldWide Telescope névre keresztelt szolgáltatás már elérhető annak hivatalos oldalán. Feladata, hogy ingyenes internetes alkalmazásként elérhetővé tegye minden felhasználó számára a távoli galaxisok, naprendszerek vagy akár egyes bolygók "felfedezését". Ezzel saját otthonunk után immár az univerzum feltérképezése is elérhető közelségbe kerül a nagyközönségnek.

"A felhasználók az égbolt röntgenképét láthatják maguk előtt, akár évezredekkel korábbról visszamaradt nyomok után kutatva" - magyarázta Roy Gould, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatója. Szerinte ezzel a Microsoft nagymértékben hozzájárulhat az univerzumról kialakított képünk megváltoztatásához. A szolgáltatás többek között a Hubble űrteleszkóp, a Chandra X-ray obszervatórium, valamint további földi kutató- és megfigyelőállomások képanyagára támaszkodik. Ezek segítségével böngészhetjük az űrtérképet, mégpedig ingyen és bérmentve, a Microsoft ugyanis kifejezetten néhai munkatársuk, a tavaly a tengeren eltűnt Jim Gray emlékének szenteli az oldalt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A megoldás sokak számára ismerős lehet, ugyanis egyértelműen a Google kezdeményezésére hajaz. A Google Sky legnagyobb újdonsága szintén az univerzum "térképének" elérhetővé tétele volt, ugyanígy az űrteleszkópok és földi obszervatóriumok anyagára építve - ahogy azt a Google Earth és riválisai esetében már megszokhattuk. A nagy felbontású képek mellett itt további háttérinformációt is találunk, amelyek az egyes felfedezésekről és konstellációkról nyújtanak részletes adatokat.

Az új oldalon szintén találunk háttérinformációt, valamint videóinterjúkat, az alkalmazás pedig ugyanitt letölthető - használatához a .NET Framework 2.0-ra van szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TommyC #14
    bocs, véletlenül nyomtam a hozzád a "válasz erre" gombra
  • TommyC #13
    a program elég gagyi, kipróbáltam.
    Engem zavar h megvan a világűr, és van egy egy objektum, amire ha rákattintasz, pofánver egy képpel.Ennyi erővel rákeresek a gugliba a képekre...

    a Stellarium sokkal értelmesebb, ezen még van amit javítani
  • gybfefe #12
    Hogy láthatnád meg a távcsöveddel amikor ha a föld felé fordítod se látsz sokat:
    angolul tudóknak egy kis ínyencség:

    TOPIC "National Security" laws
    THE BRAINWASHING They protect us
    THE TRUTH They're mainly a cover for the crimes of the gov't/military/corporate conglomerate

    TOPIC Spies
    THE BRAINWASHING They help and protect us
    THE TRUTH They're mostly thugs working for oppressors

    TOPIC Conspiracy theories
    THE BRAINWASHING They're paranoid beliefs
    THE TRUTH The world is run by (and for) co-conspirators (the mafia, the illuminati, the cosa nostra, the CIA, DIA, MI6, the mossad etc). They control the media and hence our perception/knowledge of their role

    TOPIC Public figures
    THE BRAINWASHING They're worthy of our respect/trust
    THE TRUTH Many work for/with criminals in the drug trade, war promotion, ideas piracy etc. Most are phonies

    TOPIC Democracy
    THE BRAINWASHING We choose our representatives and they work for us
    THE TRUTH All politicians are vetted by the CIA etc. At the entry, pre-election and election, stages, scandals/blackmail etc control them. They do what the wealthy criminals ask or they're out of office (or worse)

    TOPIC War, famine, poverty, diseases, illicit drugs
    THE BRAINWASHING All are unavoidable
    THE TRUTH All could be greatly reduced if not eliminated (but it's not profitable to do so)

    Mint minden általánosítás túlzó, de mégis kép arról amit nem látunk

  • gyalikukac #11
    Jó lehet ez a program csak kell hozzá rendes gép. Nekem biztos nem futna.
  • gyalikukac #10
    igen roliii teljesen igazad van. http://www.youtube.com/watch?v=h4cjPHjFz5g&feature=related
    bizonyára akkor ez is valódi. Ugyan már... A mai világban bármit lehet hamisítani. Ha itt repkednének felettünk akkor nem gondolod, h a meteorológia, a csillagászok a távcsöveikkel, mi emberek, nem látnánk? Megjegyzem én is csillagászattal foglalkozom és még soha nem láttam semmi szokatlant. Az ha látok "valamit", az nem jelenti azt, h az idegen életforma űrhajója.
  • gybfefe #9
    Ki tudja mikortól figyelgetnek be, van a történelembe is jópár dolog ami elgondolkodtató ez ügyben. De ami a legfontosabb, minden evolúció előbb utóbb kitermeli magából a mesterséges inteligenciát ami mellett viszont a biológiai intelligencia veszélyeztetve érezheti magát. Mi lassan pont erre a szintre fogunk érni így jogos az aggódásuk ha van és az óvatos bemutatkozás amivel viccelődhetnek látván korántsem állunk a helyzet magaslatán. Mi ez a helyzet? Csak vegyük a korrupt állami vezetést a bűnözőket stb... egyelőre csak a hülyeségünk ami véd a saját hülyeségünktől, remélem megérek még szebb napokat is
  • haxy27 #8
    szerinte jo ez, csak legyen több ilyen hogy valami halytsa ezen dolgok fejlődését is.
  • roliika #7
    Véleményem szerint mikor az első atomrobbantások lezajlottak, valószínű, a környező értelmes civilizációk is észrevehették, és valószínű azóta figyelnek minket..lehet csak arra várnak mikor pusztítjuk ki egymást hogy jól ide jöhessenek....nade viccet félretéve...itt vannak, lehet hogy mindíg is itt voltak. Nasa is tudja, látja...de akkor hova meg miért küldözget szondákat?
  • roliika #6
    Ez mi?

    ez mi?

    ez mi

    Ez meg elég durva.

    ez mi?

    Ez is baromi érdekes

    Tök jó, hogy szondákat küldözgetnek mindenhova meg távcsövekkel kémlelik a táloli bolygókat, mikor még azt sem tudják..tudjuk, hogy a Föld körül pontosan mik is keringenek!
  • phoenix1 #5
    és még nem fagyott le? :xD