41
  • jezsoadam
    #41
    A cedega ingyen van? Akkor légyszíves mutass egy linket (ami nem warez), hogy hol lehet ingyen letölteni, mert jól jönne...
    Bár nem tudom, hogy akkor ez mi: http://www.cedega.com/subscription/subscribe.html
  • kvp
    #40
    "Mivel szerintem csak úgy letölteni nem fogsz tudni egy RedHat Linux-ot,"

    Akkor maradnak a valodi FSF tamogatasu linux-ok, pl. a Debra and Ian's linux (debian) vagy valamelyik leszarmazottja, pl. az ubuntu.

    "Persze az otthoni felhasználó ebből általában nem sokat érez meg, mivel úgyse kell neki a céges változat, a support, ott a közösség, a doksik. Max, ha előfizet a cedegára..."

    A cedega is ingyen van, csak le kell forditani. Erre is van megoldas, tehat a forraskodot kapja meg a felhasznalo, es onnan fordit. Igy mar ingyenes. Vannak olyan linux verziok, ahol alapbol ez a termeszetes megoldas.

    "Szerintem a windows nem a jatekokbol fog megelni a jovoben, arra ottvannak a konzolok, ami mar manapsag olcsobb/jobb mint egy hasonlo teljesitmenyu pc."

    A windows az office ceges futtatasabol el. Viszont a windows live rendszer es az xbox live ugyanazt a megoldast fogja hasznalni, foleg ha a windows is megkapja az xbox360 hypervisor-at. (ez a konzol masolasvedelmi rendszere) A microsoft mindig is kooperalt a szabad forraskodu fejlesztokkel. Fogta az otleteiket es zart forraskodukent adta el oket. A legjobb pelda a windows tcp/ip stack-je, ami a bsd unix-bol szarmazik.

    ps: Ma egy xbox360 teljesitmenyu pc kb. 75 ezer forint, es meg egy otthoni felhasznalasra belott windows-t is adnak melle. A monitor arat nem szamoltam bele, a full hd plazmateve ara sincs benne az xbox360 araban. Arrol nem beszelve, hogy valamiert szinte az osszes mmorpg pc-re jon ki, ami jelenleg a jatekipar egyik legjobban jovedelmezo es legnepszerubb terulete.
  • coolpet
    #39
    Sanyix:
    Szerintem a windows nem a jatekokbol fog megelni a jovoben, arra ottvannak a konzolok, ami mar manapsag olcsobb/jobb mint egy hasonlo teljesitmenyu pc.
    PC 250 ropi, ps3/xbox 100 ropi(es konzol jatekra van kihegyezve).
    M$nek is ott az xbox-a, de mi a windowsrol beszelunk mostan :)
    Szerintem vagy kooperal a nyilt forraskod fejlesztokel, es hozzateszi o is amit tud(linuxon menni fog minden jatek kitetel nelkul, de persze fizetos szoftverrel), a tobbi bevetele meg a hardwereibol, meg konzolaibol, es egyeb ceges licenszeibol szep summat kapar ossze.
  • jezsoadam
    #38
    Azért a helyzet annál egy picit bonyolultabb, mint hogy a "Linux ingyen van".
    Turul16 is arra akart rávilágítani, hogy ez nagyban függ a licensz milyenségétől.
    Mert ha azt mondod, hogy a Linux kernel van ingyen (nevezzük inkább szabadon felhasználhatónak), akkor igazad van.
    Viszont ha azt mondod, hogy a Linux disztrók vannak ingyen, akkor már függ attól, hogy fizetős elemeket pakoltak-e bele, supportal adják-e, vagy hogy szép díszcsomagolásban kapod-e meg.
    Mivel szerintem csak úgy letölteni nem fogsz tudni egy RedHat Linux-ot, vagy egy Xandrost, vagy a SUSE Linux Enterprise változatot (warezt hagyjuk).
    Persze a RedHat-nek ott a Fedora, a SUSE-nak meg ott az openSUSE, de ezek nem a cégeknek szánt változatok, és alapból nincs hozzá support. És általában ezek a kísérleti disztrói az "anya változatoknak", mivel ami a nyílt, közösségnek szánt kiadásban beválik és a hibáikat kijavítgatták, azt pakolják bele, a cégeknek szánt változatba.
    És a Linux alá elérhető alkalmazások sem mind ingyenesek (pl.: cedega, crossover, Nero Linux)
    Persze az otthoni felhasználó ebből általában nem sokat érez meg, mivel úgyse kell neki a céges változat, a support, ott a közösség, a doksik. Max, ha előfizet a cedegára...
  • MrImy
    #37
    Kis tévedés, hogy a Linux ingyen van.
    Minimum az ember idejébe kerül a telepítése, de komolyabb rendszereknél a szakemberek munkáját kell kifizetni és ez így TELJESEN IDEÁLIS!
    Pl. Ha valamit nem tud a kernel azt programozni kell ezt az ember ingyen csinálja és eljuttatja a Linux kernelfejlesztő közösségnek, mert ez KÖTELEZŐ, a licenc miatt vagy fizetnek, hogy megcsinálja - mert nagyon ért hozzá - és DÍJMENTESEN eljuttatja ugyanoda (esetleg publikálja).
    Mindenki örül

  • Sanyix
    #36
    Dehogynem ellenségek, én ha nem csak kíndózon mennének a játékok, örömtánc közben tüntetném el az m$ szoftverek (nálam az egyetlen a kíndóz) utolsó nyomait is a gépemről, és ezzel vagyunk páran :) Az m$ hatalma meg a játékokra alapszik (igen arra, közvetlenül, és közvetetten is).
  • coolpet
    #35
    Az en velemenyem: A GNU/Linux es az M$ Windows (ala Microsoft) nem ellensegek, hanem szerintem M$ azert tamogatja a Linuxot, mert a tomegben latja a jovot.

    Cegek, meg mindenki mar hajlik arra hogy minel olcsobban hozzajusson az infrastrukturajahoz szukseges mozgato szoftverekhez, es ha a nyilt foraskod el fog terjedni mas korokben is, akkor a Windows vonalnak nem lesz sok eselye. Kulonbenis milyen nagyobb ujitasokat tudnak meg mutatni? Nem hulyek ok sem es nem 5-10 evre terveznek :)
  • turul16
    #34
    Ingyenesek -e üzleti célú felhasználásra a szabad szoftverek?
    IGEN, tehát nyugodtan rajzolhatsz, fejleszthetsz.

    Ha módosítod ki kell -e adni forráskódot?
    Nem

    Ha módosítod és szolgáltatást nyújtasz vele ki kell-e adni forráskódot?
    AGPL: igen
    LGPL,GPL (pl. drupal) ,BSDL: nem

    Ha módosítód és bináris formában tovább adod, akkor mindenki számára elérhetővé kell-e tenni a forráskódot?
    *GPL:, nem csak annak aki számára binárist elérhetővé tetted
    BSDL nem, csak licenset kell mellékelni (benne az eredeti alkotók nevével)

    Ha egy opensource library/programra -ra épül a saját programod akkor annak is nyílt forrásúnak kell lennie?
    GPL,AGPL: igen
    LGPL,BSDL: nem (legtöbb library LGPL licencel jön)

    pl. Ha olyan C programot terjesztel bináris formában, ami mysql(GPL) nélkül működésképtelen akkor kódot kérheti a felhasználó. (php-mysql-es weblapoknál nem kell mysql miatt kódot kiadni)

    pl. Ha Qt library -ra épül a programod, akkor kódot is mellékelni kell, de ha Nokia(TrollTech)-tól veszel (/fejlesztő) drága pénzen Qt commercial Qt licenset akkor nem.

    pl. GTK (LGPL)-re epülő programot írsz akkor nem kell kiadni a kódját, de ha mondjuk magát a GTK-t módosítod és a saját programoddal együtt terjeszted GTK-t ért módosításokat ki kell adni. Ez főleg azért jó, mert nyugodtan fejleszthetsz GTK-ra épülő zárt dolgot is akár, de ha pl. GTK-ban találsz valami hibát, akkor javítást a felhasználóid forráskód formájában is megkaphatják (remélhetőleg így mindenki).
  • rigidus
    #33
    Nem hiszem, hogy ehhez $100m erteku Novell Linux licenszre van szukseg.

    A WinNT-t is SunOS-en fejlesztettek a 2000 kerneljenek forgatasahoz meg meg gcc-t is hasznaltak (legalabbis fejlesztesi stadiumban). Csak nagyjabol az ezredfordulo utan alltak at 'teljesen' a sajat eszkozeikre.
  • sbela
    #32
    Biztos azért vette a LINUX-ot mer' azon fejlesztik a WINDOWS7-et!
    Nem ?
  • Aspirin
    #31
    Ha már live linuxot akar valaki, csakis a puppy-t ajánlom. A leggyorsabb és legkissebb (100mega) rendszer amit használtam valaha. Servernek is tökéletes. Abszolúte mindent tud.
    Kövérebb változata a Dingo (350mega).
  • Anubys
    #30
    Na megint egy nagypofájú ember, aki olvasni nem tud...

    Azért valamennyire értek pár OS-hez (Win & Lin-en kívül is), velem együtt párunkon már kifogott a Debian, ezért írtam, hogy kerülje. Az, hogy mi min alapszik, egy más dolog. A Win95 is DOS-on alapszik, mégis könnyebben boldogult vele anno egy átlagfelhasználó. Azt mondtam, hogy az Ubuntu user friendly-bb, mint a Debian, hogy technikailag a kernel majdnem ugyanaz, azt kb. mindenki lesz*rja, aki nulláról akar Linuxot tanulni, de pl. nem tudja vele bekonfigolni a videokártyáját, mert configfile-okat kell érte turkálnia parancssorból egy számára tök ismeretlen rendszerben.
  • rigidus
    #29
    > Az is érdekes lenne, ha a MS nekiállna egyéb nyílt forrású programokat fejleszteni.

    Sot, erre a celra meg kulon oldalt is fenntart.
  • dez
    #28
    Ha úgysem tudják felhasználni(*), akkor felmerül a kérdés, minek vették meg őket? Nem lehet valami hátsó szándéka a MS-nak ezzel, ami a Linux kárára lenne?

    * Az előzőekben említettek miatt a Windowsba nem építik be, mert nyilván nem akarják nyílt forrásúvá tenni az egészet. Az is érdekes lenne, ha a MS nekiállna egyéb nyílt forrású programokat fejleszteni.

    Amit viszont megtehetnek: a Linux "eltérítése", lásd pl. amivel a Java esetén próbálkoztak (saját Java rendszer, ami véletlenül sem kompatibilis az eredetivel). Szerencsére per volt belőle, és ezt abba kellett hagyniuk.
  • MerlinW
    #27
    "Egyetlen dolog, a Debiant kerüld, bár az a legprofibb, de nagyon kockának kell lennie annak, aki belekezd, :)"

    Na megint egy hozzáértő ember. Egyrészt nem. Másrészt az Ubuntu milyen rendszeren alapul szerinted? Csak nem debian-on?:D
  • rigidus
    #26
    Rolika, szerintem olvasd el a korabbi hozzaszolasokat es megerted, hogy miert volt ez uzlet a Microsoft-nak. Roviden: amikor a farmer otthon olvassa a cikket "Tyi a betyaros mindensegit, de draga ez az 'ingyen' Linux".

    Ne feledd, hogy a Microsoftnak sajat mediabirodalma van. Es ugye toribol tanulta mindenki: akinel a media, annal a hatalom. Iranyithatja es manipulalhatja az emberek gondolatait.
  • rigidus
    #25
    JAV: "mert talalnak"
    HELYESEN: "mert nem talalnak"

    Meg az maradt le, hogy a disztributorok nemelyike kereskedelmi szoftvereket is szokott a dobozba tenni, igy azoker fizetni kell, de a szabad szoftvereknek tovabbra is elerhetonek kell maradnia mas modon is.
  • rigidus
    #24
    > Igen, a linux ingyen van, de a licensz nem.

    Hat ez igy egyaltalan nem igaz. Ne terjesszunk mar butasagokat, emberek. Az a Microsoft dolga. Mi a licensz? Egy szoveges allomany a szoftver keszitojenek jogi nyilatkozataval.

    A GPL licensz filozofiajanak a lenyege, hogy a felhasznalot es annak a jogait helyezi eloterbe mindenki mas erdekeivel szemben. Mas szavakkal, mig - tobbnyire - minden mas szoftver licensze ugy kezdodik, hogy "En, a fejleszto/tulajdonos/terjeszto es az en erdekeim..." addig a GPL es az erre epulo licenszek ugy kezdodnek, hogy Te, a felhasznalo es a Te erdekeid/jogaid.... (A fenti szokasos MS huzas egyebkent eppen azt a latszatot akarja kelteni, hogy ez nem igaz)

    A Linux (rendszermag) GPL licensz alatt all, erre epul - de nem mindig kizarolagosan - az osszes tobbi cullang. A GPL ala eso szoftver kotelezi a fejlesztot, hogy lehetove tegye a felhasznalo szamara a forraskod elerhetoseget teljes terjedelmeben licensszel egyutt, ill. tovabbi terjesztese es felhasznalasa semmilyen korulmenyek kozott nem kotelezhet senkit barminek a megfizetesere. Magyarul, ki van iktatva a kapitalizmus motorja, hogy a fogyasztot: 1. kiszolgaltatotta tegyek, 2. sarokba szoritsak, 3. kiengedjek a fizetokapunal. (Ez nem csak a kereskedelmi szoftverekre igaz, hanem altalanossagban mindenre. Nezz csak korul, ez a filozofia mindenutt ott van barhova messz.)

    Ha egy GPL licensz ala helyezett szoftverre kizarolagosan epulo szoftvert keszitesz (magyarul, enelkul nem tudnad mukodesre birni) akkor a Te szoftvered is automatikusan orokli a GPL licenszt ha akarod, ha nem. (Ez egyben az LGPL licensz alapveto kulonbsege a GPL-tol)

    A GPL nem kotelez a szoftver megfizetesre, de nem is tiltja, hogy penzt kerj erte. Magyarul, ha pl. megrendelesre keszitetted vagy eppen telepited es karbantartod, a munkadijadat minden tovabbi nelkul elkerheted a felhasznalotol, viszont koteles vagy neki odaadni a forraskodot is es lemondanod a terjesztes kizarolagos jogarol.

    A kereskedelmi licenszek csak a hasznalati jogot adjak a felhasznalonak, a GPL pedig a szoftver tulajdonjogat is (nem a szerzoi jogot, az a szerzoe marad).

    A disztributorok terjeszthetik peznert is (pl.: Novell, Redhat, Mandriva, stb) adhatnak hozza termektamogatast is, meg szep szines dobozt, de ugyanugy kotelesek a felhasznalok rendelkezesere bocsatani a forraskodot, a terjesztesi jogot es ingyen is hozzaferhetove tenni a termeket. Pont ezert van, hogy mindegyikuk letoltheto az ftp szerverulrol is. Az pedig mar a maganugyed, hogy melyiket valasztod. Ha letoltod ugy is jo, meg ha fizetsz erte ugy is. Az utobbival tamogatod a fejlesztoket es a disztributorokat is, igy eletben tartod a kedvenc szoftvereidet (mindig lesznek ujabb es ujabb valtozatok).

    Ha hozzajutottal barmelyik disztributor terjesztesehez es barmi nem tetszik rajta, akkor tovabbfejlesztheted azt akar sajat celra, vagy akar tovabb is adhatod, igy Te Magad is disztributorra valsz, akar "Pintyőke GNU/Linux" neven is.

    Na, ezert van az, hogy ez a kezdemenyezes nem lett eltaposva 25 evvel ezelott a rutinos regi kapitalista modszerekkel (felvasarlas/zsarolas/lefejezes/stb) Ezert van az, hogy a szoftvergyarto oriasok - elen a Microsoft - 25 eve verik a segguket a foldhoz mert talalnak fogast rajtuk. Nem tud mit kezdeni tobb ezer/tobb tizezer licensztulajdonossal, szazezres es millios felhasznaloi, fejlesztoi, forditoi, terjesztoi kozossegekkel.

    UI: Amugy a teljes operacios rendszert nem Linux-nak hivjak, hanem GNU/Linux-nak. A Linux az "csak" a kernel ami lenyegeben egy eszkozkezelo es folyamatiranyito szoftver, a GNU pedig az osszes tobbi ami erre epul.
  • roliika
    #23
    100 000 000 Dolláros reklám? Ennyire azért ők sem gazdagok szerintem. Meg minek népszerűsíteni a linuxot ha a saját szofjukat akarják az ember arcába nyomni?

    Pedig szerintem a forrást tudják használni a saját fejlesztésükhöz is.

    Miért is? Hát mert furcsán gyors a linux egy winhez képest ugye minden szempontból. Namost ha az a pár ezer MS programozó nem tudja gyorsra összehozni a cuccot akkor a linuxosokat megdobják pár millával, hogy ugyanmár segítsenek mert nekünk ez a fejlesztés dolog nem megy.

    Én erre gondolok. Nem hinném hogy magára a linuxa volnának kíváncsiak, inkább a forrásokra, hogy mitől működik jól...és aki ezeket fejlesztette segítsen nekik is.
  • floatr
    #22
    Már mé lenne feltétlen ingyért. A licenszek nem tiltják, hogy kérjenek érte pénz, ráadásul a Novell elég sok energiát öl bele h saját fejlesztések is legyenek a disztribúcióba, ami indokolja is a dolgot.
  • assdf
    #21
    Nem. Van olyan is amikor üzleti célra fizetős de ezt külön szabályozzák.
    Pl a legtöbb linux distrib tök igyenes és tökmindegy hogy otthon használod vagy az irodában. Fizetni azért fizetős mert akkor kapsz érte supportot. De ez nem kötelező.
    El kell olvasni hozzá a gpl-t meg hogy melyik tartozik hozzá.
    Pl. van olyan része hogyha a az adott program egy részét fel akarod használni egy másik programban, akkor bele kell irnod hogy kiét használtad fel, engedélyt kell hozzá kérned a készitőtől, vagy hogy az ilyen ingyenes gpl-es szoftware-t nem lehet újrahasznositani fizetős szoftver részeként stb...
    és ugye gpl-ből is több változat van azt hiszem a legujabb a 3-as de nem követem nyomon teljesen.
  • Inquisitor
    #20
    Lehet én emlékszem totál rosszul, de a nyilt szoftvereknél nem úgy van, hogy otthoni és tanulási célokra ingyenes, de ha melózól vele akkor fizetős?
    Ezen okokból lehet PÉNZÉRT kapni milliónyi Linux distribet, vagy ezért került a fullos (12 OS?) Open Office/Star Office telepítő 12 ropiba, nem?
  • duke
    #19
    "100 millió dollárt költ a Microsoft Linux licencekre"

    korabbi hir:
    "A Midori válthatja le a Windowst
    Miközben a felhasználók jó része a Vista utódjára vár, a Microsoft az egész koncepciót sutba dobó projekten dolgozik, amely új alapokra építené fel az operációs rendszereket - a túlsúlyos Windows leváltásával."

    Es itt jon a linux.Nem semmi,hogy meg a Microsoft is belatta,hogy az egesz windows koncepcio zsakutca,teljes csod.Kigondolta volna mondjuk 10 evvel ezelott,mikor a microsoftek csak nevettek a linuxon,hogy vegul a linux lesz a windows vegzete.
  • Benedicht
    #18
    Redhat-ot jelenleg nem ajanlanam, nemreg nyomtak fel az update szerveruket...
  • vajon kiki
    #17
    Sokan ajánlják az Ubuntut, de azért ez nem ilyen egyszerű , nézz szét, van néhány polulárisabb Linux Disztribúció, mint pl.:

    -SuSE,
    -Redhat (Fedora),
    -Ubuntu,
    -Debian,
    -Mandriva,
    -Gentoo

    Ezeket fent hívják "Major Distributions"-nek... mindenképp ajánlok neked egy Live CD-s linux-ot ami telepítés nélkül , rögtön a cd-ről fut és nem gányolja össze a windowsodat/windows partíciódat, ebből próbálj ki néhányat (letölt iso formátumban, majd kiír egy ujrairható CD/DVD-re)

    Nekem személy szerint az Ubuntu nem annyira jön be a Gnome asztalkezelő program miatt, esetleg egy Kubuntu (a KDE asztalkezelővel)

    Ha szép linuxot akarsz látni , ami a visztát nagyon-nagyon megalázza akkor mindenképp töltsd le a Sabayon Linux LiveCD-s verzióját.

    Ha telepítésekkel próbálkozol, nos azt általánosságban el lehet mondani, hogy egyik linux se kezel általánosan minden PC-s eszközt, viszont a legáltalánosabb pc-s eszközöket általában kezelik a linuxok... Pl.: kezel mindenféle hálózatikártyát, de nem kezel minden USB-s wifi kártyát , vagy kezel mindenféle videókártyát, de nem kezel speciális PCMCIA és egyéb mutáns megoldásokat..

    és persze itt-is-ott-is akadnak kivételek dögivel. ha van sok időd és érdekel a téma próbálj ki 2-3 Major Distrib-et (tehát nagyobb disztribúciót) rendesen feltelepítve és amelyik a legszimpatikusabb és a legtöbb hardvert kezeli, illetve amelyik a legjobban megfelel az elvárásaidnak és amelynek a legjobban együtt tudsz élni az esetleges hibáival amelett amit nyújt, azt használd majd évekig és mindenképpen készíts róla időnként egy ghostot !

    http://en.wikipedia.org/wiki/Ghost_(software)
  • Amcir
    #16
    vagy egyszerűen félnek a linuxtól és inkább szövetkezni próbálnak:D
  • jezsoadam
    #15
    Igen, a Linux (kernel) szabadon felhasználható, viszont a disztribúcióknál (Linux kernel szoftverkörítéssel) esetenként más a helyzet.
    A Novell-nek 2 ilyen terméke van (ha jól emlékszem): az OpenSUSE (szabadon felhasználható, ingyenes, alapból terméktámogatás nincs, frissítéseket megkapod, újítások először ebbe kerülnek bele, így több bugba szaladhatsz bele, míg ki nem javítják), és a SUSE Linux Enterprise (csak terméktámogatással adják, így fizetős, ebbe csak az kerül bele, ami az OpenSUSE projectben bevált, kijavított, atom stabil, viszont egy picit régebbi dolgok, cégeknek ideálisabb)
    De például hasonló a helyzet a RedHat és Fedora viszonylatban.
    A Mandrivának is van fizetős változata, amibe viszont belepakoltak fizetős cuccokat is (pl. cedega)
    Az Canonical-nál (Ubuntunál) meg úgy van, hogy ingyenesen használható az otthoni és a szerver változat is, de a támogatásért fizetni kell, és külföldön tanfolyamokat is indítanak (azt se ingyen). Meg a legtöbb ilyen cég terméktámogatáson kívül, árul pólókat, bögréket, stb...
    Amúgy kezdőknek én is csak az Ubuntut tudom ajánlani (ha az megy, majd szétnézhetsz, a többi lehetőség között, vagy maradsz ennél).
    Már csak az a kérdés, hogy az m$ azért csinálja, hogy jó pontokat szerezzen az Európai bizottságnál, netán igazat mond, vagy netán megunták a server 2008-at :-D?
  • kvp
    #14
    "Igen, a linux ingyen van, de a licensz nem. A termeket ingyen használhatod bizonyos korlátok közt, de ahhoz, hogy ezek a korlátok eltűnjenek fizetni kell. Az egyik ilyen korlát a forráskód saját, üzleti felhasználása. Pl. saját oprendszeredbe beépíthesd és eladhasd. Ha tévednék javítsatok ki."

    A Linux ingyen van. Es ha valaki felhasznalja a sajat termekeben, akkor az is nyilt forraskoduva es ingyenesse valik. Penzt lehet ugyan kerni erte, de igy csak egy darabot lehet eladni, mivel a tobbiek mar forraskoddal egyutt megkaphatjak attol aki megvette. A microsoft reszerol ez csak reklamfogas, felhasznalni nem igazan tudjak. A szerzoi jog mindig annal van aki az adott kodot irta. A linux kernel eseteben ez mar tobb ezer embert jelent. A licensz megvaltoztatasa igy lehetetlen, tovabba meg a szerzo sem vonhatja vissza a meglevo gpl-es lincenszet, tehat ha egyszer ingyenesse es nyiltta tette, akkor az az is marad.
  • Amcir
    #13
    arra én is és asszem van egy viszolyag jó progi amivel tudsz win-es programokat is futatni(pl:COD)
  • Gade
    #12
    Van egy film. Azt hiszem Számító emberek címen jelent meg magyarul. Nem tudom hogy mennyire reális a film, viszont a film az Apple-t húzzák csőbe jó alaposan.
    Sok köze nincs a cikkhez, de ez most valahogy eszembe jutott.
  • mikloss
    #11
    30% filmezés
    30% netezés
    30% CAD tervezőprogramok
    10% egyéb+játék
    Máshol is az Ubuntut ajánlották akkor szerintem marad az.
  • KarmaXXL
    #10
    The truth.

    A Debian ahhoz képest elég piskóta. Ha valakinek túl sok a szabadideje, és mélyebben Linuxot akarna tanulni, akkor inkább Linux from Scratch, Gentoo, Arch.

    Kezdetnek meg tökéletes az Ubuntu. Az egyetlen Linux disztró, ami a ThinkPademben minden hardvert kapásból kezelni tudott.
  • KarmaXXL
    #9
    Valami ilyesmi, de egy kicsit tévedsz - a Linux kernel GPL licenc alatt áll, tehát használni teljesen szabadon lehet, semmilyen megkötés nincs rá (ellentétben pl. az iTunes "nem használhatod terrorizmusra és tömegpusztító fegyverek készítésére" kitételére az EULA-ban).
    A korlátozás akkor jön be, ha terjeszted (legyen az ingyen vagy pénzért; eredetiben, széthackelve vagy beépítve a Windowsba ): ekkor a "végterméket" forráskóddal együtt, GPL licenc alatt kell továbbadni.
    (Röviden nyílt forráskódúvá kéne tenni a windowst.)

    Részemről nem tudok arról, hogy létezne kereskedelmi licenc a Linuxhoz. Igazából azt se tudom, hogy most a forráskód kinek a copyright-jába tartozik - merthogy a tulaj engedélye kell a licenc módosításához.
    (Mintha azt olvastam volna valamikor, hogy szét van forgácsolódva, minden fejlesztő megtartja a szerzői jogait. Ez eléggé kizárná a kereskedelmi licencet.)

    Szóval szerintem is inkább a support pénzről van szó. A cikk említi is a SuSE Enterprise Linux-ot - ami nem éppen ingyenes jószág.
  • Anubys
    #8
    Ubuntu... User friendly, alapból elég sok drivert ismer (még a laptopomon is felismert minden hw-t), egyszerű, és van live CD-je is,
    Arra viszont készülj, hogy semelyik Linux nem fog tetszeni egy egyszerű kipróbálás után... :) Azokhoz azért érteni kell, de megéri megtanulni valamelyiket. (Illetve, ha megtanulsz egyet, akkor azért a többit is ismerni fogod valamilyen szinten).
    Egyetlen dolog, a Debiant kerüld, bár az a legprofibb, de nagyon kockának kell lennie annak, aki belekezd, :)
  • Pintyőke
    #7
    Igen, a linux ingyen van, de a licensz nem. A termeket ingyen használhatod bizonyos korlátok közt, de ahhoz, hogy ezek a korlátok eltűnjenek fizetni kell. Az egyik ilyen korlát a forráskód saját, üzleti felhasználása. Pl. saját oprendszeredbe beépíthesd és eladhasd. Ha tévednék javítsatok ki.

    Inkább azt itt a nagy kérdés, hogy az összeg tényleg a megfelelő kezekbe jut el? Valóban azok kapjak meg akik írtak az adott programkódokat v. valahogy visszafolyik egy rész a MS-hoz?
  • atlagember
    #6
    Ez az egész csak egy jó kis reklámfogás, mivel a köztudatban az él, hogy a linux ingyenes a windows-zal szemben. Egy ilyen hír viszont ezt a képzetet ellensúlyozza.
  • Amcir
    #5
    milyen célra...
  • mikloss
    #4
    Melyik a legjobb Linux? melyiket ajánljátok kipróbálásra?
  • Amcir
    #3
    a hivatalos nem de akká lehetsz a saját supportod is vagy segítséget kérhetsz a fórumokon.
  • Praetor
    #2
    Csak a support nem...