Berta Sándor

Sok online profil takar elhunytat

A közösségi portálokon, elsősorban a Facebookon egyre több olyan ember profilját fedezik fel, akik már hetekkel vagy hónapokkal ezelőtt elhunytak.

Van olyan regisztrált felhasználó, aki már hosszabb ideje nem él, az oldala azonban megmaradt. Mivel a közösségi honlapok üzemeltetőinek nincsenek az ilyen esetekre vonatkozó előírásaik, így a profilok továbbra is vonzzák a látogatókat, van levélforgalmuk, némelyiket pedig elárasztják a spam e-mailek és a pornográf tartalmak. Minden közösségi portál másképp áll a problémához.

A MySpace üzemeltetői például maguktól sosem törlik az elhunytak fotóit, bejegyzéseit, csak akkor tesznek kivételt, hogy ha ezt a halott egy rokona kéri. Lehetőség van ugyanakkor egy emlékprofil létrehozására, ahol az illető barátai, ismerősei és családtagjai tiszteleghetnek az emléke előtt, rendezhetnek akár közös online virrasztást, leírhatják utolsó üzeneteiket, megoszthatják az emlékeiket. 2005-ben a 17 éves Joshua Anson Ballard bejelentette, hogy öngyilkos lesz. A MySpace üzemeltetői ezután egy külön emlékprofilt hoztak létre, ami nagyon erős érzelmi reakciót váltott ki a brit társadalomból.

A LinkedIn más utat követ. "Mindenekelőtt értesítjük a hozzátartozókat, részvétünket fejezzük ki. Utána töröljük a hozzáférést, úgy hogy az a többi látogató számára örökre láthatatlan marad" - közölte Christina Hoole, LinkedIn európai PR- és marketingigazgatója. "Mivel tízmillió tagunk van, nem zárhatók ki olyan esetek, amikor egy profil hosszabb ideig inaktív. Amennyiben valaki egy tag haláláról értesít bennünket, akkor megpróbálunk kapcsolatba lépni a rokonaival, hogy megbeszélhessük velük a további teendőket" - mondta Christiane Biederlack, a német StudiVZ PR-menedzsere.

A problémára megoldást jelenthet az OpenID-rendszer, amely alkalmas arra, hogy egy felhasználó halála esetén az összes partnercéget értesítse és így automatikusan törölhessék vagy akár megőrizhessék a profilt. "Egy ilyen eljárást azonban sokak együttműködésétől függene. Még nincs ugyanis tisztázva, hogy például mi magunk meghatározhatjuk-e, mi történjen az online életünkkel a halálunk után" - hangsúlyozta Bill Washburn, az OpenID ügyvezetője. Mindenesetre a legtöbbször csak az online bejegyzések, fotók és a személyes emlékek maradnak az eltávozottak után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JL666 #25
    Ebből a cikkből sokkal többet is ki lehetett volna hozni. Pl., hogy a sok már nem használt profil sok felesleges tárhelyet foglal és emiatt egy csomó hdd-t kell gyártani, ami nagyban hozzájárul a globális felmelegedéshez!
  • Gerygrey #24
    Én meg nem értem a problémát, szerintem ez egy tökjó dolog.

    Milyen emlékeink vannak nekünk 100 évvel ezelőtt élt felmenőinkről? 1-2 megfakult, megsárgult fotó, meg amit szüleinktől és nagyszüleinktől hallunk. Szerintem izgalmas dolog lenne, ha annyi adat, nagyfelbontású kép és videó állna rendelkezésünkre a XIX. században élt elődeinkről és az ő mindennapjaikról, mint amennyi egy mai átlagos tizen-huszonéves fiatalról a különböző közösségi portálokon.
  • Ben C #23
    Ezután a cikk után egyenes út vezet az "Egyre több a halott ember - minden temető másképp áll a problémához" cikk.
  • Franky25 #22
    Az információ hatalom...
  • webreferens #21
    Érdekes hozzáállásokat olvastam...
    Talán el kellene gondolkodniok azon, hogy e kis életünkben mennyit töltünk alvással inaktiv tevékenységgel. S röktön rájönénnek, hogy a maradék kis időt a földön miként kellene élni. Tölthetnek a föld alatt évezredeket, ne vegyük olyan könnyen és félválról a föld feletti időtöltést, azt a kevéske 25 évet.
    Üdvözlettel
    Somogyi György
  • globint #20
    Vannak, akik (sunyiból) elhunytak adataival lépnek fel a netre, ott ismerkednek, aztán ha baj van, (pl. terhes lesz a csaj) akkor nem ők voltak....
    odébb állnak. Persze ez a valő életben is elő szokott fordulni...
  • CSOCSO #19
    "Sok online profil takar elhunytat"

    ez mit jelent? mert nem birok rajonni.
    szvsz pont annyi ertelme van mintha egy online angol-magyat fordito dobta volna ki ezt a mondatot.

  • n3whous3 #18
    Cikk: kit érdekel az ilyen, de komolyan. Nem mindegy?
  • [HUN]PAStheLoD #17
    pl. japánban, kínában és egyéb keleti kultúrákban a születést tekintik az élet legnehezebb pillanatának és a halált a legkönnyebbnek.
  • JMáté #16
    Tulajdonképpen Mexikóban halottak napján hatalmas bulit tartanak.