Berta Sándor

Whrrl: a jövő mobil közösségi platformja?

Az iPhone új funkcióval bővült, amelynek segítségével a felhasználók az úgynevezett App Storeból új alkalmazásokat tölthetnek le rá és így varázsolhatják egyedivé. Az egyik szoftverfejlesztő a Pelago.

A vállalat a kimondhatatlan nevű Whrrl programot kínálja az iPhone-tulajdonosoknak. "Az ötletet leginkább szociális felfedezésnek nevezhetnénk. A Whrrl az iPhoneban lévő térkép- és lokalizációs funkciók, valamint a személyes érdeklődési kör alapján ajánlásokat, javaslatokat tesz a felhasználóknak, arra vonatkozóan, hogy milyen programok közül választhatnak a környéken. Amennyiben valaki a napi életét veszi górcső alá, akkor rájövünk, hogy nagyon gyakran az érdekes dolgokra az ismerőseink hívják fel a figyelmünket" - közölte Darren Erik Vengroff, a Pelago technológiai vezetője.

A Whrrl lehetővé teszi, hogy a környezetünket ugyanígy, ám digitális formában fedezzük fel. A szoftver megmutatja egy térképen, hogy mi hol vagyunk és felsorolja azokat a lehetőségeket, hogy hova mehetünk és mit csinálhatunk. Amennyiben egy helyet már meglátogatott egy barátunk és azt érdekesnek találta, akkor erről mi is azonnal tudomást szerzünk.

Darren Erik Vengroff elmondta, hogy a Whrrl előnye, hogy ötvözi a meglévő szolgáltatásokat. A központi adatbázisban már 17 város éttermeiről, bárjairól, üzleteiről, múzeumairól és más nevezetességekről, illetve érdekes helyekről vannak információk. Így a felhasználó megtudhatja, hogy egy kávézóban vannak-e az ajtó mellett ülőhelyek vagy hogy egy étterem étlapján megtalálhatók-e a vegetáriánus ételek. Ezenkívül kiderítheti azt is, hogy az általa kinézett bárt vagy múzeumot ajánlotta-e neki valamelyik barátja vagy ismerőse.

A legnagyobb problémát az adatvédelem, valamint az jelenti, hogy a kutatók nem tudják, hogy ezek a szolgáltatások valóban érdeklik-e majd az embereket. Ennek ellenére a szakemberek abban egyetértenek, hogy ezeknek a rendszereknek van jövőjük. "Úgy gondolom, hogy még nagyon sok hasonló alkalmazással fogunk találkozni. Ennek oka, hogy a GPS és más technológiák, illetve az ezeket támogató mobiltelefonok, például az iPhone és a Nokia N95 napjainkban már elérhetők az emberek számára" - hangsúlyozta Kurt Partridge, a Palo Alto Research Center kutatója.

Partridge maga is egy ilyen programon, a Magittin dolgozik, de példaként említhetnénk a Google fejlesztés alatt álló mobil operációs rendszerét, az Androidot is. A szakemberek véleményét osztották nemrég az amerikai MIT hallgatói is, akik szerint szintén a helyfüggő szolgáltatásokban rejlik a jövő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tripax #1
    Nos én aki a jövőből jöttem, nem csak hogy lessz érdeklődés de ez fogja jelenteni a jövő ember útvonalát. Sőt ennél mobilabb lessz az adatfeltöltés.