Berta Sándor

Az EU erősítené a közösségi portálok adatvédelmét

Az európai uniós PICOS projekt célja olyan megoldások kidolgozása, amellyel a jövőben jobban védhetik személyes adataikat a felhasználók a közösségi portálokon.

A Privacy and Identity Management for Community Services (PICOS) program keretében a kutatók megoldásokat keresnek az egyre általánosabb online kapcsolatok jelentette adatvédelmi kockázatok kivédésére. "A projekt rávilágít a mindig elérhető felhasználók növekvő adatvédelmi igényeire és előrevetíti egy megfelelő közösségi platform kialakítását" - jelentette ki Kai Rannenberg professzor, projektvezető, a frankfurti Johann Wolfgang Goethe Egyetem munkatársa.

A szakember és kollégái három csoportba tartozó személyeket, taxisokat, horgászokat és számítógépes, illetve videojátékosokat választottak ki az első kísérletekre. "Az egyes csoportokba tartozó emberek a tevékenységeiket különböző helyeken végezhetik, ugyanakkor a közösségek tagjainak igényük van arra, hogy kapcsolatban maradjanak egymással. Azáltal, hogy a csoportok tagjai tudják egymás tartózkodási helyét teljesen új kommunikációs lehetőségek nyílnak meg előttük, de ezek egyúttal új kihívást is jelentenek a számukra" - hangsúlyozta Christian Kahl projektmenedzser, gazdasági informatikus.

A szakember példát is említett. Egy horgász például alapvetően érdekesnek és hasznosnak találhatja a pontos tartózkodási helyének megosztását másokkal, de kivételt jelenthet, hogy ha egy kitűnő horgászhelyet talált magának. Utóbbi esetben ugyanis az információcserét meggátolná a konkurencia felbukkanásától való félelme. Vagyis akkor beszélhetünk egy tökéletes közösségi platformról, hogy ha a tagok az információikat a megfelelő személyeknek a megfelelő időben továbbíthatják. "Az általunk szerzett tapasztalatok, a kutatási eredményeink, a kidolgozott javaslataink és megoldásaink a későbbiekben mindenképpen hasznosak lehetnek a közösségi portálok számára" - nyilatkozta Christian Kahl.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!