Berta Sándor

Beperelte a StudiVZ-t a Facebook

A német hallgatói platform jó ideje komoly szálka volt a közösségi portál szemében, amely most szánta el magát a cselekvésre.

A Facebook vezetői leginkább azt kifogásolják, hogy a StudiVZ üzemeltetői nagyon erőteljesen utánozzák az ő oldalukat és hogy a két honlap ezért csak nehezen különböztethető meg egymástól. A Facebook ezért perelte be a StudiVZ-t egy kaliforniai bíróságon és azt szeretné elérni, hogy a testület mondja ki: a német portál hagyjon fel a Facebook külcsínének, illetve szolgáltatásainak lemásolásával.

"A StudiVZ sikereinek jelentős részét, ha nem a teljes sikerét a Facebook szellemi tulajdonának lemásolásával érte el" - olvasható többek között a bírósághoz benyújtott 116 oldalas beadványban. A közösségi portál azzal is vádolja a Holtzbrinck kiadó tulajdonában lévő német honlapot, hogy engedély nélkül hozzáférést szerzett a számítógépes rendszereihez és a hálózatához azért, hogy belső adatokat mentsen le. Ezért a Facebook kártérítést követel a hallgatói platformtól. A közösségi portál azután fordult a bírósághoz, hogy a StudiVZ képviselőivel kezdeményezett egyeztetések kudarcba fulladtak. A Facebook szóvivője ugyanakkor nem zárta ki annak a lehetőségét sem, hogy német bíróság előtt is beperelik a StudiVZ-t.



"Sok pénzt fektettünk a technikába és a dizájnba és hiszünk abban, hogy a sikerünk összefügg a honlapunk kinézetével és a felhasználói felületével. Csalódottak vagyunk amiatt, hogy a StudiVZ rendszeresen lemásolja a kreativitásunkat és az innovációinkat" - nyilatkozta Sam O'Rourke, a Facebook jogásza. Tény, hogy a német hallgatói platform kereken másfél évvel a Facebook után jelent meg az online piacon és külalakjában rendkívüli módon hasonlított az elődjére. Ez azóta sem sokban változott. Első ránézésre a StudiVZ oldalát csak a piros szín különbözteti meg a Facebooktól, amelynek honlapján a kék szín dominál.

A megoldás bevált, hiszen a hallgatói platform nem csak Németországban népszerű. Ezzel szemben a Facebooknak komoly nehézségeket okozott az európai piacon való megjelenés, Németországban is csak idén március óta érhető el egy helyi változat. A StudiVZ időközben július 18-án szintén keresetet nyújtott be a stuttgarti bíróságon és azt kérte a testülettől: állapítsa meg, hogy valósak-e a Facebook vádjai.

"Egyértelmű, hogy mivel a portál eddig nem tudta megvetni a lábát Németországban, megpróbál jogi úton ellenünk fellépni. Világszerte vannak közösségi oldalak. A Facebook nem az első volt és nem is az egyetlen. A per csak azt jelzi, hogy a Facebook célja a szociális hálózatok közötti globális monopólium megszerzése" - reagált a feljelentésre Marcus Riecke, a StudiVZ vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • balage187 #4
    Ha elloptak a kodot valahogy, ami szinte lehetetlen, akkor jogos a per. Egyebkent meg nevetseges, remelem nem nyeri meg a Facebook.
  • phoenix1 #3
    Pfff. Nagyon vicces a facebook-tól, hogy beperelte a szegény studiviz-t.
    Ha jobban elgondolkodunk észrevehetjük, hogy az alapkialakítás szinte az interneten fellelhető összes webhely kialakítására rápaszintható. Ezzel az erővel beperelhetnének egy rakás tartalomkezelő rendszert, plusz még ezen túlmenően is.
    Megkérdezhetnénk, hogy "Mi van, nincsen más bajuk?"
    Egyébként sem ők találták ki azt a külalakot amit náluk is lehet látni, ez ALAP KIALAKÍTÁS, ... mennyi idő amíg felfogják?!

    "Sok pénzt fektettünk a technikába és a dizájnba és hiszünk abban, hogy a sikerünk összefügg a honlapunk kinézetével és a felhasználói felületével."

    OMG, LOL
  • mad mind #2
    Mi értelme van a pernek amerikában egy európai bejegyzésű céggel szemben?
    Bármit mond is ki a californiai kerületi bíróság semmit se jelent egy német cégre.
  • arrakistor #1
    hmm nehéz kérdés... még nem regiztem, csak a nyitóoldalon mászkáltam, ha valóban loptak volna szerveroldali szkripteket, arra sem biztos hogy lesz bizonyíték, mert egy jó ügyvéd ki tudja magyarázni, a hozzá nem értő bíró előtt hogy a változók nevei eltérnek, hiába hasonlóak, vagy azonosak a függvények

    a kérdés soha nem az volt, hogy kinek van igaza, hanem az hogy mekkora orra van a bírónak és mennyit akar kaszírozni.