Berta Sándor

A programozók jogait védené az EFF

Az EFF kezdeményezésének célja, hogy a jelenleginél nagyobb jogi védelmet kapjanak a programozók és a szoftverfejlesztők, és hogy enyhítsék a kiberbűncselekményekkel kapcsolatos törvényeket.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) a Black Hat hackerkonferencián indította el a Coders' Rights Projectet. A kezdeményezés célja, hogy a jelenleginél nagyobb jogi védelmet kapjanak a programozók és a szoftverfejlesztők. A rendezvényen az amerikai szervezet egy külön standot állított fel, ahol az érdeklődőknek az EFF jogászai adnak tanácsokat olyan kérdésekben, mint a Reverse Engineering, a biztonsági hibák nyilvánosságra hozása és a szabad véleménynyilvánítás. A szakemberek azonban nem csak a konferencián kapnak segítséget, hanem a létrehozott portálon is, ahol a legfontosabb kérdésekre kaphatnak válaszokat.

"A programozók fontos szerepet játszanak a fejlesztésekben és azoknak a szoftvereknek, illetve a hardvereknek tesztelésében, amiket mi naponta használunk" - közölte Jennifer Granick, az Electronic Frontier Foundation kampányvezetője. Az EFF azt szeretné, hogy ha a jövőben a fejlesztők is bátran, jogi tudással felvértezve nézhetnének szembe az esetleges vizsgálatokkal és perekkel. "A számítógépes biztonsági kérdésekkel foglalkozó és adatvédelmi szakembereknek fontos, hogy a munkájukat ne állandó rettegésben, hanem nyugodt körülmények között végezhessék" - tette hozzá Edward W. Felten, az EFF elnökségi tagja, a Princeton Egyetem professzora.

Az amerikai szervezet megpróbálja elérni, hogy enyhítsék az Egyesült Államokban a kiberbűncselekményekkel kapcsolatos törvényeket, valamint a Bill Clinton elnöksége alatt elfogadott és elsősorban a zeneipar igényeit figyelembe vevő Digital Millennium Copyright Act-ot (DMCA). Utóbbi jogszabály jelenleg is tiltja a digitális másolásvédelmek megkerülését, feltörését vagy más módon való kijátszását.

Néhány hete Németországban a Chaos Computer Club nyújtott be beadványt a német alkotmánybírósághoz, amelyben követelte a helyi büntető törvénykönyv 202 c jelű, úgynevezett hackerparagrafusának eltörlését. A paragrafust leginkább azért támadták, mert gyakorlatilag bűnözőnek minősítette az összes biztonsági szakembert és a víruskutató laboratóriumok munkatársait, akik gyakran használnak ködtörő és más hasonló programokat a munkájuk során.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #18
    Bankoknál inkább az szokott lenni a gond, hogy:
    vagy kiadják egy hozzánemértő külsősnek (ezek eredményén szoktam a legjobbat vidulni),
    vagy egy managert ültetnek a fejlesztők fejére (aki vezeti, nincs szakmai vezetés, így vak vezet esete),
    vagy belső politikai viszályok miatt direkt rontanak pár helyen benne (igen durván átpolitizált a bankok belső működése általában, egyig főosztvez utálja a másikat és ahol lehet keresztbe tesz neki),
    vagy azt hiszi 1.0-ás fejlesztőgárda, hogy ért hozzá és nekiáll (amikor a hülyeség szorgalommal párosul ... persze megesett, hogy csak nem tudták mégis merre keressenek egy megfelelő szakembert, aki legalább az alapokat elmagyarázza nekik ... term. ez is a manager hibája mellesleg)
    vagy mivel az IT és fejlesztés oly felesleges a banknak (áááá, csak abból él lényegében) ezért az említett juniorokkal feltöltés

    Mellesleg tartani kellene egy FEJLESZTŐK hetét, ami alatt minden fejlesztő leállna pihenni, se support se semmi (akkor talán végre rájönnének, hogy nélkülük semmi nem megy)

    DEZ: nekem volt olyan pár hónapig odaültetett főnök, akinek az volt a fixa ideája, hogy mindent írjunk át javába ... mi meg csak röhögtünk, hogy optimalizálva van a rendszer 1000 módon (napzárás 2 óra alatt meglegyen), van ahol assembly kód került bele a gyorsítás miatt, erre írjuk át egy interpreteres csigalassú szarra (1 nap/napzárás? ja, láttam ilyen banki rendszert is, jót röhögtem amikor megláttam a szerkezetét)
  • dez #17
    Ez kb. olyan, mint a szobrász vs. "végülis csak fogni kell a vésőt, és ütni a kalapáccsal" esete, csak éppen itt mindenki hangosan kiröhögné, ha valaki az utóbbival jön. A programfejlesztésnél ezt nem látják még át.

    Nos nekem volt olyan főnököm (utólag került a céghez), aki nem hogy programozónak képzelte magát a fenti alapon (azt az összehányt kódot kellett volna látnotok), hanem zenésznek, grafikusnak, stb. is. Előzetesen 5 évet voltam a cégnél, de 2 hónap után sikítva menekültem. :P Amúgy az volt a fixa ideája, hogy az embereket megfelelő módszerrel robotokká lehet idomítani - kár, hogy ez és a kreativitás kb. tűz és víz. (Ha a nagyfőnök képes volt ezt a seggfejet fejünkre ültetni, akkor ott egye meg a fene.)

    És szerintem ezt kellene tennie midnenkinek. Mármint merni továbbállni, de legalábbis nem pincsikutya módjára viselkedni. Túl sok a megalkuvás! Nem ingyen adják a megbecsülést, ki kell harcolni. Ha viszont erre nem képes a tipikus kóder, akkor viszont úgy kell neki.
  • BlackRose #16
    Az én közel 20 éves tapasztalatom alapján, csak két féle fejlesztés létezik jó és rossz, nincs közép, vagy 100% (vagy ehhez közelítő) jó vagy 100% (vagy ehhez közelítő rossz), valahogy, úgy van, ha megy a gödörbe akkor pillanatok allatt ott van, és a gödör szélén még lehet egy picit, de nem lehet a gödör oldalfalán. Na most csak az a baj, hogy jó fejlesztést kb. nehezebb találni mint kókuszdiót a déli sarkon.
  • assdf #15
    Én meg már banki rendszereket müködtető informatikus gárdánál is láttam vicces dolgokat szakértelemmel kapcsolatban :)
    Aztán mikor az egyikkel elbeszélgettem, hát kiderült hogy a bank néminemüleg sporolt az informatikai kiadásokon és úgy gondolta hogy néhány friss diplomás is képes arra mint az aki már 10-20-30 éve van a szakmában :)
  • mrzed001 #14
    Jaja, nem egyszer kellett nekem sem takarítani ilyen sokludas fejlesztések "eredményét"

    A másik ami elszörnyeszt, hogy minden fejlesztő azt hiszi magáról (szinttől függetlenül), hogy ők márpediglen nemcsak kódolni tudnak, hanem adatbázis tervezéshez is értenek.
    Két kezemen meg tudom számolni eddig hány valós adatbázis/adattárház szakemberrel találkoztam, nem egyet a jobbak közül én tanítottam ki.
    Volt olyan 8-9 nullára végződő banki rendszer, melybe belenézve csak komoly önuralmamnak köszönhettem, hogy csak távozásom után kapott el a röhögőgörcs. Hogy miket tudnék mesélni :))))
  • BlackRose #13
    Egyetértek... még jobb persze, amikor 2 ludat alkalmaznak 2 ökör helyett és 2 John Deer teljesítményét várják... az még viccesebb :) sokan még nem fogták fel, ha 1 millió majomnak irógépet adsz, akkor sem születnek meg Shakespeare művei... persze a menedzerek soha nem a hibákat keresik és javítják, hanem mindég a saját "tökéletes" munkájukal dicsekszenek... "egoless development" valami ami nagyon hiányzik, ha csak fél projekt megy ki az ajtón (a többit elhalasztották a következő verzióra) akkor is azt mondják SIKERES volt a meló... persze a programozóknak nincs ilyen luxus.
  • mrzed001 #12
    Igen, csapatmunka a fejlesztés, de egy apróságot nem szabad elfelejteni.
    A fejlesztői csoport középpontja a fejlesztő.

    A fejlesztő munkáját megkönnyítendő kell a manager, hogy ne a fejlesztőnek kelljen eladni a terméket az ügyfél részére (járjon a manager ebédelni meg teniszezni az ügyféllel, ne a programozónak menjen erre az ideje)

    A szervező feladata hogy előkészítsen amit csak lehet a fejlesztőnek, utánajárjon üzleti dolgoknak, hogy a fejlesztőnek ennyivel is könnyebb legyen az élete és munkája (ne a fejlesztőnek kelljen kilincselni a főkönyvelőnél, hogy ugyan mond má meg melyik főkönyvre mit is írjunk és milyen bontásban)

    A tesztelő feladata, hogy ne a fejlesztő drága ideje menjen el a hibajelenség előidézésének keresésére, illetve a mindenféle lehetetlen és előre kiszámíthatatlan user manőverek kitalálására, kipróbálására

    és még sorolhatnám, tehát én azt mondanám a fejlesztésben a programozón kívül résztvevő személyek olyanok, mint a szatellit rendszerek (pl általában a számlavezető rendszer a legfontosabb főrendszer, köré kis szatellit rendszereket szokás építeni a kisebb feladatok ellátására, főrendszer kiszolgálására, tehermentesítésére)
    Ott mindig baj lép fel, amikor egy kis szatellit fontosabb akar/kezd lenni, mint a nagy főrendszer.
  • mrzed001 #11
    "Nem a programozók a fejlesztés :)"
    Húúúú, de nagyot tévedsz.

    Igény felmerülése: ügyfél, illetve programozónak (vagy ha van hozzáértő programozóból kiképzett szervező akkor neki) kell ügyfelet babusgatni.
    Ügyfeleknek rendszeresen a lehető legvadabb elképzelései vannak, a manager meg boldogan bólogat rá, hogy ok persze jövőhétre megvan (csak épp az egész bank állna le tőle úgy kb örökre)

    igény megfogalmazása: ügyfél ötletei alapján a szervező a fejlesztővel megírja, hogy mégis mit lehet, és hogyan, aztán ha erre ügyfél rábólint jöhet a

    kódolás: programozó kreativitásának kiélése

    tesztelés: 1 programozói, 2 belső céges (ált. kihagyva), 3 ügyfél

    üzembehelyezés: üzemeltetés + fejlesztő (az ugyebár egy szép vágyálom, hogy a fejlesztő mindent szépen átad üzemeltetőknek, aztán többé rá se bagózik az egészre ... tipikusan ahol az elmélet elmélet marad)

    üzemeltetés: üzemeltető + programozó, mivel ahány hely annyi rendszer ezért folyamatos előre nem látott problémák orvoslása, hibákat az üzemeltetés gyakran gondolkodás nélkül eszkalálja fejlesztők felé ...

    Melyik részben nem vett részt a fejlesztő ?
    Ki az aki az összes műveletben részt vett ?
    Ki az aki nélkül akkor nem is lenne fejlesztés ?
    Szerintem elfogadhatod, hogy a fejlesztő maga a fejlesztés (pláne ha belegondolsz a know-how -ba, láttam már céget lebénulni meg nem becsült rendszerfejlesztőjének távozását követően)

    A másik meg egy nemrégen hallott vicc, ami tökéletesen illik a fejlesztőkre:
    Ha fel akarnál szántani egy mezőt, mit fognál be az eke elé?
    100 ludat vagy 2 ökröt ?
    azaz 100 "hello word" juniorral állnál neki egy rendszer fejlesztésének, vagy 2 vérprofi senior rendszerfejlesztővel (láttam mindkettőre példát, első eredménye komolyan vicces volt :)) )
  • rigidus #10
    20) Ha Felcsupaszlokharito Mancika - a fonok (titkar)noje - nem tud Winamp-ot hallgatni miunkaidoben mert az ethernet kartyaba dugta be a fulhallgatot, akkor a legjobban agyonhajtott matematikus programozot kell a foldszintrol a tizedikre felhivni. Mindezt lehetoleg ebedszunetben amikor a folyosokon, liftben es lepcsokon mozdulni sem lehet, nehogy mar ebeddel toltse ki az ebedidejet...
  • rigidus #9
    lyo lesz az sajnosnak is