Specker Balázs

Intelligens programnyelv a láthatáron

Amint tudjuk, a számítógépek az emberekkel ellentétben nem képesek a logikus gondolkodásra, és a legkisebb részletekig menő programozást igényelnek, hogy végrehajtsák az előre meghatározott feladatokat. Legalábbis eddig így volt.

A National Institute of Standards and Technology (NIST) kutatói francia, japán és brit munkatársaikkal közösen egy összefüggés-alapú nyelvet dolgoztak ki - tette közzé honlapján az intézet. A szakemberek megközelítőleg 300 fogalmat dolgoztak ki rendszerükben, többek között az "időtartamét" és a "sorrendét" is. Az új programnyelv állítólag képes lesz gondolkodásra bírni a számítógépet parancsai következményeit illetően, tehát nemcsak utasításokat ad majd, hanem analizál is.

A fejlesztők azt ígérik, hogy az ISO 18629 szabványú nyelv kifejezetten alkalmas lesz majd a tervezési, engedélyeztetési és termelési folyamatok kezelésére, valamint az előállítási folyamatok számára szánt információ ellenőrzésre - olvasható a VSC4Online oldalán. Sőt, azt állítják a folyamat elve az egész gyártási ciklusra hatással lesz, irányítva a munkafolyamatot - beleértve a mérnöki- és a műhelymunkát is.

Richard Ptak, a Noel & Associates IT kutató cég elemzője a TechNewsWorldnak úgy nyilatkozott, hogy az új nyelv hatalmas előrelépés lehet a programozás világában. Ám Ptak kétkedésének is hangot adott, mivel szerinte a mesterséges intelligencia területén már jó néhány ígéret napvilágot látott és sajnos legtöbbjük nem valósult meg. "Izgalmas területnek tűnik rengeteg lehetőséggel. Minden csak attól függ, hogyan sikerül majd a gyakorlatba átültetni és alkalmazni" - tette hozzá. "Amennyiben ez egy kiegészítő folyamat, akkor könnyedén be lehet majd illeszteni a már meglévő gyártásvezérlő programokba és ebben az esetben felbecsülhetetlen az értéke. Viszont ha ez egy teljesen új nyelvet fog jelenteni, akkor az alkalmazásokat újra kell kódolni és így csak nagyon sokára lehet értékelhető haszna".

A Nemzetközi Szabványügyi Hivatal már túl van hat szabványosítási szakaszon, és már csak három van még hátra. Amennyiben az ISO ezekre is áldását adja, a szoftverházak máris nekiláthatnak a nyelvre épülő új gyártásvezérlő szoftverek fejlesztéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #17
    A "Matrix" itt a Földön leginkább az NWO-ban akar kiteljesedni.
    Csak nem a gépek, hanem az emberek irányítanak. És az még rosszabb!
  • dez #16
    "a szoftverházak máris nekiláthatnak a nyelvre épülő új gyártásvezérlő szoftverek fejlesztéséhez."

    Majd ha ők is úgy gondolják...
  • Emmegki #15
    Megírják a programozni tudó programot, és a gépek elfoglalják a világot!
  • snorbi #14
    "The PSL (ISO 18269) Process Specificaion Language (PSL) standardization initiative includes the semantics for describing the fundamental concepts of manufacturing processes."

    Nem, valszeg nem általános nyelv lesz.
  • mechorg #13
    cigit valaki?
  • [HUN]PAStheLoD #12
    Hmm, majd meglátjuk..
  • Alien_AM #11
    Brainfuck az nagyon brutal ->+>+++>>+>++>+>+++>>+>++ :) kb igy ennyi.

    Hat sztem ha ez igaz is akkor is jo sok evre lesz szukseg mire kihoznak belole valamit, gondolom a programozasahoz uber ember kell majd szal esetleg elore legyartott komponensek mint pl harag, szeretet stb. osszefuzese mas komponensekkel talan valami ijet tudok elkepzelni.
  • onimusha #10
    wow
  • maozedong #9
    assembly ?
  • martons #8
    NEM! nincs szükség ilyesmire. Még a végén tényleg bekövetkezik a Mátrix vagy az Én, a robot című filmek cselekménye...