Berta Sándor

Ausztriában mutatkozik be a "programozógép"

Egy új szoftver a becslések szerint 47-szer gyorsabban tud elkészíteni egy alkalmazást, mint a leggyorsabb szakemberek. Az egyedi gép a klagenfurti Alpok-Adria Egyetemen lesz először látható a jövő héten.


Dr. Oscar Pastor professzor
Programok gombnyomásra - röviden így foglalható össze legjobban az OlivaNova nevű programozógép. Amennyiben az új rendszer beválik, akkor gyakorlatilag teljesen meg­vál­toz­hat az emberi programozók munkája. A technológia időközben már felkeltette a Microsoft érdeklődését is. A programozógép szellemi atyja, Oscar Pastor valenciai professzor - aki a klagenfurti Alpok-Adria Egyetem rendszeres informatikai vendégelőadója is - a szoftvert a CARE Technologies Deutschland céggel közösen fogja bemutatni az osztrák városban.

Oscar Pastor nyolc évvel ezelőtt vette a fejébe, hogy megalkotja a szoftverfejlesztők perpetuum mobiléjét, vagyis azt a számítógépet, amely ké­pes önmaga szoftvert írni. A szakember nyi­lat­ko­zata szerint a világ legnagyobb találmányai a legegyszerűbb ötletekből származnak.

Abból indult ki, hogy mielőtt megalkot valaki egy szoftvert, a programtervek megalkotása után először képes legyen lemodellezni azt, majd megnézni, hogy hogyan is működne valójában. A következő logikus lépés az volt, hogy egy olyan rendszert fejlesszen ki, amelyik képes ezekből a modellekből működő programokat varázsolni.

Mint azt Joahim Fischer, a vállalat egyik vezetőségi tagja elmondta, az OlivaNova lényege, hogy képes egy elméleti szoftverkoncepciót lemodellezni, majd azt egy gombnyomásra programkódokká átváltoztatni. Maga a munka csupán néhány percet vesz igénybe és az indító gombnyomáson kívül semmilyen további emberi beavatkozás nem szükséges. Amennyiben a programozó rossz alapokat adott meg a modell létrehozásához és így a szoftver hibásan működne, a programozógép észleli ezt és jelzi vagy kijavítja. A hibásan működő alkalmazások tehát gyorsan a múlté lehetnek.


A favágás a múlté lenne
A CARE Technologies spanyol vállalat koc­káz­tatott, már az OlivaNova prototípusát is éles körülmények között tesztelte. A Gartner Group piackutató cég által elvégzett kutatás szerint még a prototípus is legalább 12-szer, de legfeljebb 47-szer gyorsabb volt az összes többi szoftverfejlesztési módszernél. A Gartner a teljes folyamatot vizsgálta, a programötlettől a megvalósításig.

Az alkotók, akik világszerte mintegy hetvenen vannak, nemrég megkapták a Microsoft minősítését is. A programozógép elboldogul az olyan programnyelvekkel, mint a Java, a Visual Basic, a C#, a Cold Fusion és a .NET, ezenkívül platformfüggetlen és számos adatbázissal képes együttműködni. Az érdeklődés a programozógép iránt már most óriási világszerte. Most már csak az a kérdés, hogy az OlivaNova miként vizsgázik éles helyzetekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gregorius #32
    Hát azt hiszem át kéne nézni a szinoníma definícióját, hiszen a szinonímának az a lényege, hogy két különböző alak jelenti ugyanazt a dolgot.
  • CAD #31
    Szinonimara egy vegtelenul egyszeru magyar peldaval szeretnek szolgalni:

    Geza vár. Most mire gondoltam, egy objektumra Geza nevvel, vagy egy szemelyre cselekves kozben?

    Ez egy trivialis pelda, de szamos olyan eset van, amikor fel sem fedezheto a kulonbseg... de ket szemely megis teljesen mast gondol a mogottes tartalomrol. Egy szemely meg egy geprol meg ne is beszeljunk :) > kovetkezo lepes a formalizacio, erre pedig ismet azt mondom, hogy evek ota letezik.
  • dez #30
    "A Gartner Group piackutató cég által elvégzett kutatás szerint még a prototípus is legalább 12-szer, de legfeljebb 47-szer gyorsabb volt az összes többi szoftverfejlesztési módszernél. A Gartner a teljes folyamatot vizsgálta, a programötlettől a megvalósításig."

    Ehh. Tehát, azt nem számolták bele, ha fejlesztés közben alakul, hogy mit is kell csinálni. (Pl. épp a részeredmények miatt, stb.) Vagy ha a komolyabb munka nem maga a programozás az egészben.
  • dez #29
    Aha, de bizonyos elvont dolgokat nem lehet csak úgy elmondani. Ha meg majd' minden részletre vonatkozó, konkrét leírás kell, akkor már valójában mi írjuk a programot, csak pl. nem C-ben, stb.
  • Gregorius #28
    Már bocs, de a szinoníma, mint olyan, szerinted hol csorbítja az egyértelműséget? Ha 4-nek szinonímája a "négy", akkor enm tudod, hogy most melyik számra gondoltam, vagy mi? Nem egészen értem.

    Abban igazad van, hogy ez a programozó program nem rendelkezik intuitív kóddal, de én ilyet nem is írtam, elnézést, ha félre lehetett érteni. Én azt írtam, hogy nem vagyunk messze tőle. És ezt továbbra is tartom. Az, hogy nem létezik még tökéletes magyar-angol fordítóprogram, az többnyire a magyar nyelvnek köszönhető. Angol-francia, és egyéb nyelvek, amelyek az elöljárós szerkezetet követik már régen léteznek, és ott is csak a nyelvi képek miatt nem tökéletesek, de egy feladatmeghatározásban nem kell megszemélyesítést használni, és kész.

    De nem akarok nagyon elkalandozni, mert itt nem is erről van szó, ez a program nem ilyeneket csinál, de a licenszek egyesítésével akár csinálhatna is. Léteznek csevegőbotok is, ez sem sokkal rafináltabb dolog. Persze itt most nem a gyökér csevegőbotokra kell gondolni!
  • John Wayne #27
    Nem tudom, nem biztos, hogy hamvába holt ötlet. Végül is ez lenne a várva várt ugrás az OOPs grafikus IDEk után.
  • FTeR #26
    azzal vitatkoznék, hogy az angol nyelvben mindenre 10 szinoníma van. Angolúl egy dolgot csak egyféleképpen lehet elmondani. 1xis 100%osan kötött mondatszerkezet (ezért is jó programozésra hasznélni). Nincsen benne ragozás, amitől már megint csak sokkal egyértelműbb (egyszerűbb - magyar pont az ellenkezője, így nem is lenne jó programozásra. Gondold el ragok a változók után...). És végűl a szokincse sem a végtelenségéről híres.
    Angolba egyetlen dolog bonyolítja az egészet és ezzel gyakorlatilag előnyeit is elveszti, ez pedig a kiejtés. Az hogy leírsz valamit és nem az abc-ben meghatározott hangok egymásutánjával kell kimondani. Ezé van az hogy egy angol már nem érti a skótot, pedig ugyan azt a nyelvet beszélik.
  • FTeR #25
    már kikapcsoltam a gépet amikór eszembe jutott, hogy az EA nem ingyenes, csak én nagyon egy időben használtam egy másikkal ami nagyon hasonlít rá és ingyenes, de sajna nem jut eszembe a neve, majd rákérdezek haveroknál és privibe elküldöm.
  • Mice #24
  • Axon #23
    Szerintem a windózokat eddig is egy programozógép gyártotta...