Berta Sándor

A német zeneipar kevesli a jogvédelem időtartamát

A német zeneipar azt szeretné elérni, hogy az eddiginél hosszabb ideig vonatkozzon szerzői jogvédelem a hanghordozókra és hogy csökkentsék a műveket terhelő általános forgalmi adó mértékét is.

Korábban már voltak hasonló próbálkozások Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is, utóbbiban meg is hosszabbították a szerzői jogvédelmi határidőt. A német zeneipar javaslata értelmében a jövőben 95 évig lennének védettek a különböző hanghordozók. Gerd Gebhardt, a német Zeneipari Szövetség vezetője az előterjesztést azzal indokolta, hogy már napjainkban is számos esetben a művészeknek végig kell nézniük, amint a korábbi műveik egy idő után kikerülnek a szerzői és szomszédos jogok védelme alól.

A szakember úgy véli, hogy az lenne a méltányos, ha a szerzők zeneszámai az illető személyek életének végéig védelem alatt állnának. Ráadásul szerinte az is érthetetlen, hogy Európába egy szerző felvételei sokkal kevesebb ideig részesülnek ilyen védelemben, mint a világ sok másik országában. Ezért fontos a jelenlegi 50 éves határ felemelése 95 évre.

S Gebhardtnak abban a tekintetben igaza van, hogy amíg az Európai Unióban "csupán" 50 évig védik a szerzői és a szomszédos jogok a zenei felvételeket, addig például az Egyesült Államokban ez a határ 95, illetve 120 év, Mexikóban 75 év, Ausztráliában, Chilében, Brazíliában, Peruban és Törökországban 70 év, Indiában pedig 60 év. A zeneipar véleménye szerint a különböző államokban lévő eltérések akadályozzák az áruk és a szolgáltatások szabad áramlását és ellehetetlenítik, illetve jelentősen megnehezítik a piaci versenyfeltételeket. Előfordulhatnak abszurd helyzetek is, mint például egy Németországban már jogvédelemben nem részesülő zenei albumot - amely más országban még védettnek minősül - terjesztőjét kalózkodásért feljelentik.

Gebhardt úgy véli, a zenei albumokat sújtó általános forgalmi adót is mérsékelni kellene, mert túl nagy és logikátlan megoldások megtételére ösztönzi a kiadókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • raingun #18
    " van aki kőműves"

    "Tehát ha meghaltak a szüleid, akkor ki kell költöznöd a házukból? Ugyanmár..."

    Nem, sőt még évtizedekig kapod a fizetésüket.
  • M2 #17
    Forradalom kell ide!

    Vagy már nem ugrik melyik regényben volt: az összes művész-vagyok-jólmegynekem-mert-olyan-sokat-kaptok-tőlem arccal el kell hitetni, hogy hamarosan elpusztul a föld és ők mint legértékesebbek az első űrhajóval menekülhetnek...
  • pemga #16
    Pedig bizony erről van szó... Ha nem tudod fenntartani, akkor menned kell.

    Sok "sztár" már életében brutálisan eladósodik, hogy nem tudja fenntartani a repülőgépét, vidámparkját, hétmérföldes ingatlanját, amit akkor vett, amikor még ment neki. De mivel 25-30 éve nem csinált már semmit, így nincs akkora jövedelme. Szerinted ilyenkor nem kéne eladnia a dolgait, hanem a társadalomnak kéne megfinanszíroznia a luxusjátékszereit?
  • irkab1rka #15
    " van aki kőműves"

    Tehát ha meghaltak a szüleid, akkor ki kell költöznöd a házukból? Ugyanmár...
  • pemga #14
    Egyébként ebben kimondatlanul, de az is benne van, hogy a mélyen tisztelt "művész" teljesen elitta, eldrogozta, elstb-zte :) a teljes aratást, és most szeegény örökösöknek már csak ezek a jogdíjbevételek vannak. Nem kötelező dolgozni, lehet befektetésekből is élni (ld. modern arab országok), csak ahhoz valakinek ezt meg kellett termenlnie es gondolnia az utódokra :).
  • Güzüke #13
    Véleményem szerint is pofátlanság évtizedekig élni egy zenemű vagy írásmű jogdíjából. Elgondolkodtat, hogy míg a mindennapok embere évtizedek gürcölése után sem ér el egy jogosnak vélhető életszínvonalat, addig művészeknek nevezett emberek - sőt, amivel aztán egyáltalán nem értek egyet: örököseik - évtizedekig munka nélkül jutnak bevételhez. Én úgy érzem, ez munka nélkül szerzett jövedelem. A társadalom hasznára ki így, ki úgy tesz: van aki kőműves, van aki orvos, és van aki szórakoztat. nem igazán értem, hogy csak a bevétel alapján hogy lehet "sztároknak" milliókat, milliárdokat kifizetni, miközben ha egy balesetük, betegségük van, akkor egy kezelésért szinte semmit nem adnak az orvosnak, esetleg éhbérért dolgoztatják a lakberendezőt vagy gyerekük tanárát.
    Szerintem aránytalanság van az egész életen át tartó munka=dögrovás és a kitalálok néhány zeneművet, megírok néhány könyvet és unokáimnak sem lesz gondja között.
  • pemga #12
    Az áfa németeknél meg _egykulcsos_ (nekünk van ilyen elkattant többsávos, de már ezt is egyszerűsíteni akarják). Most ne magyarázza azt be nekem ez a madár, hogy egy manapság divatos futószalagon gyártott zene többet ér, hasznosabb a társadalomnak, mint pl. a gyógyszerek, és ezért jobban dotálni kell. Valaki kopogtassa már meg a fejét, hogy nooormális-e :).
  • pemga #11
    Mindenesetre nem túl sokan élik meg, hogy már életükben kezdjenek lejárni a jogdíjak :), legalábbis a mi 70esünkkel. A legtöbb esetben már ez is bőven sok, művészeteknél még csak-csak, de 1-2 év alatt elavuló patenteknél, háát. Az örökösök pedig szerintem ne legyenek krumplibokor-emberek: az értékesebb rész már a földben van... Tessék szépen nekik is alkotni valamit, vagy elmenni csinálni valamit.
  • Robin Hood #10
    Akkor emeljék milliárdokra, vagy még feljebb, hogy ne érje meg!. És vagy 30 népes bizottságon kelljen évtizedek alatt átmennie míg egyáltalán eljut a pecsétig.
  • atlagember #9
    Hogy rohadjanak meg. Már így k..va magas.