Berta Sándor

Szabályozzák az online szférát Svédországban

Úgy tűnik, az eddig nyitottságukról ismert skandináv országok közül elsőként Svédország keményít be a kiberbűnözőkkel szemben. A jövőben már büntetni fogják a Denial of Service (DDoS) támadásokat.

A svéd kormány megelégelte az online szféra teljesen szabályozatlan jogi helyzetét és mindenképpen változtatni akarnak rajta. Ennek első nyoma, hogy szigorítják a kiberbűncselekmények elleni törvényt. Az erről szóló előterjesztést már be is mutatta a kormány. Eszerint június elsejétől akár két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék az úgynevezett Denial of Service (DDoS) támadások végrehajtóit. Eddig ilyen akciókra a törvény nem tartalmazott kitételt.

Svédországban eddig nem gördítettek nagy akadályokat a fájlcserélő hálózatok működése elé sem. Jó példa erre a The Pirate Bay bittorrent oldal ügye, amit ugyan először tavaly júniusban bezárattak a hatóságok, de miután a honlapot működtető csapat visszatért az országba, ma is él és virul. "A svéd mentalitás olyan, hogy szeretjük elkerülni a nyílt konfliktusokat" - indokolta az eddigi magatartást Henrik Ponten, az Antipiratbyran nevű, a kalózkópiák visszaszorítása ellen harcoló szervezet szóvivője. A szakember szerint azonban vége a türelmi időszaknak, a svéd társadalom tagjainak tisztában kell lenniük azzal, hogy az internet sem törvényen kívüli terület.

A svéd rendőrség segítséget kért az FBI-tól is. A tervek szerint egy hat tagú különleges csoportot képeznek ki egy FBI-ügynök, a svéd szakértők és az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) szakembereinek segítségével. "Számos, a rendőrségen kívüli szervezettel kapcsolatban állunk. Amennyiben ők olyan tudás birtokában vannak, amelyek segíthetnek a rendőrségnek, akkor nem látom okát annak, hogy miért ne kellene ezt a segítséget igénybe vennünk és meghívnunk e szervezetek képviselőit előadásokat tartani" - jelentette ki Marianne Hilton, a svéd rendőrakadémia elnöke.

Nemcsak Svédországban szigorítják azonban az online bűncselekmények büntetését. Nemrég fogadta el a német kormány azt a törvénytervezetet, amely a jövőben minden eddiginél keményebben büntetnék például a hackerkedést, az adatlopást és más számítógépes bűncselekményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #3
    Az ha valakik ilyesmi támadásokat indítanak akkor vagy legyen felkészült( miért 15 éveseket hallani akiket elkapnak) vagy megérdemli a büntetést. Itt nem a warezolásról van szó. Itt betörni valahová és ott valsz ha már ekkora erőkkel támadsz(sok zombi kell csak) akkor csinálni is akarsz valamit legtöbbször. Ha pedig valahová betörsz és rá is jönnek akkor ennyi erővel el is ronthatsz valamit mondjuk egy reptér rendszerében. Ti sem mászkáltok csak úgy műtétekre gondolom és nyúlkáltok bele a betegbe mert érdekel. Mert gondolom nem a kávéautómata feltöréséből lessz a gond.
  • bertino #2
    tiszta james bond
  • craesh #1
    aha.

    szoval az eddigi cybercrime paradicsom mint scédország közel sem volt az, hanem csak szart minden politikus foglalkozni vele, inkább helyben elintézték a dolgokat, merthogy ez "nem nagy ügy, megoldjuk".

    másszóval ez annyit jelent hogy svédország ahelyett hogy előbbre lenne mindekinél a számítógépes jogokban, a nyilt forrás fogalmának terjesztésével stb. inkább levan maradva europa többi részétöl.

    loál