Gyurkity Péter

Kínában szoftver végzi a bíráskodást

A bírók munkáját hivatott segíteni egy új kínai számítógépes szoftver, amely az aktuális vita adatai alapján tünteti fel a lehetséges ítéleteket. A hatóságok a munka gyorsulását és a korrupcióval kapcsolatos vádak visszaszorulását várják.

A kelet-kínai Shandong provinciában bevezetett megoldás a tervek szerint a bírósági perek lefolytatásának és az ítélethozatal egyszerűsítését, "szabványosítását" szolgálná. A bűnügyi esetek adatainak begépelésével a bíró szemügyre veheti a szoftver által kínált megoldási lehetőségeket és ezek közül választva mondhatja ki a végső szót. A kissé hihetetlennek hangzó lépésre többek között éppen a bírókkal kapcsolatos vádak miatt került sor.

"Szeretnénk megfelelő alapot, sémát kialakítani a bűnügyi esetek tárgyalásainál, hogy elkerüljük azokat a helyzeteket, amikor ugyanazon bűnökért esetleg alapvetően más ítéletet hoznak" - magyarázta Wang Homei főbíró. Az országban ez azért jelent a megszokottnál nagyobb problémát, mert a kormányzati intézkedések ellenére a pályán lévők jó része nem részesült megfelelő szintű oktatásban, nem beszélve a jogi képzésről, amely értelemszerűen szintén elengedhetetlen lenne. Emellett számos esetben vádolták meg az ügyben eljáró bírókat részrehajlással, vagyis - legalábbis a szenvedő alanyok, illetve a lakosság véleménye szerint - meglehetősen nagy a korrupció.

A szoftverbe betáplált adatok és egyéb, az esetben jelentőséget játszó körülmények megadása után a bíró megkapja a lehetséges döntések listáját. A végső szót természetesen továbbra is ő mondja ki, a lista mindössze megadja a megfelelő intervallumot.

Az illetékesek reményei szerint ezzel javul a hatékonyság, és a helyzetnek jobban megfelelő döntések születnek. Mások ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy az eljárásokat nem lehet egységesíteni, automatizálni, hiszen minden egyes esetben más-más tényezők merülhetnek fel, amire nem lehet ráhúzni ugyanazt a sémát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rednek #23
    Ez tényleg ökörség... mert nemhogy a mesterséges intelligencia nem dönt helyesen, még az ember sem mindíg....
    Vannak olyan ügyek, amikor mondjuk kitolat egy autó egy 45 fokos parkolóból. És nem lát semmit mert mellette áll egy marhanagy teherautó. Mi tudsz ilyenkor csinálni?
    Elméletben: Kérsz 1 segítőt, aki irányít
    Gyakorlatban: Centiről centri ki tolod az autó fenekét... és reméled hogy aki jön az úton nem lesz akkor fasz, hogy beléd menjen.
    Melyik ember fog neked segíteni a mai világban???
    Mondjuk tegyük fel, hogy segít.. de mondjuk rosszul írányít, és belédmegy az úton jövő autó? Akkor kit vonnak felelőségre? Háát nem azt aki segített kitolatni... (És pl ha nem is tudja a kreszt??) Úgyhogy tök mind 1, hogy ilyen esetben mit csinálsz.

    Ebbe az a felháborító, hogy velem ez megtörtént, már kint volt a kocsi, és akartam 1-esbe kapcsolni, mikor belémjött egy balfasz... és men volt nagy kár, mert csak behorpadt neki az autó...
    És mindezért 70e Ft-al akartak megbüntetni, és 3 hónapra bevonni a jogsim.

    (Min van ha átmegyek a piroson? Fejbelőnek??)
    Szóval vicc, hogy néha milyen hülyék a bírók.. én megkérdeztem volna tőle legszívesebben, hogy maga segített volna? Ha igen, és mégis megtörtént volna a baleset... válallná a felelőséget?
  • BiroAndras #22
    "És ha eppen elszall a progi, engem halálra ítélnek?"

    Igen. Konkréten kékhalálra.
  • azirafael #21
    Az ítélő autómaták kérdését már jog 1 évfolyamán tanítják, jogelméletből mint rég megbukott dolgot... lehet kínában nicnsennek jogvégzett emberek? LOL-e?
  • Szemi90 #20
    És a program öntudatra ébredve az egész emberiséget halálra ítéli. A SkyNet beindul...
  • fv #19
    Szerintem meg krvajó ötlet. Itthon is be kéne vezetni: kevesebb olyan eset lenne, ami első fokon két év, másodfokon felfüggesztett.
  • HJPOWER #18
    Kína még mindig kapja be!
  • wbtist #17
    Komolyan mondom, borsódzik a hátam...
  • smv #16
    Kiírja a lehetséges itéleteket. Gondolom:

    1) Bűnös
    2) Nem bűnös

    Kérem válasszon... :D
  • Molnibalage #15
    A bátyus szerint valamelyik új Galatikában.
  • JZO #14
    miért baromság?

    if ( embertolt )
    switch ( minosites )
    case nem_szandekos:
    case baleset:
    10 év;
    default:
    életfogytiglan;

    oszt kész