"Nem a programozók a fejlesztés :)"
Húúúú, de nagyot tévedsz.
Igény felmerülése: ügyfél, illetve programozónak (vagy ha van hozzáértő programozóból kiképzett szervező akkor neki) kell ügyfelet babusgatni.
Ügyfeleknek rendszeresen a lehető legvadabb elképzelései vannak, a manager meg boldogan bólogat rá, hogy ok persze jövőhétre megvan (csak épp az egész bank állna le tőle úgy kb örökre)
igény megfogalmazása: ügyfél ötletei alapján a szervező a fejlesztővel megírja, hogy mégis mit lehet, és hogyan, aztán ha erre ügyfél rábólint jöhet a
kódolás: programozó kreativitásának kiélése
tesztelés: 1 programozói, 2 belső céges (ált. kihagyva), 3 ügyfél
üzembehelyezés: üzemeltetés + fejlesztő (az ugyebár egy szép vágyálom, hogy a fejlesztő mindent szépen átad üzemeltetőknek, aztán többé rá se bagózik az egészre ... tipikusan ahol az elmélet elmélet marad)
üzemeltetés: üzemeltető + programozó, mivel ahány hely annyi rendszer ezért folyamatos előre nem látott problémák orvoslása, hibákat az üzemeltetés gyakran gondolkodás nélkül eszkalálja fejlesztők felé ...
Melyik részben nem vett részt a fejlesztő ?
Ki az aki az összes műveletben részt vett ?
Ki az aki nélkül akkor nem is lenne fejlesztés ?
Szerintem elfogadhatod, hogy a fejlesztő maga a fejlesztés (pláne ha belegondolsz a know-how -ba, láttam már céget lebénulni meg nem becsült rendszerfejlesztőjének távozását követően)
A másik meg egy nemrégen hallott vicc, ami tökéletesen illik a fejlesztőkre:
Ha fel akarnál szántani egy mezőt, mit fognál be az eke elé?
100 ludat vagy 2 ökröt ?
azaz 100 "hello word" juniorral állnál neki egy rendszer fejlesztésének, vagy 2 vérprofi senior rendszerfejlesztővel (láttam mindkettőre példát, első eredménye komolyan vicces volt :)) )