Berta Sándor

Júniusban érkezik a Firefox 3

A Firefox 3 a Mozilla Alapítvány történetének legnagyobb és legfontosabb programja - állítja Mike Schroepfer, a szervezet vezető fejlesztője.

A szakember szerint az új böngésző elsősorban gyorsaságával, javított biztonsági funkcióival és innovatív könyvjelző-, illetve címkezelő képességével tűnik ki a konkurens szoftverek közül. Schroepfer a legfontosabb újdonságnak, az "újítások szívének", a címkezelést nevezte, amely jelentős mértékben javítani fog a felhasználók böngészési élményén. A modul ugyanis megjegyzi a már korábban felkeresett és megjelölt oldalak címeit és ezeket képes bármikor javasolni egy kereséskor.

"Amikor például valaki a "zene" szót írja be, a Firefox 3 kiadja azoknak az oldalaknak a listáját, amelyek tartalmazzák ezt a szót. A keresésnél és a megjelenítésnél azonban nem csak az URL-eket veszi majd figyelembe, hanem különbséget tesz az egyes honlapok között. Így biztosítja, hogy a portálok tematikusan is megtalálhatók legyenek, anélkül, hogy valaki tudná egy adott oldal címét" - hangsúlyozta a vezető fejlesztő.

Egyszerűbb lesz a honlapok kedvencként való megjelölése is. Egyetlen kattintás elég lesz ahhoz, hogy egy portál a könyvjelzők közé kerüljön. Egy további klikkeléssel bárki szerkesztheti a könyvjelzőt, például kiegészítésekkel, címszavakkal láthatja el. Ezenkívül lehetőség lesz arra is, hogy a felhasználók a hasonló témájú hivatkozásokat egy helyre összegyűjtsék, valamint látni fogják, hogy melyek az általuk leggyakrabban felkeresett honlapok. Az új Gecko 1.9-es motornak köszönhetően a Firefox 3 akár 2-3-szor is gyorsabb lesz az elődeinél és 9,3-szor fürgébb az Internet Explorer 7-nél. A sebességkülönbség különösen az olyan alkalmazások futtatásánál lesz szembetűnő, mint a Google Maps vagy az online levelezőrendszerek. Fontos újdonság, hogy a böngésző új verziója még kevesebb memóriát használ.

Kiemelt figyelmet fordítottak a fejlesztők a biztonságra is, alapfunkció lesz a kártevők és az adathalászat elleni védelem, amely automatikusan megakadályozza a káros oldalak betöltését. A böngészőben tárolt feketelistát félóránként frissítik és az összeállításában részt vesz a Google, valamint a Stopbadware.org. Az internetezők egyszerűen megvizsgálhatják, hogy éppen kivel vannak online kapcsolatban és könnyen megállapítható lesz, hogy egy adott portált hányszor kerestek fel vagy hogy melyik oldalon tárolnak jelszót. Szintén javítottak a letöltéseket, a jelszavakat és a kiegészítőket kezelő menedzseren.

A Firefox 3 várhatóan júniusban jelenik meg, konkrét időpontot azonban a fejlesztők még nem közöltek. Azt ugyanakkor már tudni lehet, hogy napokon belül várható a Firefox 3 RC2-es verziójának megjelenése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #38
    Csak én vettem úgy észre, vagy a linuxom tényleg felrakta a 3as verziót? :O Mert mintha lett volna benne vmi intelligens könyvjelző, de lehet h nem az volt, majd átmegyek megnézni :)
  • cousin333 #37
    Azzal egyetértek, hogy a Firefox és az Opera más célközönségnek készült, de szerintem nem abban a leosztásban, ahogy te gondolod. Mindkettő egyaránt alkalmas az alapigények és a magasabb szintű elvárások teljesítésére. Az Opera ezt integráltan teszi a Firefox meg "alap váz + rengeteg kiegészítő" formátumban. Kinek ez jön be, kinek az.

    Noha az Opera kezdetben valóban a hozzáértő közönséget célozta meg, egy jó ideje teljesen univerzálisan használható. Az általad említett Jucika néni soha nem fog rájönni, hogy az Operában van levelező, mert erről 1, azaz egy darab menüpont árulkodik. Ugyanaz az egy, ami a hírcsatornákról és a csevegőfiókokról is :). Az alap kezelőfelülete sem bonyolult, kézreáll, ráadásul az eszköztárak és a megjelenés remekül igazítható más böngészőéhez.

    Most persze mondhatnád, hogy "akkor meg minek bele", amiben volna némi igazság, de a helyzet az, hogy az Opera telepítője kisebb, erőforrásigényben, sebességben (pláne e jelenlegi stabil verziókat összehasonlítva) semmivel sem marad el a Firefox-tól - és akkor még finom voltam. Innentől fogva irreveláns a beépített funkciók száma. Ami pluszt meg nyújthat, az a - szerintem - logikusabb felépítés (pl. oldalsáv).

    Egyszóval mindkét böngésző jó mindenkinek, különbség csak a haladó felhasználók világnézetében, funkcióigényében jelentkezik.
  • Narxis #36
    Fuss már neki mégegyszer a szövegértelmezésnek. Vagyis inkább ne, mert látom nem megy. Azt írtam, hogy lényegében más közösségeknek való a Firefox és más közösségnek az Opera. A Firefox, minden kiegészítő nélkül egy átlagos böngésző, testreszabható, ezért lehet jó Jucika néninek a titkárságra és ezért lehet jó Vérpista007-nek aki prohardvert, ezsgét, technet fórumokat olvas és buherál otthon gépet, szoftvert mindent. Az Opera a rengeteg funkcióval csak az utóbbi típusú közösséget célozza meg. Akarva vagy akaratlanul. Jucika néninek a titkárságra a receptolvasáshoz ebédszünetben nem biztos, hogy nélkülözhetetlen a beépített FTP, mirc, levelzőrendszer stb.
  • barii #35
    ahamm, ha már vam több ilyesmi, akkor rákerestem mouse szóra, és lám:
    https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6366
    úgyhgy akkor most ez lesz.. habár a rágiben kevesebbet kellátt állítgatnom
  • barii #34
    Hát, én konkrétan ezt ismertem:
    All-in-One Gestures 0.18.0
    de a Mouse Gestures sem megy
  • god25 #33
    ...Angol!
  • god25 #32
    ...és meg is érkezett. Letölthető!
  • lezso #31
    Hát nekem nem jött be még az rc1 sem: Nem müxik rajta az XSLT AJAX-szal JS-en kersztül, és én addig nem fogok használni FF3-at amíg ezt nem tudja.
  • zserrbo #30
    Az, hogy jó a Firefox, de azért nem vágom magam hanyatt tőle. Nagyon is jó az az Opera. Az én gépemen remekül megférnek egymás mellett. Arról meg nem tehet senki, hogy te a böngészőt csak a webcímek címsorba való begépelésére használod + egy enter.
  • smv #29
    Az FF 2 idején is így volt ez. És mindenki tapsikolt neki