Gyurkity Péter

LCD-utód kijelzőtechnológia a Microsofttól

A szoftvercég két mérnöke és egy egyetemi hallgató dolgozták ki azt az új megoldást, amely az LCD-hez képest nagyobb sebességet és hatékonyabb működést ígér. A fejlesztést külső szakértők is kedvezően fogadták.

A vállalat mérnökpárosa Anna Pyayt, a Washington Egyetem PhD hallgatója segítségével állt elő a technológiával, amely a teleszkópokban felhasznált optikához hasonló eljárásra épül. Ők azonban mindezt levitték az egyes pixelek szintjére, így a jelenleg használt lapos monitorokhoz képest jóval nagyobb sebességet, kedvezőbb fogyasztási mutatókat, valamint a fény hatékonyabb felhasználását kapták eredményként.

A munkáról elsőként beszámoló cikk kiemeli, hogy az elterjedt LCD-kijelzőkben a háttérvilágítás legfeljebb 10 százaléka jut csak el a kijelző felületéig. A polarizációs réteg a fény nagyjából felét megszűri, illetve elnyeli, ezen azonban az új megoldásban sikerült változtatni. A kutatók állítása szerint ugyanis 10 százalék helyett itt az első prototípusok esetében 36 százalékot mértek, elméletileg pedig az is lehetséges, hogy a fény 75 százaléka is eljusson a "felszínig", vagyis a kijelző külső felületéig. Ez nyilván jóval hatékonyabb működést eredményezne a napjainkban használt monitorokhoz képest.

A kutatók a megoldásban kettős tükröket használtak fel, mégpedig minden egyes pixel esetében. Az elsődleges tükör a háttérvilágítás felé néz, egy miniatűr lyukkal, réssel a közepén. A megfelelő feszültség alkalmazása esetén a tükör parabolává alakul át és lehetővé teszi a fény fókuszálását a második tükörre. A másodlagos példány 175 mikrométerrel az első mögött helyezkedik el, fő feladata pedig az azon átjutó fény visszaverése. A technológia további előnye a nagy sebesség: az egyes pixelek mindössze 1,5 ms alatt váltanak sötétből fényesre, ez durván hatszoros ugrást jelent a legjobb LCD-khez képest.

Külső szakemberek általában pozitívan fogadták a fejlesztést, kiemelve, hogy nagy reményekre jogosít fel. Mindössze két aggodalmuk van a megoldással kapcsolatban, az egyik a nagy feszültség alkalmazása (akár 120 volt), ezt a szoftvercégnek szerintük mindenképpen csökkentenie kell majd, a másik pedig a tartósság, főleg az állandóan mozgó tükrök miatt. Azt a projektben résztvevők is elismerték, hogy ilyen tesztet még nem végeztek el, az elsőként elkészített prototípusok viszont gond nélkül üzemelnek, ami azt jelzi, hogy jó esély van a sorozatgyártás megvalósulására.

Ehhez azonban a további sikeres munka esetén is legalább 5 év kell, vagyis a kereskedelmi forgalomban legkorábban 2013-ban bukkanhatnak fel az első példányok. Amennyiben erre sor kerül, a Microsoft maga biztos nem vesz részt a gyártásban, erre külső céggel kötnének szerződést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #40
    Ja, biztos a TFT (Thin-Film Transistor) kifejezést érted félre, már értem. Nos, azok nem adnak ki fényt, hanem az LCD molekulákat "vezérlik", a rájuk engedett megfelelő feszültséggel. Ezek (pár passzív alkatrésszel együtt) őrzi meg a szubpixelek állapotát 2 frissítés között.

    Ezért tök hülyeség a "TFT monitor" kifejezés... Az OLED is TFT-s lesz, azaz ugyanúgy egy TFT réteg szabályozza majd az organikus LED-eket.
  • dez #39
    "pláne mert nem fénycsövek vannak benne. Illuminátor fólia és/vagy fénykibocsájtó tranzisztorok."

    Ejj-ejj, már megint elszállt a fantáziád! :)
  • Sanyix #38
    mitől adná meg magát? Megy aztán átírodik a forráskódja? 1 óra szopás (amiben nincs újratelepítés, csak sűrű anyázázás és újraindítgatás) után megint megy, addig amíg nem gondol egyet a vindóz, és indításnál 60hz-ra állítotja. Ez havonta kb 4-5 indításnál fordult elő, ugyanazzal a driverrel, de újabb driverrel is.
  • floatr #37
    "Be is lehetett állítani a módot, fel is volt sorolva, persze ugyanúgy 60hz maradt." -- nem lehetséges h ez vmi failsafe bézik beállítás volt, amit amiatt szedett elő mindig mert a t. ati driver esetleg megadta magát?
  • Sanyix #36
    "A meghajtok helyei szabadon atdefinialhatok. Ezt a felhasznalo, egy program vagy egy crack is megteheti. (utobbinak neha meg kell tennie) Ha elfelejti visszaallitani, mert elszall a gep vagy a program, akkor eltunik a meghajto. (vissza lehet allitani kezzel)"

    Ez mind szép és jó, de mit sem ér, amikor hardverként sem látja (márpedig így volt).

    "Mert amig a nyomtato nem szol vissza, hogy megtette, addig nem tunik el. Ha a nyomtatoba beragad a feladat, vagy kikapcsoljuk menet kozben, akkor a gep egyhamar nem fog visszajelzest kapni."

    Nyomtatóba nem ragadt bele semmi, szépen reagált a következő lap nyomtatására, és a saját gombjára is.

    "Nyomtatofuggo. Eleg ha a nyomtaton megnyomjuk a tovabb gombot. Ha a nyomtato vegre kikapcsolja az 'elfogyott a papir' uzenetet, akkor a nyomtatas is megy tovabb."

    Nincs mit kikapcsolnia, ugyanis nem a nyomtató írja. Egyébként újraindítva és konnektorból kihúzva is írja az okos vista hogy nincs papír. Persze a nyomtató megintcsak készenáll, és reagál arra amit hajlandó neki a kíndóz küldeni (tehát fejtisztítás, vagy a saját kezelőgomb.

    "A drm rendszer kovetelmenye ha valaki filmlopasra alkalmas drivert rak fel. Reklamalni a hd filmek keszitojenel es a driver irojanal kell. (valoszinuleg nem volt ms whql alairasa a drivernek)"

    1. rohadjanak bele a tetves drm rendszerükbe.
    2. whql eredeti catalyst volt.

    "Valoszinuleg nem volt jo a monitor soros busza, ami az engedelyezett videoformatumokat adja meg. A regi kepcsoves monitoroknal ez neha egyaltalan nem volt bekotve vagy az xt-s legacy flag-ekre volt huzalzva. Ilyenkor erdemes a plug and play kepernyo helyett a legacy-t felrakni, ott fixen beallithato hogy mi mennyi legyen."

    Jó volt a soros busza, főleg mert jól megkapta a megjeleníthető módokat, mellesleg nem régi monitor. Be is lehetett állítani a módot, fel is volt sorolva, persze ugyanúgy 60hz maradt.

    "Driver hiba. Valaki hackelt videodrivert rakott fel. Erre a vista mar megoldast nyujt. Vagy jo a kep, vagy nincs kep. Az atiknal meg elvileg visszakapcsolhat vga modba is."

    Valaki? Ki? ati oldaláról nem lehetett hackelt drivert leszedni, viszont az köztudott volt milyen fos volt akkoriban a win gui, vistában szerencsére még nem sikerült ilyen előidézni, de a semmi képet azt meg nem venném megoldásnak...
  • L3zl13 #35
    Szerintem nem +90/-90 hanem +180/-180 fokos visszaverést használ ez az MS verzió. Ami meg a hangosságot illeti nem biztos, hogy ez is piezzo megoldást használ a tükrök deformálására, talán nem lesz olyan hangja.
    De mindegy. Nem akarom védeni ezt a technológiát, csak azt mondom, hogy valószinűleg nem egy sima DLP-ről van szó.
  • kvp #34
    "- Miért tűnedeztek el néha optikai meghajtók xp-ből több teljesen különböző gép esetén, még sp1-kor, úgy hogy a bios, és linux is simán látta, és használta?"

    A meghajtok helyei szabadon atdefinialhatok. Ezt a felhasznalo, egy program vagy egy crack is megteheti. (utobbinak neha meg kell tennie) Ha elfelejti visszaallitani, mert elszall a gep vagy a program, akkor eltunik a meghajto. (vissza lehet allitani kezzel)

    "- Mitől nem reagál a nyomtatási sor vezérlő a cancel-re azon az oldalon amit épp nyomtatna? (ez még vistában is megmaradt)"

    Mert amig a nyomtato nem szol vissza, hogy megtette, addig nem tunik el. Ha a nyomtatoba beragad a feladat, vagy kikapcsoljuk menet kozben, akkor a gep egyhamar nem fog visszajelzest kapni.

    "- Miért nem hajlandó nyomtatni a kedves vista, ha az előző nyomtatáskor kifogyott a papír (meg se próbál nyomtatni, pedig már ott a papír), és miért áll out of paper üzenettel?"

    Nyomtatofuggo. Eleg ha a nyomtaton megnyomjuk a tovabb gombot. Ha a nyomtato vegre kikapcsolja az 'elfogyott a papir' uzenetet, akkor a nyomtatas is megy tovabb.

    "- mitől maximalizálta 1024*768-ban a felbontást a kedves vista egy videodriver frissítés után, úgy hogy a drivert leszedve, alap vga driverrel se engedte többre, és laza 3 órányi szopás után sikerült valahogy helyrehoznom?"

    A drm rendszer kovetelmenye ha valaki filmlopasra alkalmas drivert rak fel. Reklamalni a hd filmek keszitojenel es a driver irojanal kell. (valoszinuleg nem volt ms whql alairasa a drivernek)

    "-miért nem volt hajlandó a régi gépemen még normálisan kezelni a képfrissítést? Tehát volt hogy ment 85hz-n. Aztán gondolt egyet, és indításkor 60hz-ra állította, úgy hogy a tulajdonságoknál, és mindenhol 85hz-volt látható továbbra is, persze a monitor villódzott, és szépen ki is írta, hogy 60hz-t kap. Ezután vagy megoldódott azzal, hogy 60hz-re állítottam, majd vissza 85-re és annyi lett, vagy csak 2x megvillogtatta a képet, és ugyanúgy 60hz-lett, majd megint csak 1 órányi szopással lehetett újra 85hz-ra állítani. (ez nvidia, és ati kártyával is előfordult, teljesen független win installoknál is)"

    Valoszinuleg nem volt jo a monitor soros busza, ami az engedelyezett videoformatumokat adja meg. A regi kepcsoves monitoroknal ez neha egyaltalan nem volt bekotve vagy az xt-s legacy flag-ekre volt huzalzva. Ilyenkor erdemes a plug and play kepernyo helyett a legacy-t felrakni, ott fixen beallithato hogy mi mennyi legyen.

    "- miért volt képes directx-es játékból való alt-tabnál úgy összebugolni a 3d-s felület és a win gui még xp sp2-n, hogy nem látszott semmi, csak szétesett ablakok részletei, amin ugye nem lehetett semmit se csinálni, mert nem látod mit csinálsz? És miért csak resettel lehetett újraindítani ilyenkor mivel, a feladatkezelő ablak is szétesett?"

    Driver hiba. Valaki hackelt videodrivert rakott fel. Erre a vista mar megoldast nyujt. Vagy jo a kep, vagy nincs kep. Az atiknal meg elvileg visszakapcsolhat vga modba is.

    "- miért tartott 15 percig egy feladatkezelő előhozatala, amikor egy bebugolt, amúgy normál prioritás program 100%-ra terhelte a procit? Na ezt viszont tudom: Mert az xp folyamatkezelése egy fos."

    Az xp folyamatkezelese time sharing es nem realtime. Ez azt jelenti, hogy egy normal prioritassal elinditott folyamatkezelotol ne varj csodakat. Viszont a ctrl+alt+delte - folyamatkezelo parancsok pillanatok alatt elohozzak. Az otthoni valtozaton persze ez a kepernyo hianyzik, ott alapbol a folyamatkezelo jonne elo. A ceges valtozaton eloszor megszakitja a futo programot es az ures kepernyore kiirja a rendszermenut. (pl. lock workstation, logout, stb.)

    "volt/hallottam még sok szép élményt kíndózzal kapcsolatban, csak ennyi hibát nem tudok megjegyezni."

    A legtobb esetben a hozzanemertes az oka. Talan ezen hibak elkerulesere tiltja es bunteti az apple a barkacsolast. Ha valaki vesz egy jo minosegu gepet es ert is hozza (vagy van rendszergazdaja), akkor sok gondja nem lehet. Fontos meg, hogy lehetoleg legyen jo minosegu hivatalosan minosegbiztositott driver a hardverhez, mert a nelkul sokat nem er. (az a windows egyik nagy hibaja, hogy a rossz driver-eket es programokat nem korlatozza semmi, mondjuk ebbol a szempontbol linux es a macosx/bsd sem jobbak)
  • kvp #33
    "A DLP technológia is mikroszkopikus tükröket használ, de amennyire tudom a működési elve azért nem teljesen ugyanez. Eleve ott csak egy tükröt alkalmaznak pixelenként. Vagy még kevesebbet."

    Az egytukros, 90 fokos fenyvisszaverest hasznal. Ez kettukros, ketszer 90 fokosat. (+90 es -90 az osszesen 0, tehat atereszti a fenyt)

    "Azt meg nem igazán értem milyen mechanika is volna egy DLP chipben amitől az hangos lesz."

    Piezo, ami ultrahangon sipol. Nem hallhato csak erezheto, kiveve ha... (allatok, erzekenyebb emberek, stb.)
  • Sanyix #32
    Ja legalábbis ezt mondják a vindóz szakemberek, akiknek könnyebb azt mondani elbasztad, szar a géped, mint megtalálni a hibát (a sok közül).
    Nade akkor válaszolj kérlek.
    - Miért tűnedeztek el néha optikai meghajtók xp-ből több teljesen különböző gép esetén, még sp1-kor, úgy hogy a bios, és linux is simán látta, és használta?
    - Mitől nem reagál a nyomtatási sor vezérlő a cancel-re azon az oldalon amit épp nyomtatna? (ez még vistában is megmaradt)
    - Miért nem hajlandó nyomtatni a kedves vista, ha az előző nyomtatáskor kifogyott a papír (meg se próbál nyomtatni, pedig már ott a papír), és miért áll out of paper üzenettel?
    - mitől maximalizálta 1024*768-ban a felbontást a kedves vista egy videodriver frissítés után, úgy hogy a drivert leszedve, alap vga driverrel se engedte többre, és laza 3 órányi szopás után sikerült valahogy helyrehoznom?
    -miért nem volt hajlandó a régi gépemen még normálisan kezelni a képfrissítést? Tehát volt hogy ment 85hz-n. Aztán gondolt egyet, és indításkor 60hz-ra állította, úgy hogy a tulajdonságoknál, és mindenhol 85hz-volt látható továbbra is, persze a monitor villódzott, és szépen ki is írta, hogy 60hz-t kap. Ezután vagy megoldódott azzal, hogy 60hz-re állítottam, majd vissza 85-re és annyi lett, vagy csak 2x megvillogtatta a képet, és ugyanúgy 60hz-lett, majd megint csak 1 órányi szopással lehetett újra 85hz-ra állítani. (ez nvidia, és ati kártyával is előfordult, teljesen független win installoknál is)
    - miért volt képes directx-es játékból való alt-tabnál úgy összebugolni a 3d-s felület és a win gui még xp sp2-n, hogy nem látszott semmi, csak szétesett ablakok részletei, amin ugye nem lehetett semmit se csinálni, mert nem látod mit csinálsz? És miért csak resettel lehetett újraindítani ilyenkor mivel, a feladatkezelő ablak is szétesett?
    - miért tartott 15 percig egy feladatkezelő előhozatala, amikor egy bebugolt, amúgy normál prioritás program 100%-ra terhelte a procit? Na ezt viszont tudom: Mert az xp folyamatkezelése egy fos.

    volt/hallottam még sok szép élményt kíndózzal kapcsolatban, csak ennyi hibát nem tudok megjegyezni.
  • L3zl13 #31
    A DLP technológia is mikroszkopikus tükröket használ, de amennyire tudom a működési elve azért nem teljesen ugyanez.
    Eleve ott csak egy tükröt alkalmaznak pixelenként. Vagy még kevesebbet.

    Azt meg nem igazán értem milyen mechanika is volna egy DLP chipben amitől az hangos lesz.