Gyurkity Péter

Cell chipek a Toshiba LCD TV-kben

A Toshiba a PlayStation 3 processzorát használja fel nagy felbontású televízióiban, hogy javítson bizonyos funkciók hatékonyságán. A panelgyártók új méretek alkalmazását tervezik, bár meglehetősen konzervatívak.

A cég a CES-kiállítás egy jó részét arra használta fel, hogy fenti döntését magyarázza az érdeklődőknek. Arról van itt szó, hogy a PS3-konzolokból ismert többmagos, speciális felépítésű processzort bizonyos nagy felbontású LCD televíziókban használják fel, mivel az egyes funkciók minőségét és hatékonyságát ezzel új szintre emelhetik. Előzetes bemutatójuk megfelelőre sikeredett, ám a termékeket még vetik be élesben.

A javítani kívánt funkciók között említik a jelenleg elérhető kép-a-képben megoldást, amelyből egyszerre akár többet is alkalmaznának, az ehhez szükséges erőről pedig természetesen a Cell gondoskodna. A másik célpont a képjavító technológia, amelynek feladata, hogy a hagyományos, 720x576 pixel felbontású, DVD-minőségű tartalmat 1920x1080, vagy ehhez közeli felbontásban jelenítse meg, nagyban javítva annak élességén. Ez utóbbit meglehetősen sokan igénybe veszik, főleg a szükséges nagy felbontású tartalmak hiányában, ám a minőség sokszor hagy maga után kívánnivalót.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Tajvani források a hétvégén a panelgyártók terveiről számoltak be, egészen pontosan a jelenleg tervezett újabb méretekről, amelyek az LCD-piacon jelenhetnek meg a közeljövőben. Több gyártó gondolkodik ugyanis a 15, a 15,6, valamint a 18,4 hüvelykes widescreen méretek alkalmazásán, amelyek hamarosan megjelenhetnek újabb kijelzők formájában. Az év vége felé további három mérettel egészülhet ki a kínálat, ezek között tervezik a 21,6, a 26 és a 28 hüvelykes widescreen változatok piacra dobását.

A másik fontos vonalon a hatodik generációs, vagyis a 6G-gyártósorok elterjedése zajlik, ahogy egyre több panelgyártó kezdi meg ezek hasznosítását. A piaci kereslet különösen erős a közepes méretű, valamint a noteszgépekhez szánt kijelzők iránt, így az egyes vállalatok ezek előállítására koncentrálnak majd, megpróbálva megfelelő mennyiséget kiszórni, mielőtt a 6G átvenné az uralmat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #6
    Naggyon kúl a PS3-nál is a DVD-k felskálázása, remélem amikor kijön a PlayTv tavasszal akkor ez a felskálázás a Tv adásoknál is műxeni fog, és PS3-mal meg a Baratokközt is szebb lesz.;)))
  • dez #5
    (elírásokért bocs, lol, közben máshová figyeltem)
  • dez #4
    Már többször leírtad ezt, hogy "a Sony tévékben eddig is Cellek voltak", de hibába kértem már kb. ugyanannyiszor bizonyítékot, forrást, válasz nem érdekett tőled... A változatosság kevséért most leírnád?

    És újfent megkérnélek, hogy ne DSP-nek nevezd a Cellt. A DSP-knek sokkal kisebb belső memóriájuk és regiszterkészletük van, ekkora teljesítményű SIMD-es feldolgozás sem igazán jellemző. A Cell egy vektorproci-tömb (abból sem a korai generációs kialakítás) + egy sima proci mag.
  • dez #3
    Nyilván egy speciális tuner van benne, ami nem csak egy adást tud egyszerre fogni.
    Ez itt már nem analóg technika, egy digitális tuner nem egy gyufásdoboz méretű.
  • kvp #2
    A sony tv-kben eddig is cell-ek voltak, pesze azok amikben tobb mint egy mag hibas, tehat meg a ps3-ba sem kerulhetnek be. A hibatlanok meg mennek az ibm szervereibe.

    A kep a kepben funkciot tobbfelekeppen lehet megcsinalni. DVBT eseten ket tuner 16 csatornat lat egyszerre (multiplexeltek a frekvenciak). Egyebkent az altalam hasznalt analog tunerkartyat kezelo szoftver ugy oldja meg, hogy gyorsan kapcsolgat a kepek kozott. Igy a kepen is lathato 8*6 kepet masodpercenkent maximum 1-szer tudja frissiteni (48 kep, masodpercenkent 50 felkep jon, tehat minden csatornabol elkap 1-et), ami valogatashoz boven eleg, foleg ilyen kis meretben. A masik tuner aramkoron kozben mehet maximalis minosegben es hanggal az eppen nezett csatorna. Egyebkent nem veletlen a 8*6 csatorna. Ezekben a tv-kben altalaban 6 jo cell spe mag van es minden mag 8 sd csatornat kepes kezelni a nelkul, hogy elfogyna a memoriaja es a regiszterei.

    Egyebkent pont ez az amire a jo cell, meghozza olcso integralt dsp megoldast kinalni a szorakoztatoelektronikai gyaroknak. A belso ram akar ahhoz is eleg lehet, hogy ne kelljen tul sok kulso memoriat hozzaadni, ezzel is csokkentve a gyartasi koltseget. Az os tobbnyire linux, legalabbis a sony tv-ken a sony embedded linux-a fut, mint ahogy a ps3-on is.
  • waterman #1
    az a sok-sok kép a képben funkció hogyan működne? gondolom max 2 lenne egyszerre aktív, a többi meg pillanatkép. ha ez a helyzet, akkor aztán hullamindegy milyen képjavító eljárást alkalmaznak..