Rónai György

1000:1 kontrasztarányú LCD a Samsungtól

A Samsung bejelentette a 17 inches SyncMaster 711t jelzésű monitorját, amely az LCD termékek közül a legnagyobb, 1000:1-es kontrasztaránnyal rendelkezik. A készülék máris kapható, méghozzá 600 dollár körüli áron.

A kontrasztarány a fény intenzitás különbségén alapul, a legvilágosabb fehér és a legsötétebb fekte színek közötti érték. A legtöbb 17 inches TFT monitor manapság 600:1 körüli, vagy az alatti kontrasztaránnyal rendelkezik. A Samsung szerint az új monitoron sokkal kényelmesebb dokumentumokat nézegetni, mint az eddigi modelleken. A magasabb kontrasztarány a szem fáradékonyságát is csökkenti, így a mindennapi munkában, vagy akár otthon is előnyösebb ez a monitor. A képernyőn így már sokkal mélyebb sötét árnyalatok is megkülönböztethetőek, így például a nem nagy szinkülönbségű szövegek is élesebbek, könnyebben olvashatóak, mint az eddigi alacsony kontrasztarányú modelleken - állítja a Samsung.

A csúcskategóriás 711t 178 fokos szögből nézhető, és 250cd/m2 fényereje van. Képponttávolsága 0,264 mm, és maximálisan az 1280 x 1024-es felbontást támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #5
    Ez CRT-nél így van, de nem vagyok benne bizonyos, hogy LCD-re is igaz. Itt speciális fénycsövek vannak. Lehet.

    De erre már a 250-es max. is épp elég - már azt is jóval lejjebb kell venni munkához. Ennél magasabb érték arra kellhet, ha valaki rendszeresen világos szobában filmezik rajta.

    Meg nem tudom, tudod-e, hogy a fényerő állításakor a fénycső fényerejét csökkentik, mégpedig úgy, hogy a kitöltési tényezőjét (világít/nem világít) viszik lefele a 100%-ról, ami azt eredményezi, hogy párszáz Hz-es villogásba kezd. Nem tudom, ez jó vagy rossz hatással van-e az élettartamára.
  • BiroAndras #4
    A fényerőt tudomásom szerint lehet állítani, nem kell maxon hagyni. És nem árt egy kis tartalék, mert ahogy öregszik a monitor, csökkenht a fényereje.
  • dez #3
    Monitornál szükségtelen a túl nagy fényerő, már 250 is sok. Ez nem úgy megy, hogy minnél több minden szám, annál jobb. Nem szabad hagyni, hogy a gyártók számokkal vakítsanak el minket! A képminőség a fontos.
  • Cobra. #2
    A 250cd nem olyan nagy érték, van már jónéhány 300-as monitor is. Viszont a reakcióidőt leírhatták volna.
  • dez #1
    Azért vigyázni kell a konztasztaránnyal, mert néha abban nyilvánul meg, hogy nagyon vakítóak a világos részek. De ha igaz, amit írnak, hogy nagyon mély a feketéje, akkor jó. (Bár a 250cd/m2 azt mutatja, hogy a fehér is fényesebb az átlagnál, nem csak a "fekete" feketébb.)