Berta Sándor

Világító televízió a Philips-től

Újabb világító televízióval jelentkezett az idei berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) a holland elektronikai konszern.

A Philips három évvel ezelőtt mutatta be az első hasonló, Ambilight nevű síkképcsőves készülékét, most pedig annak Aurea nevű utódát állította ki. Az Aurea az Ambilight továbbfejlesztett változata. A holland cég 2004-ben jelentette be azt a technikát, amely lehetővé teszi, hogy az elsősorban a falra szerelt televíziók közvetlen környezete is megvilágítható legyen a tévék keretébe beépített LED-eknek köszönhetően.

A vállalat mérnökei azóta továbbfejlesztették a technikát, a három éves munka eredménye a most bemutatott berendezés. Ahhoz azonban, hogy a Philips által Active Frame-nek nevezett megoldás hatékony legyen, kizárólag 42 colos vagy annál nagyobb képátlójú televízióknál alkalmazható. A LED-ek által kibocsájtott, a keretet és a környezetet megvilágító fény színe és ereje - a megjelenített képtől és annak tartalmától függetlenül - folyamatosan változtatható és változik.



Mindez azt eredményezi, hogy a televízió nagyobbnak tűnik a valódi méreténél és ráadásul a fényjáték miatt a tévézés is kevésbé megterhelő az emberi szem számára, mintha csak a képernyő világítana és lenne az egyetlen fényforrás egy sötét szobában. A néző a távirányító segítségével bármikor változtathat a fény erején és a váltás sebességén, de ha úgy dönt, akár teljesen ki is kapcsolhatja a kiegészítő világítást.

Jelenleg egyetlen ilyen készülék létezik, a 42 colos Philips 42PFL9900D, amely teljes HD-felbontással, 100 Hz-es képfrissítéssel, három HDMI-bemenettel és két Scart-csatlakozóval büszkélkedhet. Az első Aurea televízió szeptember végétől lesz kapható, a fényjátéknak azonban ára van: az eszköz potom 4000 eurót kóstál. A Philips a szeptemberi megjelenéssel egy időben egy 50 millió eurós kampányt is indít az Aurea népszerűsítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #43
    Vehetsz te 150 collosat, ha van rá pénzed, hogy kifizest...
  • dez #42
    Jahh, és még a #28-ast akartam a figyelmedbe ajánlani.
  • dez #41
    Na ja, csak itt most nem arról beszélünk. :)
  • Hegyikecske #40
    hogy érted azt h 1-2 lépéssel? konkrétan? mer oké h ez télleg jó, de ez csak 1, nekem nagyon bejön az LG készülékek designja amúgy csak a tvjük árban drága, de az meg abban tud különlegeset h 1órán át állandó thimeshiftel... ezt se tudja bármilyen más tv... beépített winyóval!
  • Hegyikecske #39
    az 50 000 000 eurós összegből pontosan 12500 tvt lehetne még a kiírt áron is eladni... Egyet elfogadnék ;)
  • Balumann #38
    Olvassatok már, nem csak pár darab led lámpáról van szó. a fény és a színek a szélén a képpel együtt változnak, tehát ha felfele kék ég van a képen, akkor ott is kék lesz (azt a színt adja, ami a képnek a legtetején van mindig). Hát hogyha megcsináljátok egyszerű ledlámpákból ezt, akkor grat... ^^
    Ez a cikkből nem derül ki, de korábban belinkeltek egy flash videót az egészről, és ott már érthető, miért olyan nagy fejlesztés.
  • Darth Sith #37
    ha nincs szabadalmaztatva akkor.. ;) Kidolgozhattad volna a fúziós erőmű tökéletes tervrajzát, de ha nem szabadalmaztatod, akkor max ellopják tőled, és más megteszi és megszedi magát :)
  • Darth Sith #36
    "A vállalat mérnökei azóta továbbfejlesztették a technikát, a három éves munka eredménye a most bemutatott berendezés"
    3 évig dolgoztak pár darab LED-es lámpán?
  • haxy27 #35
    3 év fejlesztés? Be perlem öket mert ezt én ugy 8 - 9 éve találtam ki és 2 perc alat fejlesztetem ki. Ja a kivitelezés az ugy 10 percembe került. Az első prototipus karácsonyfa izzokat tartalmazott a többi meg ledeket. Az új LCD monitoromra is most vágatom a plexi lapot hogy a széleit körbe meg tudjam világitani.

    Befogom perelni öket és kártéritést fogok kérni.
  • floatr #34
    Leginkább a kínai bótban látott real motion jézusképes marhaságra emlékeztet :) Mellesleg nekem az a benyomásom a demó alapján, mintha sokkal kisebb lenne a tv, mint amekkora képet akarna mutatni. Ez arra ösztönözne h kidobjam, és egy 150 colos változattal lepjem meg a családot.

    Bár a szemkímélés végütt inkább felkapcsolok egy kisebb lámpát -- 5 dollárért.