Berta Sándor

Nagyobb adatsűrűséggel a merevlemezek jövőjéért

Kutatók nagy adattárolási sűrűségű, mágneses háttértárolókat akarnak kifejleszteni az Európai Unió Terabit Magnetic Storage Technologies (TERAMAGSTOR) programja keretében.

A projekt célja, hogy minél kisebb helyen minél több adatot lehessen tárolni és hogy a HDD-k megfeleljenek a mai kor jelentette követelményeknek. "A hagyományos merevlemezek jelenleg még semmilyen más megoldással nem válthatók ki teljesen. Ráadásul így hosszú távon biztosítható lenne a HDD-k megmaradása a Solid-State-Diskek (SSD) és más eszközök mellett" - jelentette ki Manfred Albrecht, a TERAMAGSTOR programban résztvevő Chemnitzi Műszaki Egyetem fizikaprofesszora.

A merevlemezek egyik nagy előnye a nagy tárolókapacitásuk, amelynek tekintetében jelenleg lekörözik az SSD-ket. A tárolókapacitás pedig a szakemberek szerint még tovább növelhető anélkül, hogy nagyobb méretű meghajtókat kellene kifejleszteni. "A legfontosabb szempont az adattárolási sűrűség. Éppen ezért mi olyan megoldást keresünk, amelynél az adattárolási sűrűség eléri a négyzetcolonkénti egy terabitet" - tette hozzá a professzor. Csak összehasonlításul: a Toshiba által a hét elején bemutatott MK4058GSX-sorozatának adattárolási sűrűségi értéke 308 gigabit/négyzetcol.



Azonban a kutatók még ennél is ambíciózusabbak. Azt szeretnék, hogy ha az adatok tárolása nanostruktúrákban valósulhatna meg. Albrecht úgy vélte, a négyzetcolonkénti egy terabites sűrűségnél 25 nanométeres struktúrát kell létrehozni. Azonban, ha sikerül tovább kicsinyíteniük a struktúrát, akkor elérhető akár a négyzetcolonkénti 7,6 terabites érték. A fizikaprofesszor nemcsak az adattárolási sűrűség és a kapacitás, hanem az elérhető átviteli sebességek miatt is kiállt a HDD-k mellett. A merevlemezek jelenleg jóval olcsóbbak az SSD-knél és a gyártási költségek alacsonyan tartása szintén fontos szempont. A TERAMAGSTOR keretében a résztvevők szeretnének kidolgozni olyan új eljárásokat is, amelyek még gazdaságosabbá teszik a merevlemez-gyártási folyamatot.

A projekt 3 évig tart és az Európai Unió 3,5 millió euróval támogatja. A hat országot képviselő intézetek fejlesztőmunkáját a görög Nemzeti Tudományos Kutatóközpont koordinálja. A résztvevők között van a Bécsi Műszaki Egyetem, amelynek egy fiatal fizikusa tavaly szeptemberben mutatta be azt az új eljárást, amelynek segítségével akár megháromszorozható a winchestereken elhelyezett adatok mennyisége. 2005-ben pedig a Bayreuthi Egyetem Szerves Kémiai Tanszékének egyik kutatója ismertetett egy olyan megoldást, amellyel akár 90 gigabájt adat is elhelyezhető egyetlen négyzetcentiméteren.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • horko #27
    Cukorbaba: nem zavar, miért zavarna? Téged miért zavar?
    Eléggé látszik, nem te írtad a marhaságot...

    ez is férement?
  • horko #26
    Cukorbaba: nem zavar, miért zavarna? Téged miért zavar?
    Eléggé látszik, nem te írtad a marhaságot...
  • jamborl #25
    Ugy tudom a hardokat az ujabbakat ha szejjelszedik nem fog mar rendesen mukodni.
    Nincs az a szoba hogy ne telepedjen meg rajta valami "kosz", hacsak nem specialis korulmenyek vannak. Itt mar tul finom a tehnologia.

    A regebbi modeleknel szamtlaanszor csinaltam mar cseret es szetszedest is. Volt mikor osszejott kis badhibaval es volt mikor nem:(, de ami biztos nem szabad tuckolni:D

    A gyartasi bad sectorokrol nem hallottam, de erdekes utana nezek majd, viszont minden uj gyari hardnak ugyanaz bytera a kapacitasa, persze a megegyezo modeleknek. Ezaltal nem tudom hogy van beegetve a memoriajaba a bad-es resz, es hagyja ki a teszteknel.

    Egy CDROM forgasi sebessege kicsivel 10.000fordulat/perc folott van (52x)...
    nagyobbat nem tudnak elerni mert tul nagy a vibracio es a felszabadulo ho, amit nem bir az annyag amibol keszul a lemez.
  • jasszka #24
    TERAMAGSTOR
    rövidebb rövidítést nem tudtak vna kitalálni?
  • balee66 #23
    Hát, előferdülhet az ilyen, de nagy szerencse kell hozzá:)
  • dez #22
    Egy kicsit félrecímeztél, haver, nem zavar?
  • NKing #21
    Az olvasófej a beszívott levegő által lebeg a tányérok felett, mint ahogy a repülőgépek szárnyát hajtja fel a levegőáram.
    A merevlemez pedig szétszedhető és összerakható károsodás nélkül, ha vigyázva tesszük pl antisztatikus zacskóba téve a szétszedés idejére. Számtalan modding blogot találni a neten, ahol az illető plexi fedőt csinált a HDD-nek és működik is.
  • horko #20
    Ekkora marhaságot! Szó sincs róla!
    Külön szürövel ellátott nyílások vannak kiképezve a levegö áramnak.

    És ez így volt a kezdetek kezdétén is ezelött. 200 oldalas könyvet kaptam ehhez a használt géphez anno: http://i106.photobucket.com/albums/m243/kobruc/els10MBvinym.jpg
    10 megás vinyóval mai napig megvan 1978-at írtunk ...
    ...ugyhogy a vákumot felejtsük el gyorsan !

  • dez #19
    Mióta?
  • BenceYCE #18
    Azért baszná szét, mert 2000-red akkora távolságra van az olvasófej a tányértól mint a hajad vastagsága. Nem véletlen üzemel vákumban.