Gyurkity Péter

Samsung: békés együttélés az SSD és a HDD között

Miközben a cég minden eddiginél nagyobb kapacitású, noteszgépekbe szánt merevlemezeket mutatott be, jelezte, hogy elképzelhetőnek tartja a két technológia közös jövőjét, amelyben egyik sem szenved vereséget.


Spinpoint M6 500GB
A Samsung két külön közleményben jelentette be legújabb fejlesztéseit, amelyek feladata a noteszgépekben elérhető tárolókapacitás növelése. Az egyik ilyen friss fejlesztés a Spinpoint M6, amely egészen pontosan 500 GB-ot kínál 2,5 hüvelykes méretben, az egység fordulatszáma pedig 5400. A Spinpoint MP2 ennek felét, 250 GB-ot nyújt át a felhasználóknak, ám percenkénti 7200-as fordulaton, amely tovább növeli a sebességet. A két merevlemez megjelenésével minden korábbi rekordot megdönthetnek. A technológia ugyanis lehetővé teszi az akár 1 TB-os példányok megjelenését is, amelyre minden bizonnyal belátható időn belül sor kerül. Az M6 ugyanis három darab 167 GB-os tányérral operál, és már most tervezik két ilyen egység kombinálását, illetve egyidejű használatát, hogy a rekordméretű kapacitás megjelenjen a mobil számítógépekben. Nemcsak a noteszgépeknél készülnek azonban a fontos mérföldkő átlépésére, hiszen a cég digitális videófelvevőkbe, játékkonzolokba, illetve külső meghajtókba is szánja fejlesztéseit.

A fenti bejelentéseknél talán még fontosabb, hogy a Samsung békés együttélést képzel el a két különböző generáció, a HDD és az SSD-technológia között. Ez utóbbi szegmensében már most komoly erőforrásokat köt le a folyamatos fejlesztés és a meglévő készülékek tökéletesítése, ám a hagyományos merevlemezeket sem hagyják el, így a jövőben várhatóan mindkét vonalat ugyanolyan erővel fejlesztik majd. Konkrétumokról ugyan nem esett szó, ám Jon Kang, a Samsung Semiconductor elnöke a San Joséban megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy mindkét területen, illetve a kettő között elhelyezkedő hibrid merevlemezek piacán is komoly terveik vannak.

2007 utolsó negyedévében egyébként a gyártó összesen 13 millió merevlemezt szállított le. Ezzel a negyedik helyet kaparintották meg a szegmensben - az első továbbra is a Seagate, amely 49,5 millió példányával minden más gyártó maga mögé utasított.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jugen #9
    Megtudja vlki mondani, hogy mi a samsung termékeknél az XEH végződés?
    köszi
  • kvp #8
    "én arra lennék kiváncsi, hogy mikor csinálnak egy i-RAM és flash hibrid vinyót."

    Letezik, csak pc-s kornyezetben nem gyakori. En csak japanban lattam kereskedelmi fogalomban ilyen rendszert. De mar az amiga is kepes volt erre, mehozza a ramdiszkjet lehetett szinkronizalni floppyra. De a linux pl. a mai napig kepes erre, persze ugyancsak szoftveresen szinkronizalva a ramdiszket a lemezzel vagy flashdrive-val.

    Battery backed cache eseten a mai pc-s diszkvezerlok is megoldjak mindezt, meghozza ugy, hogy aramszunet eseten a sajat aksijat felhasznalva kiirja a cache memoria tartalmat a diszkre, majd utanna kapcsol ki. A hp szerverekbe pl. rendelheto ilyen vezerlo. A samsung csak probalkozik, de a rugalmas megoldas a kulon hdd es ssd, az operacios rendszer altal kezelve.
  • M0RN1NGST4R #7
    én arra lennék kiváncsi, hogy mikor csinálnak egy i-RAM és flash hibrid vinyót. Egyenlő lenne a flash és az i-RAM mennyisége és ha a beépitett akksi gyengülne, akkor az egyébként irásvédett flash-re lementené a ramok tartalmát. Ezzel megoldódna annak a problémája, ha mondjuk huzamosabb ideig nem kap áramot az i-RAM háttértár. Bekapcsoláskor meg visszairná. Viszont az biztos, hogy jelen körülmények között nagyon drága lenne az előállitása és meglehetősen kis kapacitású is lenne.
  • M0RN1NGST4R #6
    ssd-n nem lenne szerencsés lapozófájlt tartani, mert isten tudja, hogy a win hányszor irja a virtuális memóriát, és a flasht lehet nagyon hamar ki lehetne dobni.
  • sanyynn #5
    Az a titok 2 GB memóriánál, hogy le kell tiltani a lapozófájlt... ;)
  • fixpont #4
    Ahhoz kepest, hogy mar 2 eve is olvastam a hibrid winyokrol, eleg lassan tor be a mindennapokba.
  • teddybear #3
    Pl. a win az SSD-n tárolhatná azt az átkozott lapozó-fájlt, ha még 2 giga ramnál is használja!
  • raingun #2
    Olyan HDD kell, amiben van SDD is, a tuti pedig az lenne hogy ha a HDD maga döntené el hogy hova írja az adatokat (A sokat használt adatok mehetnének az SDD-re, a ritkábban használtak pedig a lemezre. Így a windows mindig villám lenne :)
  • Ronny #1
    nem kell kidobni a gyártósorokat, csodálatos:)