Gyurkity Péter

Nem szállít tovább riválisainak a Western Digital

A Western Digital bejelentette, hogy a merevlemeztányérokat készítő saját leányvállalata átalakul és a jövőben nem szállít a cég riválisainak. A WD ezzel sokat javíthat saját helyzetén.

A gyártó hivatalos közleményéből megismerhetjük a részletes terveket. Ezek elsősorban az általuk tavaly felvásárolt és jelenleg kizárólag merevlemeztányérokat gyártó Komag cég helyzetével és tevékenységével kapcsolatosak, mivel a vezetés szerint a mostani állapot nem éppen ideális.

Az első változás a cég nevét érinti, ez ugyanis WD Media lesz a jövőben, jobban kihangsúlyozva a tulajdonos személyét. Májustól kezdve a gyártó beszünteti a szállításokat a riválisoknak, ekkor jár le majd a többek között a Hitachi Global Storage Technologies és a Seagate Technologies vezetésével korábban kötött megállapodás. Jelenleg ez utóbbi két merevlemezgyártó is (legalábbis részben) a Komag tányérjaira építi saját termékeit, ezt pedig a WD nyilván nem nézi jó szemmel. A nyártól kezdve így kizárólag az anyacég részesül a szállítmányokból, amely elemzők szerint sokat javíthat pozíciójukon.

Az átszervezés keretében az egyes malajziai gyártósorok kizárólag egy-egy feladatra koncentrálnak majd, a lépések pedig a San Jose városában lévő kutatási központot is érintik majd. Összességében véve mintegy 770 munkahely szűnik meg a maláj telephelyeken és további 30 az Egyesült Államokban, ez azonban nem jelent nagy csapást, mivel a 42500 főre becsült teljes munkaerő-állomány alig 2 százalékát teszi ki az említett szám. A lépések teljes költségét 16 millió dollárra becsülik, ennél nyilván nagyobb megtakarításra számítanak.

Piaci elemzők a WD részesedésének megugrását jósolják, még akkor is, ha a riválisokat nem érinti túl érzékenyen a szállítás beszüntetése. A piacon több más szállító is átveheti a megüresedett helyet, az anyacég azonban sokkal jobb helyzetbe kerül a leány teljes kapacitásának kisajátításával, így várhatóan a megszokottnál több helyen tűnhetnek majd fel a Western Digital merevlemezek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcsa4 #14
    Igen, a tányérok már évek óta változatlan darabszámban vannak jelen. Az adatsűrűség változik. Amúgy én 3 tányérosnál többet nem veszek. 4-5 tányérosnak már nagyon nagy a meghibásodási aránya. A fejek száma is stagnál, külön van olvasó és író fej. Már régen különszedték ,ezért duplázódott meg még anno.

    Itt a terabájtosoknál is maradtak a tányérok száma változatlanul (2-3 és bajosabb 4-5 tányér). Mindössze a trchnika változott: az adattárolás már merőleges, így növelték meg az adatsűrűséget. DE ha ez is eléri határát, akkro kifújt. Több tányért nem célszerű alkalmazni, mert 1, jobban melegszik, 2, zajosabb (mivel mindegyik forog) 3, hamarabb meghibásodik. Bár éppen lentebb írtam, hogy egy jó 2-3 tányéros is jó ha szolgál 4-5 évig tán. Eddig még nem láttam ellenpéldát.
  • Inquisitor #13
    Nem beszélve arról, hogy a lemezszám helyett az adatsűrűséget növeli, mert 2.5"-ban nem nagyon tudnak 4-5-6 lemezt pakolni, se megbízhatóságnak, se melegedésnek, se fogyasztásnak nem tesz jót, de ugye jelenleg van olyan 1TB-os HDD amiben "csak" 3 lemez van. Elöbb vagy utóbb lesz 1 lemezes is ;)
  • dara #12
    Már 7-8 éve is léteztek 4-5 tányéros vinyók. Szóval itt nincs változás. Egyébként meg a lemezek kapacitása folyamatosan növekedik, emiatt a számuk lényegében stagnál. Szóval az okfejtés hibás.
    Emellett bizonyos vinyókat minden esetben feltöltenek teljesen lemezekkel (léteznek ilyen célra dummy disk-ek), az IBM-nek pl szokása volt a Discovery-k esetén.

    Maga a fejkar többnyire egyfajta szérián belűl, csak nem szerelnek fel rá minden fejet, csak annyit, amennyi aktív lemezoldal van.

    SSD. Szép és jó, csak amíg flash alapú, addig megbízhatóságra és élettartamra a lába nyomába sem ér a vinyóknak.
  • Max7 #11
    nekünk valami olyasmit magyarázott a tanár hogy minél nagyobb a tároló kapacitás annál több mágneses korong van benne azaz annál több fej tehát minél több mozgó elem annál nagyobb meghibásodási esély valami ilyesmit makogott igazából nem annyira figyeltem csak fél fülel!

    de mondott valami olyan vinyót amiben nincsen mozgó alkatrész ha most agyon üt valaki akkor sem tudom megmondani mi volt a neve de láttam itt cikket az sg-n róla tegnap vagy tegnap előtt!
  • dara #10
    Nem nagyobbak a mozgó alkatrészek, lévén a lemezeken és a fejegységen kívül semmi sem mozog bennük. Ha gyorsítani akarod a hozzáférést, akkor pont nem növelheted a fejegység tömegét, mert akkor már akkora VCM kellene bele, hogy nem férne el a házban. Esetleg emelheted a gerjesztőáramát, azzal meg jó esetben szétégeted a nem túl vaskos vezetékeket, esetleg zavarhatod a lemezek mágneses felületét.

    A tendencia pont ellentétes, próbálják a lehető legkönnyebre készíteni a fejegységet. Ennek egy csúnya példája volt a Quantum lct széria, aminél ezt olyannyira elérték, hogy a fej akár nyugalmi állapotban is leszakadhatott.
  • Max7 #9
    bocs ha nem úgy adtam vissza ahogy az előadáson elhangzott de épp egy fontos témát tárgyaltunk ki hogy az a bögyös szöszi miért a kiálló fogú ragyás könyvmolyokba van belezúgva ahelyett hogy megkérne minket hogy támasszuk meg alulról egy kicsit!
  • Max7 #8
    a fősulin most volt egy előadás a vinyókról hogy miért mennek tönkre! Minél nagyobb méreteket öltenek a vinyók annál nagyobb a mozgó alkatrész benne és annál hamarabb következik be a meghibásodás!

    Ezért az előadó tanárom azt javasolta (érint engem is) hogy üzleti célra minél kisebb vinyót vegyünk pl SCSI vinyót ami gyorsabb is mint társaik otthoni célra meg tök mind1!
  • dez #7
    Sajnos nem csak a vinyóknál.
  • szivar #6
    [/ON]
    A MÁV-os példád eléggé sántít. Ugyanis nem magánszemély v. vállalat építette ki az infrastruktúrát, hanem annak idején az állam. Az az állam, amelyik hitelt vett fel erre a fejlesztésre, s ezen hitelt és kamatterheit még most is nyögjük.

    Továbbá szükség van erre a részére a cégnek, csak sokba került a fenntartása (hogy miért, ezt most hagyjuk - pedig lényeges lenne, de akkor még vki megvádolna politizálással:)). Ezért mondhatni hogy bagóért szabadultak meg tőle, oly módon hogy az eladási ár -jó eséllyel- nem fedezi azt a költséget, ami be lett fektetve annak idején. Tehát eladtak egy olyan dolgot, amit még most is fizetünk (közvetve az adóforintjainkból).

    Viszont ha egy kvázi magánkézben lévő vállalat teszi azt hogy leépít, illetve elad valami olyan gyáregységet ami nem kelletik neki, akkor helytálló a megállapításod.

    [ON]
    A Quantum Fireball szériája legendásan jó minőségű volt, itt lehet legjobban nyomonkövetni a profitmaximalizálás áldásos hatásait.:)
  • tomcsa4 #5
    Már nincs ilyen, hogy Maxtor. SEagate-Maxtor van, mivel fel lettek vásárolva. Amikor a Seagate felvásárolta a Maxtort, akkor elkezdte kiszórni a fennmaradt MAxtro vinyókat, azaz gyártás leállt, de amit legyártottak ,azokat eladják, nem zúzzák be (bár jobban tennék..). Ez kb 4-5 év min, most játunk a harmadiknál ha jól számolom.

    Ezek a mai vinyók (immár cirka 4 éve) szarok! Semmitérőek. Az átlagéletkoruk nagyon kevés. De ez érdekes módon csak a vinyóknál figyelhető meg, hogy a technika fejlettségével egyre szarabbak lesznek.