Gyurkity Péter

1,5 terabyte-nál jár a Seagate

A Seagate ismét rekordot döntött a merevlemezek kapacitása terén, méghozzá rögtön kettőt: asztali vonalon 1,5 terabyte, a noteszgépeknél pedig 500 GB kapacitású példányokat dobnak piacra, még az idén.

A cég hivatalos közleményben rántotta le a leplet két vadonatúj fejlesztéséről. A Barracuda 7200 családba tartozó asztali példány a korábbi 1 TB-os álomhatár után már rögtön 1,5 TB-nál jár, ezzel 50 százalékkal növelte meg az eddigi legnagyobb kapacitást. A merevlemezek minden földi jóval, a fogyasztók számára rendelkezésre álló legújabb technológiákkal egészülnek ki.Az asztali változat, a Barracuda 7200.11, esetében ez SATA-II (3 Gbps) interfészt jelent, amely a mérések szerint másodpercenként 120 MB-os szintet tud tartani folyamatosan, míg a noteszgépekben a Momentus 7200.4 és 5400.6 találhat otthonra. Az első Momentus 250 és 500 GB közötti kapacitással, a mobil szegmensben magas, 7200-as fordulatszámmal, és meglehetősen nagy, 16 MB-os gyorsítótárral jön, utóbbi pedig nevének megfelelően 5400-as fordulatszámmal, 120 és 500 GB kapacitással, 8 MB cache-sel. Az asztali sorozat további tagjai emellett 1 TB, 750 GB, 640 GB, 500 GB, 320 GB, és 160 GB kapacitással érkeznek, többnyire 32 és 16 MB gyorsítótárral. Mindegyik merevlemez a perpendicular magnetic recording (PMR), azaz merőleges adatrögzítés technológiára támaszkodik.

A Seagate nyilván abban reménykedik, hogy az elsőként megjelenő termékek kiemelkedően nagy érdeklődésre számíthatnak, éppen ezért már a következő hónapban megkezdik az asztali változat leszállítását. A mobil fejlesztések legkorábban az utolsó negyedévben bukkanhatnak majd fel - az még kérdés, hogy milyen árakon.

Eközben a Hitachi - amely annak idején elsőként jelentette be az 1 TB-os merevlemezeket - most a második generáción dolgozik, amelynek tagjaiban immár csak három tányér van. Ezzel a fogyasztást sikerült az eredeti 43 százalékára csökkenteni. A 7K1000.B üresjáratban 5 wattot igényel, az adatátvitel maximális sebessége pedig 1388 Mbit (173 MB) másodpercenként. A fejlesztés még a hónapban elrajtol, egyelőre ismeretlen áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tripax #20
  Nekem a legtöbbet bírt vinyóm a scsi Matrox volt (500mega-s Amiga- ba -Amiga Rull-immár 12 éve, utána a Quantum Fireball 8 évvel (lassult de ennek ellenére az adat még mindig rajta van és adathordozó jelleggel van használva). A mostani Samsungom fél éves éves lessz lassan. Enyhén melegszik de hangja az nem sok van. Sebessége általánosnak mondható.
 • JL666 #19
  nekem 3 samsung van. I'm meg vagyok elégedve. Kicsit törni magyar. Seagate-et nem szeretem ,bár saját tapasztalat nincs, okos ember más hibájából tanul ugyebár, bár örülök a hírnek, mert 1 TB vinyót akarok venni, szal nátha lejjebb mennek az árak.
 • dez #18
  Nekem jelenleg 2 Samsung, és 2 Seagate vinyóm van. 3x80 GB, és egyik Samsung viszonylag új, 160-as SATA. Mindegyik halk üzemű (folyadékcsapágyas), de... A Seagate-ek tényleg teljesen halkak és nem is igazán melegszenek. Ezzel szemben mindkét Samsung (tehát régi is új is, úgy látszik, nem szoknak le erről, és volt itt egy 3. is egy darabig, az is detto) úgy rezeg és remeg, hogy ihaj. Nem egy vékony falú a házam, sőt, de beremegteti az egészet, és középmély hangon búg. Ezek nem is vinyók, hanem vibrátorok. :P Inkább nem is használom őket folyamatosan, hagyom, hogy leálljon a motor. Előre "félek", ha hozzájuk kell férni, mert akkor fél óra újabb búgás.
 • Toncsi47 #17
  Ezekhez volt szerencsém:
  1-1 halott Maxtor Diamond Plus 8 : 30GB és 40GB
  2 halott Seagate 7200.7 : 80GB
  1 döglödő Ibm deskstar : 20GB (kb 10-15percig működik, aztán elkezd kattogni)
  kb 4éve működő Seagate 7200.7 sata : 200GB
  kb 3éve működő Samsung 80GB
  kb 10éve működő Quantum 8,4GB
  + amik most a gépekben vannak, de azok noti winyók és még "újak"
 • CybeRick #16
  Nekem 3 samsungom van. Régebben volt seagate és wd is. Mindegyik gyártónak vannak gyengébb és erősebb szériái. Tény, érdemes olvasgatni egy-két tesztet vásárlás előtt.
 • Sanyix #15
  Pff hülyeség. Most döglődik a 2. samsung vinyóm, bár még csak 4 rossz szektor van rajta, de a másikon már komplett bootszektor, és fél oprendszer szétment, ott már 1000+ hibás szektor van. Ez 2 éves, az 3 éves, ja persze rohadt hangosak, újonnan is azok voltak, és melegszenek. Havernak is 2 éves samsung halt meg pár hónapja. Mellesleg bárhol utánakérdezek, a wd-t jelölik meg a legcsöndesebbnek, legmegbízhatóbbnak, és leghűvösebbnek, és samsungot a legszarabbnak, amit tapasztalok is.
 • tomcsa4 #14
  PH-ban egyedül a technikai háttérinformációkat szeretem, de azt nagyon (összeszednek sok mindent és amiket eddig néztem, mind helyénvaló volt, így legalább nem kell sok sok oldalon keresgélni, csak ha muszáj). A teszteket átlapozom.
 • tomcsa4 #13
  Hát én Seagate-től sohasem estem hanyatt. De kit érdekel PH teszt? Engem nem igazán. Van egy bevált sémám és azt követem. Megbízhatóság fontosabb számomra, mint a sebesség, zaj stb. (Természetesen megbízhatóság igen relatív, remélem sikerül mindig belőni azért!)
 • HM #12
  prohardveres tesztből "véletlenül" kimaradt a a seagate 7200.11-es vinyói.
  Persze ha nem rakjuk bele a konkurenciát akkor nyer a samsung.
 • Mardel #11
  Valami baromi nagy lehet, bar meg soha sem hallottam rola....

  Logout.hu
  Ezmiez:

  A prohardveresek (ők vagyunk mi) által elképzelt közösségi portálra bukkantál - azaz egy olyan oldalra, ahol végre nem kell eltűrnöd a zsarnok hírszerkesztők és tesztelők hatalmát, nem kell kimaradnia a Samsung (vagy Neovo, vagy... szóval érted) monitornak az összehasonlító tesztből és egyáltalán, nem kell végignézned, hogy egy anyag nem úgy készül el, ahogy az szerinted jó. Itt ugyanis te vagy a szerkesztő.