Gyurkity Péter

Szövetségre lép a Hitachi, a Toshiba és a Fujitsu?

Egyelőre még csak pletykaszinten beszélnek a három nagy gyártó esetleges szövetségéről, ám a HDD-piac legutóbbi fejleményei alapján talán van alapja a hírnek, miszerint egy új közös vállalat jöhet létre.

Az új szövetség ebben az új vállalatban öltene alakot, amely egyesítené magában a Hitachi és a Toshiba nem túl eredményes merevlemezes részlegét, kiegészítve a Fujitsu szintén erre szakosodott fejlesztői csapatával és annak technológiáival. A társulók mindegyike a cég egyharmadát birtokolná és közösen döntenének a fontosabb kérdésekben, a merevlemezekre és talán egyéb háttértároló technológiákra fókuszálva a gyártásban.

Az elmúlt hetek fejleményeinek fényében nem is túl meglepő egy ilyen megaszövetség gondolata, hiszen éppen egy héttel ezelőtt jelezte a Hitachi, hogy kiszáll a miniatűr merevlemezek gyártásából. A Fujitsu ezzel egy időben bejelentette, hogy megspórolja magának a fáradtságot és be sem lép a szegmensbe, így megmarad az asztali, nagyobb méretű változatoknál és nem kísérletezik a 2 hüvelyknél kisebb példányokkal. Az ok a flashmemóriák terjedése és széleskörű felhasználása - minek vesződni a merevlemezekkel, amikor a kisebb méreteknél egyre inkább beválnak a flash-alapú megoldások és az SSD személyében asztali vonalon is új rivális jelenik meg?

Felmerült az is, hogy a Hitachi merevlemezes részlegét a Silver Lake befektetői csoport vásárolná meg, amely korábban a Seagate romló mutatóit is megfordította és rendbe rakta a vállalatot - némi pluszként pedig kapcsolataik is megmaradtak egy kellemes szinten, miután visszavásárolták a részleget. Az egyetlen akadály itt a cég szerkezete és a vezetésben uralkodó felfogás lehet, a tradicionális japán irányítás ugyanis nem szívesen közösködik külföldi vetélytársakkal, sokkal jobban megbíznak a hazai konkurenciában.

Amennyiben létrejön egy ilyen szövetség, erre mindenképpen április 1., vagyis az új japán üzleti év előtt kerülne sor. Azt még nem tudni, hogy ez pontosan milyen hatással lesz az asztali merevlemezek piacára, mennyiben változik a kínálat és főleg az árak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #7
    Illetve talán PC fronton is a vegyesvállalat az érintett, vagy nem?
  • dez #6
    Az európai társa, a Siemens is, jól egymásra találtak..
  • Inquisitor #5
    "Szép, szép az SSD, de mikorra is lesz kapható normális áron?"
    És mikor lesz megbízható? Amennyire hisznek egyesek a "nincs benne mozgó alkatrész, ezért sokkal megbízhatóbb" mantrában, annyira nem igazolja a valóság, sőt. Flash cuccok behalási aránya nem jobb, sőt rosszabb, de legalább az adatvisszanyerésre is kisebb az esély.
  • Inquisitor #4
    Na most ha jól emlékszem a Fujitsunak meg a Toshibának hosszú ideje csak 2.5"-os (meg kisebb, de azokkal most állnak le ugye) HDD-i voltak, a Hitachi meg annyira azért nem volt sikertelen szerintem. De érdekes fejlemény minden esetre.

    Neurotoxin - Miért a FuSi mikor nem volt kriminális PC fronton?
  • Neurotoxin #3
    A fujitsu inkább ne tegye...amit művel mostanság pc fronton, az kriminális....
  • sunnam #2
    Szép, szép az SSD, de mikorra is lesz kapható normális áron? Biztos, hogy nem egy hamar. Még ennek a szövetségnek sem lesz érdeke gyorsan elterjeszteni. Egy darabig még marad a jó öreg merevlemez. Hibridet meg vegyen az aki nem sajnálja rá a pénzt!
  • roliika #1
    Hi-Tofu.