Gyurkity Péter

2 TB-os merevlemezzel készül a Seagate

Az első számú merevlemezgyártó jövőre már a 2 TB-os példányokkal szeretne robbantani a piacon, miközben a nagyvállalatok számára elkészíti a korábban leszólt SSD-háttértárolókat is.

A vállalat terveiről ezúttal is William Watkins vezérigazgató beszélt egy interjúban, megjelölve a 2009-re vonatkozó két legfontosabb célkitűzést. Bár a pontos technikai és teljesítménybeli adatokról ezúttal sem árult el részleteket, azt elárulta, hogy szeretnék már jövőre piacra dobni a 2 TB-os, vagyis 2000 GB-os hagyományos merevlemezeket, emellett pedig az új SSD-fejlesztéseket sem hanyagolják majd el.

Különösen ez utóbbi kijelentés hangozhat meglepően a Seagate vezetője részéről, hiszen a cég korábban több alkalommal is leszólta a technológiát, mondván, az még nem érkezett el arra szintre, ahol egyáltalán esélye lenne a széles körben használt megoldások kiszorítására. Ezzel egy időben megindították az első bírósági pert is, amelyben szabadalmaik megsértésével vádolják a rivális gyártókat, ám a jelek szerint azért ők is készülnek valamivel a szegmensben. Most ugyanis kiderült, hogy a nagyvállalatok számára mégis elkészítik saját SSD-meghajtóikat.

A különösen nagy kapacitású hagyományos merevlemezek mellett ugyanis a nagyvállalatok egy részét érdekelheti a drága, ám kedvező energiafogyasztási mutatókat felvonultató technológia. Watkins azonban arra figyelmeztet, hogy a kedvező adatok ellenére a tartalmakat idővel mégis nagyobb és megbízhatóbb eszközökön kell tárolni, vagyis az SSD - legalábbis most még - nem jelent végső megoldást. Egyfajta ideiglenes mentőöv lehet azonban azok számára, akik hajlandók megfizetni a jóval nagyobb árat a kisebb fogyasztásért és kedvező sebességért.

2009 tehát több új terméket is hoz majd a Seagate háza táján - érdeklődve várjuk a további részleteket a cég terveiről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #33
    Két példából tök jó ilyen messzemenő következtetést levonni...
    Nálam 3 évig tökéletesen működött egy Pioneer író (pedig naponta írtam vele), és most is megy, csak már másnál. Egészen véletlenül nem arról volt szó, hogy nem frissítettél FW-t (vagy már nem volt újabb), és az újabb lemezeket már nem ismerte fel, és ezért írta ennyire lassan (ez a bevett gyakorlat)...
  • smaszi #32
    Hát kövezzetek meg, ha most nem fog tetszeni, amit mondok, de már nagyon régről van két Maxtor Diamond Max Plus 40 GB-s winyóm (kb akkortájt készültek, amikor a Maxtor felvásárolta a Quantumot, vagy mi..franc se emlékszik már), amiket azóta napi szinten használok (ki.aszott csendesek, helyesbítek: szinte no zaj, nagyobb igénybevétel esetén is)és semmi gond nincs velük...kop-kop... De amit ez után vettem Maxtort az már 1x cserés volt garanciával...(ezt megsz.vták, de én is: sok- sok giga veszteség) utána áttértem egy alaplap csere miatt SATA-s Seagate-re, hát eddíg azzal sem volt problem..újra kop-kop...
  • trogi #31
    A pájonyír tényleg nem túl jó cuccos. Egy éven belül nekem is meddöglött, illetve nem is halt meg, csak 2x sebességnél nem tudott többet (DVD-109RW volt) . Amúgy az eldzsí sem ragyog túl fényesen, legalábbis az eldzsí asztali vinyós dvd-írókban szépen dögledeznek megfele... Most nec van, az jó, bár kérdés, hogy mindennapos használatnál milyen véleményem lenne...
  • dez #30
    Ez nem lenne jó ötlet, mert túl sok tányér lenne a tengelyen. És amúgy sem lenne értelme, mert egyszerűbb több vinyót simán egymás fölé helyezni.
  • dez #29
    PX-740A = BenQ DW1640 link
    PX-750A = Teac DV-W516E link
    PX-800A = NEC AD7173A link (link)
    PX-810SA = Pioneer DVR212 link

    Ezekkel a PlexTools Prof. sem megy... (Csak az LE, jóval kevesebb tesztelési funkcióval.)

    Az utolsó igazán jó Plextor a 716-os volt, és még a 755/760 sem rossz.
  • dez #28
    Nézz teszteket az újakról..
  • acdc #27
    Nekem ne mutassd be az irokat nem egy nagyuzemi masolot ismerek.
    Amugy osszes tobb eves lemezem jo meg a princok is igaz nec-vel irtam.
  • valaé valaé ná #26
    Pont, hogy egyre kisebb térfogatúak lesznek. Egy múltkori cikkben volt, hogy pár év múlva a 2,5' vinyó lesz az alap.
  • Gabe Dearborne #25
    Tatukák, Western Digital rules!
  • Adenoma #24
    de szép is lesz, veszel véletlen 2 darabot,raidbe fűzöd őket, lesz 4 gigád, véletlen raksz rá egy 3,8gb-os titkosított partíciót, kijön a rendőrség, máris megy a retekklubba, hogy egy 4 terrás warez szervert kapcsoltak le, és nézegetik a hűtőt, nem-e lehet ráfogni, hogy az volt a proxy.