Berta Sándor

Hálózatfejlesztési költségek: fizessenek a tartalomszolgáltatók is?

A távközlési cégek, mint a British Telecom vagy a Deutsche Telekom létrehozzák a digitális autópályákat, a Google és más cégek pedig ingyen használják azokat. Ennek a gyakorlatnak azonban a BT és társai szeretnének véget vetni.


François Barrault
"Eddig nagyon keményen dolgoztunk azon, hogy az olyan vállalatok, mint a Google, a YouTube és a Cisco egy halom pénzt kereshessenek. Ez a modell azonban elavult és a kereseti lehetőségek sincsenek igazságosan elosztva. Ráadásul valakinek ki kell fizetnie a számlákat" - szögezte le François Barrault, a British Telecom globális üzleti ügyekért felelős elnöke. A vezető úgy vélte: éppen emiatt a következő öt esztendőben át fog értékelődni az infrastruktúra-építők és a tartalomszolgáltatók szerepe, valamint a bevételekből és a költségekből való részesedése. Így a jövőben a kutatás-fejlesztésben egyaránt és egyforma mértékű szerepet vállalnak majd a két csoportba tartozó cégek.

A távközlési vállalatokra egyre nagyobb nyomás nehezedik az államok, a tartalomszolgáltatók és nem utolsósorban a felhasználók részéről, hogy folyamatosan fejlesszék hálózataikat, de eközben a költségeket csak ők viselik és az internethozzáférési díjak csökkenése miatt a bevételeik is egyre kisebbek.

"Úgy vélem, hogy a jövőben továbbra is a nagy távközlési konszernekre hárulnak majd a hálózatfejlesztési költségek. Egész egyszerűen nem marad más választásuk, ha csak nem az, hogy maguk is olyan attraktív szolgáltatásokkal és alkalmazásokkal jelentkeznek, amelyek segítségével növelhetik a forgalmukat" - jelentette ki Roman Friedrich, a Booz & Company szakértője. Barrault ennek ellenére kitart véleménye mellett, mivel szerinte a Google és a többi tartalomszolgáltató pontosan tudja, hogy rájuk van utalva.

Tény, hogy ezek a cégek jó szolgálatot tettek az ágazatnak, mivel felhívták a figyelmet az új online lehetőségekre, azonban miközben jelentős forgalmat generálnak - gondoljunk csak a YouTubera - a költségekből nem veszik ki a részüket. "Együtt kellene működnünk, meg kellene osztanunk egymással a tudást, a fejlesztéseket és az innovációt közösen kellene elősegítenünk. Amennyiben semmi nem változik, akkor igencsak kérdéses, hogy mikor valósulhat majd meg az a vágyálom, hogy a felhasználók akár 2 másodperc alatt letölthessenek egy filmet" - nyilatkozta François Barrault.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #31
    fizessenek a félsivatagi nagyorrúak is[szin=red]
  • rotaboy #30
    "az internethozzáférési díjak csökkenése miatt a bevételeik is egyre kisebbek."

    Ez egy nagy ferdítés, két okból is. Egy igaz hogy a hozzáférési díjak csökkennek, de évről évre jelentősen nő az új előfizetők száma, ami bőven fedezi az általuk emlegetett állítólagos "csökkenést", sőt folyamatos növekedést produkál. Másrészről mit gondoltok miből fektették le az óceán aljára azokat a bazi drága optikai szálakat? Hát abból a pénzből amit az userek, meg a tartalomszolgáltatók már részben kifizettek nekik előre, plusz hatalmas kormányzati támogatásokat tettek zsebre. Amit, ha szigorúan nézzük megint velünk fizetettek meg. Csak harmadsorba számítanak a magán tőke befektetései, mert ezek a legkisebb arányúak, másrészt, ara alapozva fektettek be a magántőkések, hogy a szóban forgó cégek szépen kiszámolták nekik, hogy 10 euróért megépítik a hálozatot, majd évi 1 euróért üzemeltetik, ebből 8 eurót már kifizettek nekik a felhasználók és az államok és minden évbe eddig is és még sokáig ez után is évi 5 eurót fognak majd érte fizetni ezért 5 év múlva ennyi meg ennyi haszna lesz a magánbefektetőknek. Amit már meg is kaptak.
    Csak az a bibi, hogy kezd növekedni a fenntartási költség a megnövekedett terhelés és az elavult hálózatok miatt. (az elavultat nem úgy értem hogy lerobbant, hanem úgy hogy nem felel már meg a megnövekedett igényeknek)
    Már nem tudnak évi 30-40%-os növekedést ígérni a magántőkéseknek csak 6-12%-ot ezért nem tolonganak a tőzsdén annyira a részvényeikért a befektetők. (azért még mindig nagyon jó befektetésnek számítanak) Elemben a google meg társai sokkal keresettebb befektetés jelenleg és ezen szeretnének változtatni.
  • ocsieu #29
    Profitmaximalizálás a cél, semmi más!!! Ilyen egyszerű... A szolgáltatóknak az a bajuk, hogy a Google, Youtube, ... olyan sikeres, amilyen... És hogy nekik ebből nem jut extraprofit... Egyszerűen "szakmát tévesztettek", és szeretnék, ha ők és cégeik is olyan sikeresek lennének, mint pl a Google, és alapítói... Csakhát ezzel a problémával a Google, Youtube felé kellene fordulni, nem az azt használó userek felé... Ehez viszont nincs merszük... Éshát a userek a Google mögött állnának (logikusan, és érthetően), így egy ilyen produkció jócskán rontaná a reklamáló szolgáltatók image-t..., tőzsdei árfolyamot... Szóval az állítólagos sz*rból mégnagyobbat csinálnának, azt meg ugye senki nem szeretné...
  • asdasdasd #28
    "A távközlési vállalatokra egyre nagyobb nyomás nehezedik az államok, a tartalomszolgáltatók és nem utolsósorban a felhasználók részéről, hogy folyamatosan fejlesszék hálózataikat, de eközben a költségeket csak ők viselik és az internethozzáférési díjak csökkenése miatt a bevételeik is egyre kisebbek."

    Ezt hívják versenynek.
  • asdasdasd #27
    "Eddig nagyon keményen dolgoztunk azon.." = Kihúztunk egy adag kábelt, és azóta dől a pénz.

    "Ez a modell azonban elavult és a kereseti lehetőségek sincsenek igazságosan elosztva" = a kommunizmusban mindet egyenlően elosztanak

    "Ráadásul valakinek ki kell fizetnie a számlákat" = amit Hawaii-n költöttem

  • Zoleeca #26
    Hát ez az! Az autós (internetező) fizet azért hogy használja az autópályát (hálózatot). Most nehogy már azért is fizessen az autópálya fenntartójának, hogy a TESCOba Muhajröcsögéről Marika néni felzötyögött és nem 5 ezerért hanem csak 2 ezerért vásárolt és így "haszonra" tett szert! Ja és persze a TESCO is fizessen mert neki is volt haszna. Lófaszt.
  • MrImy #25
    Ez röhej!

    Emlékszünk régebben az internetszolgáltatók felmondtak szerződéseket a túl nagy adatforgalom miatt?
    Ez azért van, mert a szolgáltató megvesz egy pl. 1TB adatforgalmat - NA HONNAN??? - a távközlési cégektől, nem kis pénzért. Ezután megpróbál túladni a dolgon azaz feldarabolja az előfizetők között, elvégeznek számításokat, hogy vélhetően mennyit fognak csak elhasználni ebből az előfizetők és így határozzák meg a havidíjakat.

    Szóval már most is megkapják a pénzüket!!! (BT, DT stb stb)

    Na akkor miért is lehet erre szükség? Miért kellene a másik oldalról is fizetgetni? Lássuk Most kitolnak nagy számlákat a nagyoknak aztán mindenki örül. Később elkezdik mindenkivel fizettetni így bevezetődik egyfajta cenzúra, mivel nonprofit szervezetek nem nagyon fogják tudni kifizetni az üzembentartási költségeket.

  • Lame #24
    Persze. Nekik az lenne a jo, ha 0 forgalom lenne a halozaton, viszont mindenki szepen fizetne a hozzaferesert, nem?
    lol.
  • Ghoosty #23
    Cat: Ahogy lentebb is írták, a tartalom szolgáltató ugyanúgy fizet jelenleg is az internet eléréséért, mint ahogy bárki más. Tehát ők is beszálnak a költségekbe. Annyi történt, hogy a korlátlanul árult csomagokat egyre inkább kihasználják, így már nem éri meg annyira nekik. Gyakorlatilag nem történi más, mint díjat akarnak emelni, csak elég nagy a verseny ezért aki először lép az bukik, így államilag támogatott kartellbe akarnak tömörülni, hogy emelhessenek díjat veszély nélkül.

    Ha nem elég a pénz, akkor nem kell fejleszteni. Majd lesz akinek megéri és az fejleszt. Csak hát ugye aki drágán tud fejleszteni, az előbb utóbb bukik.

    Az előfizetési díjak miért csökkennek? Ez nem valami államilag szábályozott dolog. Egyszerűen sokan vannak a piacon így nem adhatják akármennyiért a szolgáltatást, mert lesz aki olcsóbb, így ők kiszorulnak a magas díjakkal. De a díjaknak fedezniük kell a fejlesztést is. Aki meg ilyen áron nem képes erre az bukik. Jelenleg a nagyoknak szarul néz ki a jövő, ezért próbálnak valamit tenni. Mivel az átlagos előfizetők vannak többen ezért a tartalomszolgáltatókat próbálják támadni, mindezt úgy beállítva, hogy minnél nagyobb réteget megnyerjenek maguknak.

    Az is megoldás lenne, hogy bevezetnék a forgalom alapú számlázást, de aki ezt először megteszi, az bukik. Ráadásul az emberek elég spórolósak, szóval igényelni fogják az egyszerű fash mentese honlapokat reklámok nélkül, ugyanis a reklámot innentől ők fizetik.
  • Cat #22
    "az autópályát építő cégnek joga lenne forgalom után pénzt szedni?"

    Lehet hogy számodra újdonság, de most is van autópályadíj, azaz most is pénzt szednek a használatért. Attól, hogy egyszer felépült, továbbra is karban kell tartani, és 10-15 év múlva gyakorlatilag teljesen fel kell újítani. Ekkor ismét az állam építse fel minden adófizető pénzéből, vagy a használókéból újjuljon meg folyamatosan? Én egyértelműen az utóbbira szavazok...

    "Lassan eljutunk oda az elméleted szerint, hogy a net havidíj csak feljogosít a használatára..."
    Én inkább úgy látom, hogy a netforgalom folyamatosan nő, azaz a hálózatokat folyamatosan bővíteni kell, de az előfizetési díjak folyamatosan csökkennek, azaz egyre kevesebb pénzből kell fenntartani a rendszert. Az optikai szálak végpontját közelebb kell vinni az otthonokhoz, ami a telekomcégek részéről több milliárd eurós költségeket igényel, és ezt valakinek meg kell fizetnie. Namost vagy megfizeted te, például a forgalomarányosan fizetett internetkapcsolat árában (micsoda szitokszó...), vagy MELLÉD beszállnak a legnagyobb sávszélességet elnyelő szolgáltatások, mint a videómegosztók, tévétársaságok stb. Azaz végeredményben szerintem az internetelőfizetőknek sem lenne rossz, ha több lábon állna a rendszer.