• Cat #22
    "az autópályát építő cégnek joga lenne forgalom után pénzt szedni?"

Lehet hogy számodra újdonság, de most is van autópályadíj, azaz most is pénzt szednek a használatért. Attól, hogy egyszer felépült, továbbra is karban kell tartani, és 10-15 év múlva gyakorlatilag teljesen fel kell újítani. Ekkor ismét az állam építse fel minden adófizető pénzéből, vagy a használókéból újjuljon meg folyamatosan? Én egyértelműen az utóbbira szavazok...

"Lassan eljutunk oda az elméleted szerint, hogy a net havidíj csak feljogosít a használatára..."
    Én inkább úgy látom, hogy a netforgalom folyamatosan nő, azaz a hálózatokat folyamatosan bővíteni kell, de az előfizetési díjak folyamatosan csökkennek, azaz egyre kevesebb pénzből kell fenntartani a rendszert. Az optikai szálak végpontját közelebb kell vinni az otthonokhoz, ami a telekomcégek részéről több milliárd eurós költségeket igényel, és ezt valakinek meg kell fizetnie. Namost vagy megfizeted te, például a forgalomarányosan fizetett internetkapcsolat árában (micsoda szitokszó...), vagy MELLÉD beszállnak a legnagyobb sávszélességet elnyelő szolgáltatások, mint a videómegosztók, tévétársaságok stb. Azaz végeredményben szerintem az internetelőfizetőknek sem lenne rossz, ha több lábon állna a rendszer.