Gyurkity Péter

A chipgyártók egyesítenék az otthoni hálózatokat

Négy nagy chipgyártó részvételével alakult meg egy új szövetség, amelynek feladata az otthoni koaxiális, telefon- és az áramellátásért felelős hálózat egységesítésének elősegítése, a közös használat érdekében.

Nem tévedés, a HomeGrid Forum a fent említett három fontos otthoni hálózat egységesítését tűzte ki célul, mégpedig annak érdekében, hogy az ezekre támaszkodó eszközök bármelyik vezetékre csatlakozva elvégezhessék feladatukat. A most megalakult szövetség első körben az International Telecommunications Union (ITU) által kidolgozni kívánt szükséges szabvány, az egységes MAC és PHY protokollok megjelenését szeretné támogatni, ezt követik majd a tényleges fejlesztések

Az alapító Infineon Technologies, Intel Corporation, Panasonic és Texas Instruments örömmel venné a szabvány mielőbbi elkészültét, hogy azt felhasználják a fogyasztói termékekben. Ennek megszületése esetén állításuk szerint a legtöbb televízió, számítógép, set-top-box, illetve egyéb multimédiás funkciót betöltő készülék alkalmassá válna bármelyik hálózat használatára, legyen szó koaxiális, telefon-, vagy áramellátásért felelős vezetékekről. A szabvány alkalmazásával megindulhatna az erre alkalmas termékek sorozatgyártása, így idővel teljesen mindegy lenne, hogy a szóban forgó készülékekre éppen melyik kábelt dugjuk rá.

A HomeGrid szövetség résztvevői hasonló szerepet képzelnek el maguknak, mint amilyent a Wi-Fi Alliance is betölt: felelősséget vállalnának a technológia népszerűsítéséért, valamint a különböző gyártók üzemeiből kikerülő készülékek kompatibilitásáért. Szakértők kiemelik a Panasonic részvételét a szövetségben, mivel a cég jó ideig saját kezdeményezését, a HD-PLC platformot szerette volna a piacra erőltetni, és csak a tavalyi évben egyezett bele abba, hogy a megoldást ötvözze a HomePlug rendszerrel. A cég csatlakozása valószínűvé teszi, hogy a szabvány megjelenésekor a gyártók a HomePlug platformra építenek majd, nem pedig a rivális Universal Powerline Assocation (UPA) megoldására, amelyet elsősorban a spanyol DS2 támogat.

Az ITU munkacsoportja egyébként az idei évre ígérte a szabvány első előzetes tervezetét, ám a végleges dokumentum csak 2009 őszén várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szarvasdinnye #8
    Nem beszelve a hazbol kifuto viz, gaz, csatorna etc. csovekre, amiken keresztul szinten kivaloan lehallgathato akar az egesz haztomb osszes beszelgetese megfelelo eszkozokkel.
  • valamit #7
    És gondolom te tévét se használsz, de ha mégis, azt is csak olyankor dugod rá a kábelre, igaz? Arról nem is beszélve, hogy ha le akarnak hallgatni, akkor gyakorlatilag bármilyen dologgal megtehetik, ami rendszeresen áram alatt van és nagyobb, mint egy mobiltelefon. Tekintettel arra, hogy egy ilyen lehallgatóra még képernyő és billentyűzet se kell és GSM torony manapság mindenhol van a szomszédba, ehhez elég sok minden jó lehet, pl. a tévé, videó, dvd-lejátszó, hifi vagy akár hűtő vagy mikró is. Ugyhogy nem kell itt azon aggódni, hogy ezzel sokat nőnék a lehetőségeik, mivel pl. a kávéfőzőbe is kell külön elektronika, alapból általában nincs a kávéfőzőkben mikrofon se.
  • waterman #6
    #4 valamit - a sima villanyzsinóron úgy hallottam manapság még nincs internet, mert a legtöbb villanyóra eléggé megtépázza a jelet. ahoz hogy ez menjen át kell alakítani a villanyórát(meg még ki tudja miket), szóval az ember olyankor tudatában van, hogy a turmixgép is lehallgathatja. a mobilból ki lehet szedni az aksit, míg a kávéfőző meg ugye nem megy áram nélkül.

    #5 kvp - tudom, hogy létezik a műanyag optikai szál, ezért is hoztam fel. hatalmas sávszélessége lehetne, és olcsón ki lehetne húzni végpontig, de mégsem terjed látványosan. mondjuk amig a hárombetűs internet szolgáltató minden egyes "sebességnövelésekor" a késleltetés is a 3szorosára nő, addig nincs is rá szükség..
  • kvp #5
    Az egyseges aramellato es halozati rendszerrel sok gond lehet. Az egyik a keszulekek eletromos zaja, ami a tapvezetekeken nem jelent kulonosebb gondot, de ha ugyanazon a kabelen megy az informacio is, akkor a jel/zaj viszony mar fontossa valik. Alapvetoen egyseges halozatnak ott van az ethernet es a normal valtoaramu halozat. Ezt a kettot kell csak biztositani. Idealis esetben a taphalozat csak a lakasba befele kepes energiat vinni, az ethernetes halozat pedig nem szallit jelentos mennyisegu aramot. (meg power over ethernet eseten sem) Ha a lakast szeparalni akarjuk, akkor a halozatrol pl. a kabelmodem aramtalanitasaval lehet levalasztani, ami egyben elvagja a voip-os telefon es digitalis tv kapcsolatat is. Az analog tv jel csak egy iranyba (befele) mozoghat. A tapellatas levalsztasara pedig ott van a biztositektabla vagy lokalisan a kapcsolos elosztok, de izolaciora jo egy folyamatos uzemu szunetmentes aramforras is, ezek meg az esetlegesen elofordulo analog telefonvonalakat is kezelik. Innentol ha a megfelelo helyeken meg van szakitva az aramkor semmilyen jel nem mehet ki a vezetekes keszulekekbol. Radios rendszerek eseten ott van a flight mode lehetosege, ami a repulofedelzeti hasznalat erdekeben levalasztja a keszuleket a halozatrol, aramtalanitva a radios aramkoroket. A beepitett radios lehallgatokkal nem sokat lehet tenni. Kiveve, hogy magunk ellenorizzuk a keszulekeket lehallgato aramkorok utan kutatva.

    A helyzet az, hogy ha kezdenek elterjedni az intelligens keszulekek, akkor eloszor el fognak terjedni a tamadasok (pl. mikrosutos lakasrobbantasok, gyerekmusorrol maguktol felnott musorra atkapcsolo tv-k, stb.), ezek hatasara gyakoriva valnak az otthoni tuzfalak, majd nehany ember teljesen levalasztja a keszulekeit a globalis halozatol. Ceges kornyezetben mar most kezd elterjedni az a szemlelet, hogy munkra szolgalo gepet nem szabad az internettel osszekotni meg tuzfalakon keresztul sem. (ha megis kell az internet, akkor erre erdemesebb egy dedikalt gepet berakni a munkara hasznalt melle)

    "dolgoznának inkább a műanyag alapú optikai szálon, hogy ne kelljen réz kábelt húzni mindenkihez. na azt támogatnám."

    Ez mar letezik, a legtobb 'olcso' optika mar ilyen. Ennek ellenere a rezszal bizonyos feladatokra jobb. Igaz, hogy nem tud akkora sebesseget, viszont sokkal olcsobb es meghibasodas eseten sokkal konyebben szerelheto es javithato, arrol nem is beszelve, hogy eleve strapabirobb mint a legrugalmasabb muanyagalapu uvegszal.
  • valamit #4
    waterman,
    ha kikapcsolod a modemet, ott van még a kábeltévé ami ha internet kapcsolatra jó, akkor nyilván oda-vissza tud jelet szállítani ma is, ahogy a jövőben esetleg majd már a kávéfőző is; de ha kábeltévéd nincs is, ott a mobiltelefon, ami dettó képes ilyenre és ha az sincs, akkor ott a vezetékes telefon; sőt ma már a villanyzsinóron is van internet, tehát elvileg lehetséges azon is a kétoldalú kapcsolat, ha például a magnód rá van dugva az legalább annyira veszélyes, mint egy ilyen jövőbeni kávéfőző
  • atlagember #3
    Ha mindmáig azt sem tudták megoldani, hogy legalább a konnektordugók egyformák legyenek, akkor hogy képzelik ezt el?
  • ziipp #2
    Kétségtelen, ilyen szemszögből is lehet nézni a dolgot, ennek ellenére nekem tetszik az ötlet. Kényelmesebbé teheti a mindennapokat.
  • waterman #1
    akkor most jól értem, egy kábelen jönne minden? mert azt nem támogatnám.. egy amcsi rendőrállam bizonyosan támogatná, de én nem szeretném, hogy a kávéfőző ha akarom, ha nem, képes legyen belehallgatni a reggeli beszélgetésekbe, és élőben továbbítja valamelyik hárombetűsnek.. kikapcsolom a modemet és kész, megvan az otthon elszigeteltsége. dolgoznának inkább a műanyag alapú optikai szálon, hogy ne kelljen réz kábelt húzni mindenkihez. na azt támogatnám.