Berta Sándor

Digitális fekete lyukak után kutatnak

Amikor egy e-mail nem érkezik meg a címzetthez vagy ha egy weboldal nem töltődik be, akkor leggyakrabban hálózati és a szerverproblémákat gyanítanak a háttérben. Pedig nem mindig erről van szó.

A Washingtoni Egyetem munkatársai szerint ugyanis az okok közel sem ennyire egyértelműek és a valódi heyzet ennél jóval rejtélyesebb. A szakemberek azt feltételezik, hogy a világegyetemhez hasonlóan az interneten is léteznek fekete lyukak, utóbbiak azonban az információkat szívják el. Ugyan ez csak egy megkésett április elsejei tréfának hangozhat, de a tudósok úgy vélik: minden olyan esetben ilyen digitális fekete lyuk jön létre, ha két számítógép között megvan ugyan a közvetlen kapcsolat, de a továbbított információk részben vagy egészben mégsem érnek célba.

A kutatók egy különleges ellenőrzőrendszert fejlesztettek ki a digitális fekete lyukak felderítésére és kimutatására. A megoldás neve - az űrtávcső után stílusosan - Hubble lett. Ennek segítségével nyomon követhető az elveszett e-mailek és más elektronikus adatfolyamok útja. A Hubblenek köszönhetően derült ki, hogy már tavaly szeptemberben, a rendszer három héten át tartó tesztelésekor is a számítógépek hét százalékát legalább egy esetben érintette a digitális fekete lyukak működése. A rendszer jelenleg 906 265 ilyen jelenséget tart nyilván.


A térkép szerint Madrid és Frankfurt elérhetősége már több, mint két napja bizonytalan

A Hubble a világ 40 országában működő összesen 100 számítógépből áll, amelyek 15 percenként ellenőrzik az internet forgalmát. Amennyiben nem kapnak választ, akkor a központ tüzetesebben is megvizsgálja a problémát. Az eredmények kikerülnek a projekt weboldalára és 15 percenként frissítik őket, valamint az érintett helyeket a Google Maps segítségével is megmutatják. A listában megtalálható az IP-cím egy része, a digitális fekete lyukak pontos helye, valamint az időtartama. A szakemberek szerint ilyen módon az internetet érintő kapcsolati-elérési problémák kereken 85 százaléka felderíthető.

"Amikor elindítottuk a programot, nem számítottunk rá, hogy ilyen sok problémára derül majd fény. A vizsgálataink eredményei még minket is megleptek" - jelentette ki Ethan Katz-Bassett, a Washingtoni Egyetem doktorandusza. Katz-Bassett elmondta, hogy a végleges eredményeiket a San Fransiscóban megrendezendő Usenix Symposium for Networked Design and Implementation nevű rendezvényen fogják ismertetni. A kutatók közlése szerint a Hubble adatai segítenek a hálózati operátorok számára a hibák azonosításában és gyorsabb megoldásában, illetve megoldást biztosíthat routolási és elérhetőségi kérdésekre, még robosztusabbá téve a teljes internetet.

"Már régóta ismert, hogy vannak olyan online üzenetek, amelyek a digitális Nirvánában landolnak. A digitális fekete lyukak létezése közvetlenül az internet felépítésére vezethető vissza, hiszen az internet nem más, mint hálózatok rendszere. Ma már gyakorlatilag nem létezik olyan hely a világhálón, amelynek a működését teljesen ellenőrizni lehetne. Ráadásul az internet egy megosztott rendszer, amelyben nincsen hierarchia. Az tehát, hogy egy üzenet vagy egy információ milyen utat jár be, gyakran csak maga a hálózat határozza meg. Ugyanakkor nem hiszem, hogy a digitális fekete lyukak hatalmas problémát jelentenének" - hangsúlyozta Matthias Bärwolf, a Berlini Műszaki Egyetem Informatikai és Társadalmi Részlegének tudományos munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • stremix #27
  Én beperelem a céget mert lenyúlta az első űrteleszkóp nevét.
 • tar86 #26
  Elképzelhető, hogy a gömbb villám is a fekete lyúk által elnyelt e-maillekből keletkezik és buggyan ki a fekete lyuk másik végén.
 • god25 #25
  Anyagi támogatás lehetséges? PLS!!! Mi van, ha bekapcsolva hagyom estére a gépemet és reggelre -az egyik elküldött v. fogadott emailem miatt - elnyel a fekete lyuk?
 • Inquisitor #24
  Ez egy "pillanatnyi" állapot, elmúlt hetekben tapasztalt érdekességek alapján azért itthon is szoktak lenni érdekes dolgok, amikor bizonyos oldalak nem elérhetőek, amikor eltűnik egy e-mail, stb.
 • BlackRose #23
  van egy... de már nagyon régi :) dev/null
  aki nem tudja miről van szó http://en.wikipedia.org/wiki/Dev/null

  persze itt nem erről van szó, de ha már digitális fekete lyukakról beszélünk... :)
 • balee66 #22
  "A Washingtoni Egyetem munkatársai" fejében léteznek fekete lyukak.
 • rigidus #21
  "A Washingtoni Egyetem munkatársai szerint [...] a világegyetemhez hasonlóan az interneten is léteznek fekete lyukak"

  szegeny egyetem
 • t0ma #20
  TTL op.rendszer fuggo, nem fixen 64. (mintha *unix 128-rol inditana?)
 • julius666 #19
  Azért azt figyelitek hogy Romániában is van egy jókora fekete lyuk
 • dez #18
  Ha torrentezel, találkozhatsz vele néha. (BTW, torrentnél nem az egész file-t kell újra letölteni, csak a hibás darabot.)
  Itt most nem arra gondolok, hogy valakitől eleve hibás adat jön (ami főleg azért van, mert idióta módon kikapcsolta a letöltés befejeződése utáni újraellenőrzést).