Berta Sándor

Egyre többen töltenek le könyveket

A P2P-rendszerekben a filmek és a zenék mellett napjainkban az elektronikus és a hangoskönyvek a legkeresettebb művek. Ha az átlagos mobilokon is olvashatók lesznek, az lavinát indíthat el.

"Úgy véljük, hogy ez a probléma a jövőben még súlyosabb lesz" - közölte Gudrun Bolduan, a Német Könyvkereskedelmi Szövetség Kiadói Bizottságának vezetője. Björn Frommer müncheni ügyvéd hozzátette: a folyamat leginkább a hangoskönyvek tekintetében figyelhető meg. Németországban csak a Harry Potter könyvekből 2006 óta 250 000 példány talált gazdára a BitTorrent és az eDonkey hálózatában. A helyzetet súlyosbítja, hogy a P2P-rendszerek sajátosságai miatt a letöltések száma folyamatosan nő és így könnyen kialakulhat a lavinaeffektus.

Heike Völker-Sieber, a Müncheni Hangoskönyvkiadó szóvivője elmondta, hogy ugyan ki lehet deríteni, hogy hány illegális tartalomfeltöltő van, azonban a letöltések számát megbecsülni sem lehet. Amennyiben egy szolgáltatónál csak öt felhasználó jelentkezik be, máris egy óriási számot kapnak. S egy hálózatba nem öten szoktak bejelentkezni... Azonban nem csak a hangos-, hanem az e-könyvek is veszélyeztettek. Andreas Eschbach német író 2001-ben kiadott Egybillió dollár című művét néhány hónap alatt 35 000-en jelentették meg a világhálón is. A kínálat robbanásszerűen nő és akkor fog kiteljesedni, ha ezeket a tartalmakat az átlagos mobiltelefonok is meg tudják majd jeleníteni.

A folyamatot sokan nem veszik még elég komolyan, azonban Bolduan szerint tudatosítani kell az emberekben, hogy a könyveket is meg kell vásárolni, éppúgy, mint ha valaki egy filmet vagy egy zenei albumot venne meg.

A film- és a zeneiparral ellentétben azonban a legfontosabb különbség az, hogy a kiadók a letöltőket nem tekintik bűnözőknek, nem akarják beperelni őket, hanem leendő vásárlóiknak tekintik őket. Talán ennek köszönhető, hogy az udvarias e-mailek után sokan utólag befizetik a könyvek árát és még csodálkoznak is, hogy nem bírósági idézést kaptak, hanem egy kulturált hangvételű, szimpatikus, érvelő levelet. Hiába, ügyet intézni így is lehet...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KarmaXXL #19
    Az egy iRex iLiad a képen.
    Kegyetlen jó vas szerintem: eInk kijelző, beépített Wacom tablet, a nagyobb verzióban WLAN, Linux...
    De "olcsóér'" nem kapsz ilyet sehol se. Az iLiad kisebbik verziója is 150k körül van átszámolva.
    A tablet nélküli eszközök (pl. Cybook Gen3, Sony Reader) is 80k körül vannak.
  • Ferrer #18
    Ennek a képen látható izének mi a neve? És vannak hasonló e-könyv olvasók olcsóér'?
  • sirGalahad #17
    Igen,az a baj hogy nem a környezetvédelem miatt estek kétségbe a kiadók,hanem a profitkiesés miatt! Részemről szintén támogatom a hangos ill. az e-könyveket...psze csak elérhető áron!
    Nejednek jut ideje veled is foglalkozni az olvasás mellett?
  • tomcsa4 #16
    "Nekem erről az jut eszembe, hogy amikor a feleségem hozzám költözött, akkor 50kg könyv ment át postai úton, szépen max 5kg-os pakkokban; és ezek csak a fontosabbak voltak."

    :D :D :D Ezen nevettem :) De jó is az, ha szeret olvasni!
  • bakagaijin #15
    Nekem erről az jut eszembe, hogy amikor a feleségem hozzám költözött, akkor 50kg könyv ment át postai úton, szépen max 5kg-os pakkokban; és ezek csak a fontosabbak voltak. Ugyanez digitális formában elfér egy körömnyi területen egy kabát zsebében a repülőn költöztetve... Erdők nélkül, tetszőlegesen újrafelhasználhatóan.
  • bobi64 #14
    teljesen jó megoldás lenne ez az elektronikus könyv terjesztés. valami eccerű fizetési módszerrel/sms pl./ megoldva, és olcsó árakkal meg lehetne menteni egy sereg erdőt. ha valaki papírkönyvet akar az meg drágábban megvehetné. egy papír könyv a gyűjtőknek hagyománytisztelőknek, ajándékozóknak kiváló, de manapság roppant drága. aki olcsóbb , igénytelenebb megoldással beérné az olvashatná elektronikusan.
  • bobi64 #13
    a tequilacat féle javas filet készítő program eccerűen kiváló. a samsung mobilokon nem működik, de sony, motorola, nokia viszi. samsungra nem lehet javat felrakni csak a wap-ról. nekem most egy kis könyvtárvan a motorolámon. ha megyek valahova/ vonaton,buszon stb/ csak előveszem és kiválasztom. ráadásul a MEK- ről/ magyar elektronikus könyvtár/ rengeteg "tiszta" könyvet tölthet le bárki. azonkívül nem kell este olvasólámpa, nem zavarod a családot, nem kell a meglévő könyveidet cipelni ide-oda!
  • tomcsa4 #12
    Hát szerintem no para. Oké Harry Potter könyv kb 6000 forint, de amit én szoktam venni (Dean Koonzt gyűjtő vagyok) 2k huf. Meg fantasyk is 1500-2000Ft. Vettem Warcraft könyveket, 1890Ft szerintem kibírható.

    Meg ez az online könyvek elősegíthetik az offline könyvek megvásárlását. Hisz én sem olvasnék monitoron könyvet, ki e bírnám. Itt az SGn is elolvasom a cikkeket, de muszáj szünetet tartani 2 rövidke között is. Lehet nincs türelmem monitoron olvasni....
  • gasi #11
    O azert a hangoskonyvnek sok elonye van, peldaul ott is "olvashatsz" ahol amugy nem tudnal, mondjuk amikor reggel elsetalsz/elbiciklizel munkaba, amikor toksotet van, vagy pl. ott allsz a kaja mellett egy orat a konyhaban, stb. Azert mert valaki hangoskonyvet hallgat meg nem analfabeta. Bar olvasni meg kell (kene) tanulni rendesen.
  • gasi #10
    Aki (IT) szakkonyveket szeretne olvasni pdf-ben az nezzen el Oreilly-hez, hatha talal megfelelot.